Környezetvédelemről, hitelesen

Közel 30 éves munkásságunknak köszönhetően tevékenységeink köre igen széleskörű. Missziónkhoz híven alapvető célunk a környezet- és természetvédelmi szempontból fenntartható jelen és jövő megteremtése, így minden tevékenységünk – legyen szó oktatásról, érdekérvényesítésről vagy vállalkozásról – ezt a célt szolgálja. Közhasznú szervezet vagyunk, azonban a fennmaradás érdekében társadalmi vállalkozást is folytatunk. Ha szeretnéd támogatni munkánkat, nézz körül az adományozási lehetőségek között vagy vedd igénybe valamely szolgáltatásunkat!

Szolgáltatásainkat elsősorban vállalatok, másodsorban önkormányzatok, valamint egyéb gazdálkodó szervek (pl. iskolák, művelődési intézmények stb.) és magánszemélyek számára fejlesztettük ki. Célcsoportjaink lehetnek a dolgozók, de lehetnek nyilvános rendezvények látogatói vagy kifejezetten gyerekek is. Működésünk több mint 25 éve alatt rendkívül sok tapasztalatot, tudást gyűjöttünk a környezettudatos életmódról, a zöld témákról, a tudatos fogyasztásról. A szemléletformálásra célcsoportonként változó módszertant fejlesztettünk, és eszköztáraink – játékaink, kiadványaink – színvonala mind szakmai, mind vizuális értelemben nívósnak tekinthetők. Jól felkészültünk a tőlünk nagyon gyakran kért, megrendelt tartalomszolgáltatásokra is.

Megbízható partnerként számíthatsz arra, hogy szolgáltatásainkat körültekintően, határidőre, igényesen teljesítjük. Igyekszünk minden megrendelői igényhez rugalmasan alkalmazkodni. Szolgáltatásaink megrendelésével pedig nem csak abban lehetsz biztos, hogy szakmailag igényes programot kapsz, de mellette egy (vagy partner szervezeteink bevonása révén több) közhasznú környezetvédelmi civil szervezet fennmaradását is támogatod.

Íme egy kis ízelítő választható programjaink közül. Ha nem találnál kedvedre való programot, vedd fel velünk a kapcsolatot és ötleteljünk közösen! Részletekért pedig keresd munkatársainkat a szolgaltatas[kukac]humusz.hu címen.

 

Lapozós kiajánlónk (PDF)

 

Előadások, workshopok

Szelekítív hulladékgyűjtés, komposztálás, környezettudatos fogyasztás, zöld háztartás, hulladékmentes életmód – példák a legnépszerűbb, leggyakrabban rendelt témáink közül. Megoldásközpontú, interaktív előadásaink célja, hogy a hétköznapokba könnyen beilleszhető példákat, jó gyakorlatokat mutassunk be. Workshopjaink játékos elemeket is tartalmaznak, így a résztvevők saját élménnyel is tudnak gazdagodni.

előadás

 

Zöld Iroda Program

Szeretnél egy olyan munkahelyen dolgozni, ami nemcsak inspiráló, de környezetbarát és közösségi is? Irodazöldítő programjainkon célunk a megrendelővel közösen megtalálni azokat a területeket, ahol van lehetőség a zöldülésre, illetve támogatni azokat, amelyek már elindultak a zöldülés útján. Olyan hosszú távú projekteket kívánunk szaktudásunkkal segíteni, amelyek a munkahelyi közösséget is aktívan bevonják, hogy minél gördülékenyebb és élménytelibb legyen az átmenet.

Irodafelmérés: „Zöld nagyító” alá vesszük az irodát

A vállalat irodájának felmérése kérdőívezéssel és helyszínbejárással irodazöldítési, hulladékmegelőzési szempontból. Az eredményeket egy jelentésben foglaljuk össze, kitérve azokra a területekre, ahol környezetkímélőbb alternatívákat lehetne használni. A jelentés megoldási javaslatokat is tartalmaz nem csupán a munkakörnyezetet, de a dolgozói közösséget érintő kérdésekben is, így kitűnő alapja egy hosszú távú környezetvédelmi programnak.

