Komposztálós hírek

2024. április 04.

Balkonszépítő pályázat, Zöld sziget pályázat, komposztkeretosztás és egyéb érdekességek várják a kerületi lakosokat!

2024. március 26.

A Válaszúton Hagyományőrző és Környezetvédő Alapítvány idén negyedik alkalommal hirdeti meg kertművelő pályázatát 3-14 éves gyermekek részére. Olyan gyerekek jelentkezését várjuk, akik otthonukban vagy nagyszüleiknél kis kertet alakítottak ki maguknak szüleik, nagyszüleik segítségével, és művelik azt.

2024. március 26.

A Humusz Ház március 28. és április 1. között nem látogatható.

2024. március 25.

A nem fenntartható földhasználat és mezőgazdasági gyakorlatok következtében a termőtalajainkat riasztó ütemben veszítjük el. A talajromlás élelmiszerhiányt és magasabb élelmiszerárakat okoz. A témában a Magyar Talajtani Társaság és az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) ismeretterjesztő napot tartott.

2024. március 21.

A közösségi komposztálás egy sokoldalú közösségi tevékenység, mely a városban élő környezettudatos, illetve világra nyitott és tudatos gyermekeket nevelő emberek számára sokféle haszonnal járhat. Bár panelházban vagy bárhol a belvárosban nehezebb lehetőséget találni a komposztálásra, mint egy kertes háznál, de nem lehetetlen, és szerencsére egyre több lehetőségünk van erre. Budapesten például számos kerületben van komposztpont, illetve vannak közösségi kertek is, ahova a kertet használók a háztartási hulladék lebomló részeit el tudják vinni.

2024. március 21.

Vajon mennyien tartjuk számon ruházati kiadásainkat, szokásainkat? Valószínűleg kevesen, így nem is vagyunk tisztában mennyire is ártalmasak vagyunk saját magunk környezetére. Ezen próbál segíteni, tudatosítani Kis Anna cikke a "Másfélfok" jóvoltából.

2024. március 03.

A Budapesti Közművek keretein belül önállóan működő FKF Hulladékgazdálkodási Divízió munkatársai március 4-én megkezdik a főváros tizenkilenc zöldövezetes kerületében a kerti zöldhulladék járatrendszerű elszállítását. Az FKF logóval és „Kerti zöldhulladékgyűjtő-zsák” felirattal ellátott zsákokban kihelyezett zöldhulladékot meghatározott napokon szállítja el a Társaság Budapesten. Az évente nem kevesebb, mint 30 ezer  tonna zöldhulladék  meghatározó hányadát a Pusztazámori Regionális Hulladékkezelő Központ komposztáló üzemébe  szállítják, kisebb  része pedig néhány agglomerációs település hasonló célú létesítményére kerül.

2024. február 24.

Az évszázadok során sok minden változott, de egy probléma továbbra is változatlan maradt: a szemét kezelésének kérdése. Legtöbbször csak összegyűjtjük, és a különböző funkcionalitású kukába helyezve várjuk, hogy valaki más majd eltakarítja. De most egy magyar cég, a Compocity, egy újító találmánnyal, a CompoBot néven futó beltéri komposztálóval igyekszik megoldani a szerveshulladék-kezeléssel járó kihívásokat, ráadásul szagmentesen és egyszerűen.

2024. január 22.

Megjelent az új ökotudatos térkép azoknak, akik tovább zöldítenék a mindennapjaikat! A Humusz pedig örömmel támogatja a Beeco kezdeményezést!

2024. január 02.

A kötelező bevezetés előtt 17 nappal nagy nehezen megszülte a kormány azt a rendeletet, ami a háztartási biohulladék szelektív gyűjtését szabályozza. Ebben a cikkben összeszedtük, hogy kiket és hol érint a gyűjtés, mi kerülhet az új kukákba, kinek jó ez, és mit tegyen az, aki eddig is komposztált.

Oldalak