Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 7 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Gondolj ránk adód 1%-ának odaítélésében!

  • 2017. február 03.
  • P.Gabi
Szerző: 
P.Gabi
Köszönjük pártoló tagjaink, önkénteseink, aktivistáink, segítőink, hogy velünk voltatok, vagytok és remélhetőleg lesztek!

Az adó 1 százalékának felajánlásához

A Humusz Szövetség 21 éves történetének 2016-os fejezete:

nulla hulladék

Egy átlag magyar naponta legalább 1 kg szemetet termel (385 kg/év/fő). Ebből 0,7 kg kerül lerakókra/égetőkbe. Ennek kevesebb, mint egyharmadát hasznosítjuk vagy használjuk csak újra, a többi mint lerakásra vagy elégetésre kerül, szennyezve a talajt, vizeket, levegőt. A Humusz nulla hulladék programjával legalább harmadára csökkenthető ez a mennyiség.

 

A közösségi komposztpontunkon havonta kb. 150 kg zöld hulladékot mentünk meg a lerakástól és alakítjuk át értékes táptalajjá (még télen is!), mely a komposztálók között szétosztásra kerül.

közösségi komposztpont

Környezeti tanácsadásunk során átlagosan napi 2 megkeresésre válaszolnak munkatársaink személyesen, telefonon és e-mailben.

Javítóműhelyek adatbázisunkkal tavaly 100ezer felhasználónak segítettünk megtalálni a releváns javítóműhelyet.

javítóműhely adatbázis 

Adományportálunkat 2016-ban 25.000-en használták: segítő szervezeteknek lehetett és továbbra is lehet felajánlani még használható, de a felajánlóknak már kidobandó kategóriába tartozó tárgyakat. Aloldalán, a maradékbazáron pedig mindennemű gyártási hulladékra lecsaphatnak kézműves emberek.

Tavaly 48 eseményt bonyolítottunk le: tartottunk ingyenes lakossági komposztképzést, garázsvásárokat, kézműves foglalkozásokat, szemléletet formáltunk környezetvédelmi rendezvényeken, tartottunk iskolai/óvodai/céges zöld foglalkozásokat, tovább folytatódott a Zöld kalandozások előadássorozatunk.

Humusz Házas foglalkozásaink keretében több, mint 100 iskolás, és 50 óvodás gyermek szemléletformálásához járultunk hozzá 2016-ban. Ugyanitt négy alaklommal szerveztünk három napos akkreditált továbbképzést az Ökoiskola/Zöld Óvoda projekt keretében, összesen mintegy 100 pedagógus részvételével. A 2016-ban zárult projekt során 259 Közép-magyarországi intézménnyel (120 iskola és 139 óvoda) voltunk kapcsolatban, mentorálással, képzésekkel segítve a Zöld Óvoda és az Ökoiskola cím elnyerését. 

A pedagógusok és környezeti nevelők számára rendszeresen megjelenő Saláta Hírlevélre feliratkozók száma elérte az 1800 főt. 

kreatív kézműves foglalkozás gyerekeknek Zöld Kalandozások

2016-ban is megvalósult a Komposztáljunk együtt! program, melynek során oktatási intézmények és közintézmények munkatársai számára tartottunk képzést és kiosztottunk összesen 110 komposztkeretet is. Ünnepélyes keretetk között komposztpontot avattunk az Újbudai Idősek Házában.

komposztpont

A Humusz Házban közösségi szolgálatot végeznek középiskolás diákok, akik heti rendszerességgel segítik szervezetünket, és közben a környezetvédelemmel is közelebbi kapcsolatba kerülnek. Szervezetünknél 150 regisztrált önkéntes van és folyamatosan fogadunk szakmai gyakorlatra felsőoktatási hallgatókat.  

2016-ban kibővítettük bevásárlóközösségünk, a Batyu termékkínálatát tejtermékekkel és visszaváltható csomagolású, környezetbarát tisztítószerekkel.

 

Az adó 1 százalék felajánlásának menete a képre kattintva érhető el:

egy százalék