Hulladékanalízis: Feltárjuk, mit rejtenek a kukák

Irodai vegyes- és szelektív hulladékgyűjtők vizsgálata több ütemben, hogy fény derüljön rá, melyek a leggyakrabban előforduló hulladéktípusok, és mennyire sikeres a szelektív gyűjtés. A tapasztalatokat munkatársaink egy jelentésben foglalják össze. A hulladékanalízis jó kiindulópont arra, hogy jobban megismerjük az irodai élet „árnyoldalát”, és közösen megkeressük a fejlesztendő területeket.

Képzés: Zöld irodai csapatok vagy vezetők részére

A képzés során a résztvevőkkel az előzetesen egyeztetett témákat közösen dolgozzuk fel egy bevezető előadás után, szemléletformáló eszközök, játékok segítségével. Javasolt időtartam: 1 nap (4x 1,5 órás blokkokban). A Humusz székhelyén vagy külső helyszínen is megtartható.

workshop

 

Kiállítások

Bérelhető, szemléletformáló kiállításaink a környezettudatos fogyasztás témaköreit járják körül több szemszögből. Céljuk, hogy a kiállítási tárgyak révén elinduljon egy közös gondolkodás, beszélgetés arról, hogyan állunk hozzá tárgyainkhoz, saját fogyasztási szokásainkhoz.  A kiállítások rövidebb és hosszabb időre is bérelhetőek, valamint előadással, szemléletformáló „tárlatvezetéssel” is egybeköthetőek. Ez esetben a kiállítási tárgyak bemutatásán kívül a hulladékkezelésről, fogyasztói szokásokról bővebb ismereteket is átadunk az érdeklődőknek. Tematikus programsorozatok kiváló színesítő elemei. A kiállítások során bemutatott tárgyakat, termékeket a Humusz nem forgalmazza, jó (vagy éppenséggel rossz) gyakorlatként mutatja be őket oktatási, nem haszonszerzési célból.

 

Re-design Kiállítás

A Re-design Kiállítás tárgyai mind olyan termékek, amiket hazai művészek, vállalkozók készítettek el hulladék alapanyagokból kiindulva. Az upcycling vagy redesign értéknövelt újrahasznosítást jelent, aminek köszönhetően anyagokat tudunk megmenteni a hulladékká válástól, és eredményül dizájner termékeket kapunk. A kiállítás célja, hogy újragondoljuk hulladékhoz fűződő viszonyunkat, az újrahasznosított alapanyagokból készült termékeket népszerűsítsük, és a kreatív újrahasznosításra buzdítsuk a lakosságot.

Redesign Kiállítás

Fölösleges Áruk Fóruma

A Fölösleges Áruk Fóruma görbe tükröt mutat a fogyasztói társadalomnak. Olyan termékek gyűjteménye, amelyek valójában teljesen fölöslegesek, de mégis úgy mutatják be, mint hasznos, az életet szebbé varázsoló tárgyakat. A kiállítás egy szubjektív válogatás, és célja, hogy párbeszédet indítson a fogyasztási szokásainkról, a mesterséges igénykeltésről és a tudatos vásárlásról. 

Fölösleges Áruk Fóruma

 

Környezetbarát Termékek

A Környezetbarát Termékek kiállítása olyan termékeket mutat be, amelyek környezettudatos alternatívái hétköznapi eszközeinknek és az egyszer használatos műanyag termékeknek. Egyre több zöld megoldás található a piacon, de az információs zajban nehéz eligazodni, mi az, ami zöldrefestés, és mi az, ami tényleg környezetbarát. A kiállítás iránymutatást ad, de nem célja vásárlásra ösztönözni.

