Háttér

Országos zöld jeles nappá legyen a Komposztálás ünnepnapja, minden év október 10-e!

Hogy miért fontos egy ilyen nap életre keltése?

Rendszeresen ünnepelt jeles napjaink sorában nem találunk a talajjal, annak aktív védelmével kapcsolatban egyetlen egy napot sem, pedig számtalan tanulmány jelzi, hogy talajaink ásványi anyagokban és nyomelemekben súlyosan elszegényednek, így tápláléknövényeink is egyre kevesebb ilyen elemet tartalmaznak.

Másrészről is megmutatkozik, hogy a komposztálás ünnepére megérett az idő.

A komposztálás a zöld civil szervezetek körében, oktatási intézményekben is ismert, gyakorolt tevékenység, egyre terjed a lakossági komposztálás gyakorlata is, főleg a környezetbarát életmód hívei körében. Számos önkormányzat is támogatja ezeket az alulról jövő kezdeményezéseket.

A komposztálás mellett szól továbbá, hogy viszonylag egyszerűen, kerti eszközökkel és némi barkácsolással könnyen kivitelezhető környezetbarát tevékenység. Helyben készíthetünk a „zöldjavak”-ból értékes tápanyagot, melyet helyben fel is használhatunk növényeink táplálására. Vidéken és városon is megoldható, ahol csak egy cseppnyi zöld terület is van. Mindeközben hozzájárulhatunk a hulladékmennyiség csökkentéséhez, hiszen becslések szerint a szemétmennyiség kb. 30 százaléka komposztálható zöld hulladék.

Ráadásul a komposztálással egy körfolyamat részesei lehetünk, mely a természetben (pl.: erdei avar lebomlása) zajló folyamatok modellezésére is tökéletesen alkalmas, hiszen az élő szervezetek élettevékenységének hatására tápanyagban gazdag humusz keletkezik.

Mindezek alapján úgy véljük, mi, mint kezdeményezők a környezeti szemléletformálásra kifejezetten alkalmas a komposztálás ünnepnapja. A megérlelt tapasztalatokon alapuló komposztálás ünnepnapok segíthetik az óvodás, iskoláskorú generációt abban, hogy számukra is értékes, érdekes és követésre érdemes tevékenységgé váljon a komposztálás. Ehhez az ünnephez keresünk vállalkozó szellemű, környezeti nevelésért elkötelezett óvodapedagógusokat, óvodai csoportokat, tanítókat, tanárokat, osztályokat, civil szervezeteket, hogy valóban, minden út komposzthoz vezessen!

A kezdeményezők:

Nulla Hulladék Hálózat (azon belül pedig: Humusz Szövetség, Komposztfórum Magyarország Egyesület, Galgamenti Népfőiskola)