Betétdíjas csomagolásban kapható termékek - frissített adatbázis

  • 2021. augusztus 23.
  • névtelen (nem ellenőrzött)

A legfontosabb tudnivalók a betétdíj rendszeréről, és egy kis fogyasztói segítség a környezettudatos választáshoz.

Betétdíjas terméknek az minősül, melyet „BETÉTDÍJAS TERMÉK” megjelöléssel gyártottak, illetve forgalmaznak, s betétdíjas termékként való első forgalomba hozatalát az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Hatóságnál bejelentették. A megjelölésen kívül onnan ismerhetjük fel, hogy a számlán külön megjelenik a betétdíj, ami a betétdíjas termék árával együtt felszámított, annak visszaváltásakor a forgalmazónak, illetve visszaváltójának maradéktalanul visszafizetett díj. A forgalmazó a betétdíjas termék fogyasztótól való visszaváltását a termék forgalmazásának feltételeivel azonos módon, folyamatosan, teljes nyitvatartási időben köteles biztosítani a betétdíjas termék forgalmazásának helyén, illetve az erre kijelölt helyen.

egy százalék

A legalább 200 m2 alapterületű üzlettel rendelkező forgalmazó a forgalmazás helyén köteles a betétdíjas termék visszaváltását biztosítani. Minden üzlet köteles visszafogadni azokat a palackokat, amelyeket forgalmaz, függetlenül attól, hogy ott vásároltuk-e a terméket. A visszaváltással foglalkoztatottak számát sok esetben visszaváltó automatákkal csökkentik. Az automaták lehetnek üveg, PET-palack, rekesz és fémdoboz visszaváltó automaták. Üveg-, és PET-palackot visszaváltó automaták már számos helyen működnek Magyarországon, de létezik rekeszt és alumínium dobozt visszaváltó automata is. A betétdíjas termék visszaváltásakor a forgalmazó köteles készpénzben visszafizetni a betétdíj összegét, vagy a fogyasztó kérésére újabb termékvásárlás esetén azt a vételárba beszámítani. Helyenként csak az egyik lehetőség működik. A betétdíj összegét a számlán, a betétdíjas termék árától elkülönítve kell feltüntetni. A betétdíj rendszere hazánkban jelenleg (sajnálatos módon csak) önkéntes alapon működik.

 

üvegvisszaváltás

Kép forrása: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

 

Tipikus betétdíjas termékek a sörös üvegek, bizonyos termelők boros üvegei, alkoholmentes termékek esetén a szörpös üvegek. A Varga Pincészetnek pedig saját logós, betétdíjas üvegekben palackozza a borait (erről korábban itt írtunk). A vendéglátásban találkozhatunk még betétdíjas termékekkel, ásványvizek és szénsavas üdítők üvegei általában még újratöltésre kerülnek. A jelenleg kereskedelmi forgalomban kapható betétdíjas termékek listája a betétdíj összegével alább olvasható.

A betétdíjas rendszernek egy másik típusa az, amikor az ún. egyutas, azaz egyszer használatos italcsomagolásokra vetnek ki egy kisebb összeget. Ez esetben is visszaváltáskor a vevő visszakapja a betétdíj összegét, azonban az így begyűjtött csomagolások nem újratöltésre, hanem újrafeldolgozásra kerülnek. A betétdíj ebben az esetben a szelektív hulladékgyűjtés rendszerének kiegészítése. Előnye, hogy pénzügyileg ösztönzi a lakosságot a visszavételre, valamint, mivel más csomagolási hulladékkal nem keveredik, sokkal nagyobb tisztaságban lehet begyűjteni a palackokat, dobozokat. 

Hazánkban a fém italos dobozok közül az alumínium dobozok bizonyos helyeken visszaválthatóak, ide tartoznak az üdítős, energiaitalos és sörös dobozok. Ezek azonban önkéntes alapon működnek, a gyártótól függően. A PET-palackokért átlagban 1-5 Ft-ot, az alumínium dobozért 2-5 Ft-ot lehet kapni (ennek az összege a másodleges nyersanyag piactól függ).

 

betétdíjas rendszerek

Az infografika a képre kattintva nagyob felbontásban megtekinthető.

 

A betétdíjas (többutas) rendszer előnyei:

- Ha a csomagolás betétdíjas, akkor is kifizetjük a csomagolást, de azt visszavihetjük, és a betétdíjat visszakapjuk, vagyis a termékhez oly módon jutottunk hozzá, hogy a csomagolás nem növelte a vásárlás költségét (csak időlegesen). Ha a csomagolás egyutas, akkor a termék elfogyasztása, elhasználása után a csomagolásért nem kapjuk vissza az árát, tehát a termék összességében számunkra többe kerül. Ezért a csomagolásért azonban - azon túl, hogy nem fizetik vissza az árát számunkra -, még a hulladékkezelés költségét is ki kell fizetnünk, mert végül is az a kukában köt ki, ott helyet foglal, amiért a közszolgáltató számláz.

