Nulla Hulladékosok 10 pontja

Hulladékcsökkentés 10 lépésben: nincs kifogás, erre mindenki képes!

Hogy mi a nulla hulladék? A hulladék mennyiségének és veszélyességének csökkentése. Nézd meg, mit tehetsz azért, hogy kevesebb hulladékot termelj!

 nuhu 10 pont

0.Tényleges szükségleteimre hallgatok.

1. Felkészülten megyek vásárolni, listát és saját szatyrot viszek magammal.

2. Szelektálok, és a hulladékokat a megfelelő gyűjtőhelyeken adom le.

3. Amit lehet, komposztálok.

4. Elromlott eszközeimet megjavít(tat)om vagy újragondolom.

5. Felesleges tárgyaimnak új gazdát keresek pl. adományozás, bolhapiac útján.

6. Piacon vásárolok, támogatom a helyi termelőket.

7. Keresem a használt vagy újrahasznosított termékeket.

8. Kerülöm az egyszer használatos, felesleges csomagolásokat.

9. Ha tehetem, a közös használatot, kölcsönzést választom.

10. Nemet mondok a reklámanyagokra.

 

Ne maradj le hulladékos híreinkről és jó gyakorlatokról, iratkozz fel heti hírlevelünkre!
Humusz hírlevél

 


1. Felkészülten megyek vásárolni, listát és saját szatyrot viszek magammal. környezettudatos vásárlás

-A vásárlások kb. 70% impulzusvásárlás, azaz a reklámok hatására olyanokat is megveszünk, amikre valójában nincs szükségünk. Előzzük meg heti menü és bevásárlólista készítésével!

-Érdemes egy bevásárló táskát mindig magunknál tartani, hogy nem tervezett vásárlásoknál is kéznél legyen. 

-Vászon táskát a zöldségekhez, gyümölcsökhöz és pékárukhoz is érdemes magunkkal vinnünk, így még jobban tudjuk csökkenteni a műanyag zacskók mennyiségét.

 

2. Szelektálok, és a hulladékokat a megfelelő gyűjtőhelyeken adom le. szelektív gyűjtés

-Egyre több helyen érhető el házhoz menő szelektív gyűjtés vagy gyűjtősziget. Használjuk ki!

-A hulladékot kidobás előtt öblítsük ki és tapossuk laposra, hogy kevesebb helyet foglaljon a gyűjtőedényzetben! 

-Ne csak csomagolási hulladékban gondolkodjunk! Gyűjtsük külön az elemeket, elektromos és elektronikai hulladékot, használt sütőolajat, gyógyszerhulladékot stb. is, és azt adjuk le a megfelelő gyűjtőpontokon pl. hulladékudvar.

-További információkért látogass el a www.humusz.hu/hulladekatvevok oldalra!

 

3. Amit lehet, komposztálok. komposztálás

- Háztartási hulladékunk kb. harmada szerves hulladék, így komposztálással jelentősen tudjuk csökkenteni hulladékunk mennyiségét.

- Kerti és konyhai zöld javakat is lehet egyaránt komposztálni, nem igényel különösebb befektetést vagy szakmai tudást, néhány szabályra kell csupán odafigyelnünk.

- Kerti és közösségi komposztáláson kívül lehet akár beltérben is komposztálni pl. gilisztakomposzttal. Kerti zöld hulladék elszállítására közszolgáltatás keretén belül is van lehetőség.

 

- Kerti hulladék égetése tilos, környezetszennyező és egészségre ártalmas!

Látogass el a www.komposztalj.hu weboldalra!

 

4. Elromlott eszközeimet megjavít(tat)om vagy újragondolom. javítóműhelyek

- Adjunk még egy esélyt tárgyainknak, mielőtt kidobásra ítéljük őket! Javítóműhelyek még ma is léteznek, ha magunk nem tudjuk megjavítani. Nézz körül itt: javitomuhelyek.humusz.hu

- Tárgyakat nem csak megjavítani, de feljavítani is lehet! Például régi bútorokat újjá lehet varázsolni festéssel, díszítéssel, újrakárpitozással; a lehetőségeknek csak a kreativitás szab határt.

- Ha eredeti funkciójában már nem tudod a tárgyat használni, gondold újra! Néhány ötlet: bőröndből babaház, CD-ből poháralátét, gyümölcsös ládából polc. Egyre nagyobb divatja van a kreatív újrahasznosításnak, próbáld ki te is!

 

5. Felesleges tárgyaimnak új gazdát keresek pl. adományozás, bolhapiac útján. újrahasználat

-Félévente tartsunk otthon lomtalanítást, és nézzük meg, melyek azok a tárgyak, amelyek épek, de mégsem használjuk. Ami számunkra felesleges, másnak még kincs lehet! 

-Körbekérdezhetünk a közvetlen környezetünkben is, hogy kinek van rá szüksége, de szervezhetünk cserebere börzét, garázsvásárt vagy felkereshetünk online vagy offline bolhapiacokat is.

