Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 7 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Komposztálás Ünnepe 2016- összefoglaló beszámoló

  • 2017. szeptember 15.
  • Peti

A honlapon már közzétett eredményhirdetés szerint 3 óvoda és 3 iskola kapott díjat, valamint egy közösségi kert, ám elismerésünket és köszönetünket szeretnénk kifejezni valamennyi komposztáló csapatnak és az őket vezető pedagógusoknak!

 

A komposztünnepre 2016-ban 82 regisztráció érkezett, köztük iskolák és az óvodák mellett egy közösségi kert is (Zengő Kert) nevezett.

A részletes anyagokat 24 iskolától és 38 óvodai csoporttól (33 óvodából) kaptunk. Ez összesen 463 fényképet, 64 szöveges beszámolót és 4 kisfilmet jelentett. Köszönjük szépen a lelkes részvételt!

2016-ban, a program lezajlása után megkértük a pedagógusokat, hogy értékeljek a Komposztünnepet egy online kitölthető kérdőívben. 26 pedagógus válasza alapján láttuk, hogy ők 1571 gyermeket értek el, 22 szülő is részt vett és 133 pedagógus, asszisztens, dajka szervezte a programokat. Így, idén is biztosan elérhettünk több ezer részvevőt!

 

A 2016-os Komposztálás ünnepnapja 45 települést érintett, melyet az alábbi interaktív térképen lehet megtekinteni.

 

 

Említsük meg azokat a településeket, ahonnan több intézmény is küldött be pályázati anyagot. Budapest (8), Miskolc (2), Szekszárd (2), Békés (3), Nyíregyháza (2), Debrecen (2), Zsámbok (2), Galgahévíz (2). 

Bíztatjuk a pedagógusokat, hogy keressenek partnereket a rendezvények megvalósításához, akár helyi civil egyesület (kertészkedő, természetvédő, natúrpark), akár vállalkozó (kertészet, biotermelő) akár szomszédos óvoda, iskola tekintetében. A fenti interaktív térkép ebben is segíthet! 

Jó gyakorlatokról is beszámoltak kollégák, van hogy az önkormányzat segít számukra komposztkeretet beszerezni, esetleg alapanyagot biztosít, s a diákokkal készítik el a komposztáló kereteket. Többen a budapesti intézményektől a Humusz Szövetség segítségével jutottak keretekhez, speciális fővárosi pályázatoknak köszönhetően. Egy békési intézmény a Körösök Natúrparkkal tart fenn gyümölcsöző kapcsolatot s kap segítséget tőlük szakmai téren.

Az óvodai és iskolai programokban a legtöbben a komposztálást, kertészkedést, gilisztafarm készítést, gyümölcs és zöldségnapok megvalósítását, hulladékokkal kapcsolatos szemléletformálást választották. 

Több innovatív ötlet is megvalósult! Felsőőrsön a Miske Óvodában komposzt bontása és szitálása mellett kerti betakarításra került sor, majd töktorony épült, tökgurító verseny is volt, barkácsolás is zajlott. Mind a három óvodai csoportjuk foglalkozott a komposztálással egy héten át. 

1

A kert terméseinek betakarítása Felsőőrsön

Debrecenben a Görgey utcai óvodában mezítlábas érzékelő ösvényt hoztak létre, ahol fakorhadékon, füvön, kukorica csutkákon is lehet lépkedni.  

mezítlábas ösvény

Debrecen, Görgey úti óvoda érzékelő ösvénye

 

 

Galgahévíz, Boldog és Zsámbok óvodásai a regionális Komposztbulin a galgahévízi lápréten jártak. Ismerkedtek a tőzeggel, a békákkal, a lápréti növényekkel és madarakkal. 

komposzt buli

Lápréti vízparton kelnek át a boldogi óvodások (Galgamenti Komposztbuli)

Új mesék is születtek 2016-ban (Kismaros, Kis Morgó Óvoda – Gili Vili kalandjai, Hortobágy, Nyitnikék Óvoda – Giliszta Guszti élete, valamint az Almáskönyv).  

gilivili

Kismaroson a Kis Morgó Óvodában a Gili Vili kalandjai mesét hallgatják a kicsik 

Egy óvoda a kompomata készítését is bevállalta (Pilismarót, Mesevár), egy másikban szerencsekerék készült a hulladék témában.

kompomata

 

Kompomata akcióban Pilismaróton a Mesevárban

 

Izgalmas projekt zajlott Szigethalmon is. Egy hónapon át a „kincset érő komposzt” körül forgott a szó, ahol gilisztafarmot alkottak, érzékelő játékokat találtak ki (Négyszínvirág Óvoda Zöld Tagóvoda). Nagyon örülünk, amikor a szülőket is bevonják a programokba! Zalaegerszegen (Kertvárosi óvoda) apukák segítettek komposztkeretet készíteni. Tiszacsegén rendhagyó téli fagyit, répatortát készítettek a szülők bevonásával. Budapesten a VI. kerületi Fővárosi Önkormányzati óvodában a szülők segítségével rostálták a komposztot, ugyanitt tanösvény táblát is avatta a komposzt témájában. A szüret visszatérően megjelent többek között Gátéren a Liget óvodában, Százhalombattán a Napsugár óvodában.