- A visszaváltás eredményeként kevesebb csomagolóeszközt kell gyártani, hiszen visszavétel után azok a töltőüzembe szállítva ismételten használhatók. Átlagosan 40-szer töltenek meg például egy sörösüveget, tehát ennyivel kevesebbet kell gyártani. Mindez a környezet igénybevételét, a nyersanyagok kitermelését csökkenti, ami hosszú távú előnyökkel jár: több ásványkincset hagyunk a gyerekeink számára, kevesebb energiát kell felhasználni a gyártáshoz, ez viszont a saját nemzedékünk számára jelent olcsóbb termékeket. A környezeti előnyök a szállítással, mosással járó terheléseket figyelembe véve is drasztikusan nőnek a visszaforgatás számával.

- Az újratöltésre kerülő palackok szén-dioxid kibocsátása tized akkora, mint a végtelenszer újrahasznosítható alumínium csomagolásé.

- Az üveg csomagolásnál biztosan nem kell attól tartanunk, hogy egészségre ártalmas vegyi anyagok oldódnak bele az italunkba, ételünkbe. Figyelem! Az alumínium italdobozok is tartalmaznak műanyagot.

 


 

BETÉTDÍJAS TERMÉKEK LISTÁJA

Sörök

Kézműves sörök

Borok

Szeszes italok

Szörpök

Vizek

 

SÖRÖK
A táblázatban szereplő betétdíjak a 0,5l-es üvegpalackokra vonatkoznak. A kisebb palackok, mint például a 0,33l-esek, általában nem visszaválthatók. Az üvegek cimkéjén minden esetben megtaláljuk a "Betétdíjas termék" feliratot. A pontos betétdíj pedig a boltokban az ár mellett fel van tűntetve.
A betétdíj általában 25 Ft, kivétel a Csíki Sör Manufaktúra termékei (50 Ft), néhány csatos üveges sör (130 Ft), illetve a kézműves sörök (lásd lejjebb).
Általánosságban elmondható, hogy az üveges sör olcsóbb, mint az azonos típusú és kiszerelésű dobozos változat!
MárkaForgalmazóBetétdíj összege
Arany ÁszokDreher Sörgyárak Zrt.25 Ft
Dreher, (Dreher alkoholmentes)Dreher Sörgyárak Zrt.25 Ft
Dreher BAKDreher Sörgyárak Zrt.25 Ft
HB MünchenDreher Sörgyárak Zrt.25 Ft
KozelDreher Sörgyárak Zrt.25 Ft
KőbányaiDreher Sörgyárak Zrt.25 Ft
PilsnerDreher Sörgyárak Zrt.25 Ft
Pilsner UrquellDreher Sörgyárak Zrt.25 Ft
AdambräuHeineken Hungária Sörgyárak Zrt.25 Ft
Arany FácánHeineken Hungária Sörgyárak Zrt.25 Ft
EdelweissHeineken Hungária Sörgyárak Zrt.25 Ft
GösserHeineken Hungária Sörgyárak Zrt.25 Ft
HeinekenHeineken Hungária Sörgyárak Zrt.25 Ft
KrušoviceHeineken Hungária Sörgyárak Zrt.25 Ft
StefflHeineken Hungária Sörgyárak Zrt.25 Ft
SoproniHeineken Hungária Sörgyárak Zrt.25 Ft
Soproni IPAHeineken Hungária Sörgyárak Zrt.25 Ft
Zlaty BazantHeineken Hungária Sörgyárak Zrt.25 Ft
Beck'sBorsodi Sörgyár Kft.25 Ft
BorsodiBorsodi Sörgyár Kft.25 Ft
LöwenbräuBorsodi Sörgyár Kft.25 Ft
RiesenbrauBorsodi Sörgyár Kft.25 Ft
StaropramenBorsodi Sörgyár Kft.25 Ft
Stella ArtoisBorsodi Sörgyár Kft.25 Ft
CsíkiCsíki Sör Manufaktúra50 Ft
Székely SörCsíki Sör Manufaktúra50 Ft
Pécsi SörPécsi Sörfőzde Zrt.25 Ft
ErdingerLiquid Gold Kft.25 Ft
Bernard (csatos üveg)Liquid Gold Kft.130 Ft
Büble Bier (csatos üveg)Liquid Gold Kft.130 Ft
SzalonPécsi Sörfőzde Zrt.25 Ft

 