-Ajánljuk fel felesleges dolgainkat tárgyi adományként szociális vagy civil szervezeteknek, intézményeknek! Ne csak ruhában és könyvben gondolkodjunk, sok esetben függönyre, székre vagy szekrényre van a legnagyobb szükség. Online tárgyi adomány portál: www.tulsokcucc.hu

 

6. Piacon vásárolok, támogatom a helyi termelőket. helyi kereskedelem

-        A friss áru önmagában meggyőző, de a hazai termelőktől való vásárlással magunk is segítjük a munkahelyek megőrzését.

-        A választásunk így környezettudatos, hiszen a rövidebb szállítás, tárolás kevesebb szennyezéssel jár, ráadásul sokkal több lehetőségünk van csomagolásmentesen vásárolni.

 

7. Keresem a használt vagy újrahasznosított termékeket. újrahasznosított

-        A szelektív gyűjtésnek kizárólag akkor van értelme, ha az újrahasznosított termékeket tudatosan keressük, ezzel tartva körforgásban az anyagokat.

-        Az újrahasznosításnak több formája létezik, az ún. upcycling (értéknövelt újrahasznosítás) során hulladék alapanyagokból készítenek designer termékeket tervezők, művészek.

-        Használt cikkeket venni nem csak pénztárcabarát, de a hulladékká válástól mentesz meg egy tárgyat. Új termék vásárlása előtt előbb kérdezz körbe ismerőseid között, nézz körül használt termékeket árusító portálokon, üzletekben!

 

8. Kerülöm az egyszer használatos, felesleges csomagolásokat. betétdíj

- A csomagolási hulladék kukánk kb. harmadát teszi ki! A csomagolásokat általában addig használjuk, amíg a terméket haza visszük, és kicsomagoljuk. A legnagyobb erőforrás-pazarlás, így a legjobb elkerülni azokat!

- Válaszd a környezetbarát, újratöltésre kerülő csomagolásokat, mint amilyenek a betétdíjas üvegek! Bár egyre fogyatkozóbb számban, de még mindig lehet benne szörpöt, bort, sört kapni, és még a csomagolás árát is visszakapjuk visszavételkor.

- Az összetett (pl. italos karton doboz, chipses zacskó) helyett a teljes mértékben újrahasznosítható (egyféle anyagból készült) csomagolásokat válaszd!

 

9. Ha tehetem, a közös használatot, kölcsönzést választom. közös használat

-A ritkán vagy csak egy alkalommal használatos tárgyakat felesleges otthon porfogóként tárolni, használjuk ki a kölcsönző rendszerek adta lehetőségeket pl. könyvtárak!

-Ne féljünk szomszédtól, ismerőstől kölcsön kérni, és mi is osszuk meg másokkal, amit tudunk. Jól működő közösségek esetében közös beszerzésekben is meg lehet állapodni, összedobva tartósabb, jobb minőségű eszközöket is jobban megéri megvenni.

-Egy terméket lehetőleg minél többször, minél többen és minél tovább használjunk; így a hulladék is kevesebb lesz.

 

10. Nemet mondok a reklámanyagokra. visszautasítás

- Postaládánkra írjuk ki, hogy nem kérünk reklámújságot, nyereményjátékoknál pedig olvassuk el az apró betűs részeket, ugyanis sokszor ilyenkor hatalmazzuk fel a gyártókat arra, hogy reklámleveleket küldjenek nekünk.

- Bevásárlóközpontokban, boltokban, különféle rendezvényeken sokszor osztanak reklámajándékokat, termékmintákat (kis adag sok-sok csomagolóanyagban). Ha nincs rá szükségünk, ne vegyük el, csak azért, mert ingyen van!

- Kezeljük helyén a reklámokat, és ne azok alapján hozzunk döntéseket! A reklámok sokszor az érzéseinkre hatva próbálnak meggyőzni minket, ezért fontos tájékozódással és tudatos hozzáállással felvértezni magunkat.

 

 

 

Nulla hulladék nemzetközi definícója:

A nulla hulladék célkitűzés egyszerre jövőkép és gyakorlati iránymutatás egy olyan életmód kialakításához, ahol – a természetben zajló fenntartható körforgás mintájára – nem keletkezik végleges hulladék, mert minden, a folyamatokból kilépő anyag egy másik helyen felhasználható erőforrásként jelentkezik.

A nulla hulladék jegyében úgy tervezzük a termékeket, és úgy működtetjük a folyamatokat, hogy összességében csökkenjen a hulladék mennyisége és veszélyessége. Ebben a szemléletben nem eltemetjük vagy elégetjük az erőforrásokat, hanem megőrizzük és hasznosítjuk azokat. A nulla hulladék megvalósításával megszűnik a bolygó, az emberiség, az állatok és a növények egészségét veszélyeztető – talajba, vízbe, levegőbe történő – kibocsátás.

 


 

 

 A NuHu 10 pont a Földművelésügyi Minisztérium Zöld Forrás programjának támogatásával valósult meg.

FM