Környezetbarát Termékek

 

 

Szabadulás a fogyasztói társadalom fogságából

Ki mondta, hogy nem lehet szórakozás közben tanulni? Szabadulószobánk és kompakt verziója, a LogIQka irodába, kültérre is telepíthető csapatépítő játék, de elérhető a Humusz Házban is. Játékos feladványokon keresztül mutatjuk be, hogy tudjuk hulladékunkat csökkenteni. A játék után közösen átbeszéljük a felmerülő kérdéseket.

 

Pucolj ki! – az újrahasznosítók szabadulószobája

Jól sikerült a tegnapi házibuli, de vajon hová lett a kulcs? A szobában kell lennie, de hogy megtaláld, a káoszon úrrá kell lenni. A barátaiddal, munkatársaiddal 50 percetek van kipucolni. Kipucolni a lakást. ÉS kipucolni a lakásból. Tegyetek mindent a megfelelő helyre, és egyúttal találjátok meg a kivezető ajtó kulcsát. Ha sikerül, közben még tanulhattok is a szelektív hulladékgyűjtésről és az újrahasznosításról. A játékra az optimális létszám 6-7 fő, de ennél kevesebb vagy több ember is részt vehet (min. 2, max. 10 főig ajánlott). Ajánlott korosztály: 13+

Pucolj ki!

 

LogIQka

A titkokat rejtő kuka felfedezésre vár. Vajon elég eszesek vagytok a barátaiddal, hogy megfejtsétek a nyitját? Barangoljátok be a hulladék tekervényes útját! Csapatban teljesíthető feladványokkal, agytekervényeket megmozgató kihívásokkal teli küldetés. Ajánlott korosztály és létszám: 10-100 éves korig, 4-12 fős csapatok részére.

LogIQka

 

Környezeti tanácsadás

Fontosnak tartjuk a párbeszédet, hiszen tőletek ugyanannyit tanulunk, mint amennyit mi tudunk adni. Mik a nehézségek, mi vált be és mi nem? Szemléletformáló programjainkon amellett, hogy játékos elemekkel színesítjük a rendezvényt, lehetőséget adunk arra, hogy környezetvédelemmel, hulladékcsökkentéssel japcsolatos kérdéseiket feltegyék  és saját tapasztalataikat megosszák a résztvevők.

 

Szemléletformálás rendezvényen

Rendezvényeken szemléletformáló standdal/sátorral való megjelenést is biztosítunk. Az érdeklődőknek így lehetőségük van hulladékcsökkentéssel, környezetvédelemmel kapcsolatos kérdéseiket feltenni, valamint interaktív játékokkal, kiadványokkal is segítjük a párbeszéd indítását. Rendezvényeken többi programelemünkkel (pl. workshop, szabadulószoba, kiállítás, szemléletformáló játékok) is részt tudunk venni.

standolás

 

Szemléletformálás irodában

Az irodában szemléletformáló játékok biztosítása munkaidőben a munkavállalók számára. A dolgozók számára max. 10-15 percet vesz igénybe a program, melynek során lehetőségük van a Humusz munkatársaitől kérdezni. A játékok interaktívak, és céljuk a párbeszéd indítása a környezetvédelem, hulladékcsökkentés területén. Továbbá lehetőség van személyes környezeti tanácsadásra.

SZEMLÉLETFORMÁLÁS

 

Tartalomgyártás

Legyen szó kiadványról, kisfilmről, plakát, tanösvény készítésről vagy kommunikációs kampány kidolgozásáról, célunk, hogy minél közérthetőbben és érdekesebben mutassunk utat a nulla hulladék felé.

 

Tanösvénytúra

2023-ban készült el a Humusz székhelyén található, hat állomásból álló Nulla Hulladék Tanösvény. Az interaktív táblák és a vezetett túra segítenek bemutatni, hogy mi a probléma a jelenlegi lineáris gazdasági modellel, és milyen megoldások léteznek már ma is a hulladékmegelőzésre.

NuHu Tanösvény

 

Árajánlatkérés: szolgaltatas[kukac]humusz.hu vagy elérhetőségeinken.