 

A 2016 egyben a Hüvelyesek Nemzetközi Éve volt. Ezt a témát Zsámbok, Galgahévíz, Vácszentlászló, Tura általános iskolái összevont regionális Galga menti programban valósították meg. Ennek keretében a galambborsó, tehénborsó, békalencse, lóbab növény nevekkel vicces rajzokat készítettek, babos memória játékkal játszottak, a komposztálásról hallottak Gellért Miklóstól (komposztgazda, SZIKE, Bp.), dalokat is kerestek és elő is adtak, melyben bab, borsó, lencse szerepel!  

tura  lóbab_tura

 

Turai iskolások babos alkotásai

A várpalotai Várkerti Általános Iskola Vásárhelyi tagiskolájában a babszemekkel szép mandalákat készítettek régi CD lemezekre, s egy Manókertet is kialakítottak az iskola udvarán. 

Manókert

Várpalotai Manókert a Vásárhelyi tagiskolában

 

Az iskolák között 2 szakképző iskola és 3 speciális szakiskola szerepelt. A budapesti XVIII. kerületi SOFI EGYMI pedagógusa olyan életképeket küldött, ahol a komposztálás pillanatai elevenednek meg képi humorral elegyítve!

SOFI_komposzt

Budapesten (XVIII. kerület) SOFI EGYMI komposztálója, a komposztálók személyesen és az eső

A budapesti XX. kerületi Ady Endre Általános Iskola 4. b osztályosai egyméteres Nagyökos Komposztos könyvet állítottak össze, szinte kiállítási tárgyként! 

nagyökos könyv

Nagyökos Komposztos könyv a budapesti XX. kerületi Ady iskolában készült, negyedikesek munkája

Káptalanfa településen a Pusztai Ferenc Általános Iskolában almacsutka gyűjtése zajlott és komposztálásra került a gyümölcs hulladéka. A témáról egy iskolai csoport (KOM-POSZTOLÓK) számolt be minden osztályban. Örömmel olvastuk, hogy több iskola is iskolakerteket alakított ki, ahol természetes módon a komposztálás is helyet kap! (pl.: Békés – Heppkert, Endrefalva, Káptalanfa, Várpalota - Manókert)  A miskolci Martin János Szakképző Iskolában például már 20 éve komposztálnak prizmában, majd a kész komposztot fakkokba helyezik és onnan hasznosítják. 

komposzt Martin János SZKI

Martin János Szakképző Iskola komposztálói szépen rendezett környezetben állnak

A pedagógus kérdőívezés során visszajelezték a pedagógusok, hogy önképzésre is vállalkoznak a programok lebonyolítása érdekében. Módszertani ötleteink ezt is segíthetik! Tantárgyak szerinti téma feldolgozási lehetőségeket is ajánlottunk 2016-ban. Sajnos ez még nem ment át a gyakorlatba, tehát bíztatjuk a pedagógusokat, hogy tegyenek próbát ebben az irányban is. http://www.humusz.hu/komp/tantargyak

Angol nyelvű kisfilmekkel gyakorolhatnak a diákok szövegértést, miközben a komposztálásról hallanak és arról tanulnak. Matematikai feladatokat is lehet ebben a témában megoldani (zoldmatek.hu)! A mezőgazdasági, kertészeti szakképzésben a szakmai gyakorlatban ki lehet próbálni a mélymulcsos kertészkedést, erről szóló kisfilmet is érdemes megmutatni a diákoknak. 

 

Mélymulcs a gyakorlatban Gyulai Iván ökológus közreműködésével

 

Összegezve azt mondhatjuk, hogy köszönjük a lelkes együttműködést minden pedagógusnak és gyermeknek, kertvezetőnek. 2017-ben is várunk minden komposztáló óvodai, iskolai közösséget, városi kertész közösséget, hogy csatlakozzanak a Komposztálás Ünnepnapjához.

zengőkert

Zengő kert – városi kertészkedés és komposzt rostálás