KÉZMŰVES SÖRÖK
A kézműves sörszaküzletek a legtöbb 0,5l-es standard és csatos üveget visszaveszik (50-200 Ft). Magyar, illetve külföldi sörfőzdék palackjait is! Már csak ezért is érdemes őket látogatni. A webshopon keresztül rendelt termékek ugyanúgy visszaválthatók.
Néhány budapesti sörszaküzlet (a teljesség igénye nélkül):
Különleges Sörök Boltja (XIII. kerület)
Csak a Jó Sör (VII. kerület)
Lopó Bor- és Sörszaküzlet (XI. kerület)
Venenum Belga és Minőségi Sörök Boltja (XIV. kerület)
Beer to Go (IX. kerület)
Sajnos érdemes megemlíteni, hogy vannak üzletek (mint például a Beerselection a VIII. kerületben), melyeknek még az általuk forgalmazott visszaváltható üvegeket sem áll módukban visszavenni (betétdíjat nem számolnak fel).
Néhány magyar kézműves sörfőzde, akik a legtöbb terméküket betétdíjas palackban forgalmazzák:
Szent András Sörfőzde, Fóti Sörfőzde, Szarvasi Sörfőzde

 

BOROK
Sajnos egyre kevesebb az üzletek polcain a visszaváltható boros üveg. A tipikus 0,75l-es palackok esetén a betétdíj egységesen 10 Ft (néhány kivétel lejjebb). Az üvegek cimkéjén minden esetben megtaláljuk a "Betétdíjas termék" feliratot. A pontos betétdíj pedig a boltokban az ár mellett fel van tüntetve.
Néhány főbb magyar forgalmazó/palackozó, akik termékei között találhatunk betétdíjas üveg palackokat:
Grape-Vine Kft.
Kunság Drink Kft.
Egri Csillagok Zrt.
Ital Magyarország Kft.
Csányi Pincészet
Bognár Pincészet
Weinhaus Kft.
Nagyrédei Szőlők Kft.

A Varga Pincészet néhány éve sajátgyűjtésű rendszert vezetett be.
A dombornyomott "Varga" logós 0,75l-es palackok betétdíja 99 Ft, a 1,5l-es kiszerelésé 127 Ft.

A Varga pincészet 2020-tól csak a fémzáras palackos betétdíjas termékeket gyártja, a hagyományos dugós formapalackok gyártása megszűnt.

Lidl-ben forgamazott 1l-es palackok (Wienergarden Kft) betétdíja 75 Ft.
A Coop-ban árusított üvegek betétdíja 20 Ft.
Az Aldi sajnos egyáltalán nem forgalmaz betétdíjas terméket.

 

SZESZES ITALOK
Forgalomban van néhány betétdíjas 0,2l és 0,5l kiszerelésű likőr, ízesített vodka, kommersz ital.  A betétdíj általában 10-50 Ft.
Néhány forgalmazóVárda-Drink Kft
 Győri Likőrgyár Kft.
 Kunság-Szesz Zrt.
 SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft.

 

SZÖRPÖK
A Piroska és Pölöskei márkás szörpökön kívűl általában az áruházláncok saját márkás termékei is betétdíjas palackokban kerülnek forgalomba. A betétdíj áruházanként változó, általában 60-90 Ft.
Az Ági szörpöket gyártó cég a betétdíjas palackok megszűntetéséről döntött, ezek visszaváltása 2020.08.31-gyel minden forgalmazónál megszűnik, az ÁGI szörpöket a továbbiakban egyutas formaüvegben árusítják a PET palackos, szintén eldobó kiszerelés mellett.
MárkaForgalmazó
PiroskaSzikrai Borászati Kft.
PölöskeiPölöskei Italgyártó Kft.
CBAItal Magyarország Kft.
AuchanAuchan Magyarország Kft.
SparSPAR Magyarország Kereskedelmi Kft.

 

REKESZEK
Sörös, boros, szeszes italos rekeszek betétdíja általában 400-700 Ft.

 

VIZEK
0,7l-es betétdíjas üvegben forgalmazott ásványvíz, gyógyvíz:
Ferenc József, Parádi, Mira, Hunyadi János vizek (Medaqua Kft.)
Ballonos vizek:

19l-es ballonok betétdíja általában 2000-2500 Ft

Pl. Szentkirályi, Theodora, Emese, Clearwater, Kék Gyémánt, Pannon-aqua, Milotai, Uni Quelle, Aquaenergy, Füredi Unigrande, Monti

A ballonos vizek helyett (főleg irodákban) érdemes megfontolni hálózati vízadagoló automata telepítését, mely a vezetékes víz többszintű szűrését végzi, így elkerülhető a ballonok elhasználódásával keletkező műanyaghulladék.
A műanyag palackos ásványvizek talán legjobb alternatívája lehet otthoni, illetve irodai környezetben a hálózati víztisztító rendszer (mosogató alá vagy közvetlen csapra szerelhető változat)

 

 

Az adatbázis frissítését Kovács Ágnes végezte. Az adatok a 2021. évi állapotokat tükrözik.

Amennyiben észrevételed van az adatbázisban szereplő adatokkal kapcsolatban, azt a [email protected] e-mail címre várjuk.