Civil szervezeteknek

 

Így légy aktív - Programötletek civil szervezeteknek
és informális közösségeknek (klubok, társasházak, közösségi kertek)

 

Néhány konkrét ötlet, amivel az óvodások közelebb kerülhetnek a komposztálás szépségeihez. További ötletekért édemes megtekinteni iskoláknak  és óvodáknak  szóló aloldalunkat is!

Tartalom

1. Készítsünk domboságyást közösségi erőbedobással!

2. Készítsetek közösen komposztkast!

3. Fogadjatok örökbe egy zöld területet és ott komposztáljatok!

4. Kutassátok fel a településetek komposztálóit, és szervezzetek nyílt napot!

5. Kezdeményezzetek vagy segítsetek elindítani településeteken temetői komposztálást!

6. Készítsetek kompomatát!

7. Így légy aktív!

8. Tudjunk meg többet!

9. Beltéri komposztáló készítése

10. Magaságyás készítése 

11. Erdőkertek 

12. Termokomposzt készítése - Baranyai Vitália ajánlásával

13. Hívd fel a figyelmet az élelmiszerpazarlásra!

14. “Mi lesz itt? Kert vagy játszótér?” - “MINDKETTŐ!”

15. Másodszüret

16. Ments élelmiszert, főzz finomat és oszd meg másokkal! 

17. Vegyszermentes gazdálkodás települési szinten

18. Fenntartható Fejlesztési Célok kártyasorozat


 

1. Készítsünk domboságyást közösségi erőbedobással!


domboságyásKalákában, egy rendelkezésre álló kis helyen, családi vagy közösségi kertben is kialakíthatjuk. Sokféle zöldség megtermelhető változatos vegyeskultúra kialakításával.  Egy ilyen ágyás kialakítására a legalkalmasabb évszak az ősz, mivel ilyenkor rendelkezésre áll a pázsitról lenyírt fű, a lehullott lomb, a sövények és fák nyesedéke, valamint a komposztföld és trágya. A dombágyás felépítésekor a gabonafélék szalmáját is nagyon jól hasznosíthatjuk.  Nagyon fontos, hogy se fák, se építmények ne árnyékolják be. Hossztengelye észak-dél irányú legyen. Csepegtető öntözéses megoldással együtt alakítsuk ki!


Amint a dombágyás készen van, télire takarjuk le vastag mulcsréteggel, így már egészen kora tavasszal alkalmas lesz a talaj a beültetésre. A tenyészidő alatt is folyamatosan ügyeljünk a talaj takarására.
 
A dombágyás talajhőmérséklete a bomlási folyamatok következtében viszonylag magas, ami a növények élet- és növekedési feltételeinek kedvez. Egy ilyen ágyást több éven át használhatunk folyamatosan, ha állandóan és gondosan ápoljuk. A dombágyást mindig nedvesen kell tartani, mert a belső durva és laza szerkezet gyorsan átereszti a vizet. A dombágyásra soha ne tapossunk rá. Mindig vegyesen palántázzuk a növényeket. Tavasszal a tetejére egy sor paradicsomot ültessünk, mert az ott különösen jól fejlődik.

 
Forrás: http://www.bekesibio.hu/2014/09/a-kert-atalakul-biokertte-3-resz-dombagyas-es-magasagyas/

2. Készítsetek közösen komposztkast!

komposztkas

Kellékek: fűzfaágak, fűzfavesszők, komposztnak való zöldjavak, termőföld (vagy kész komposzt)
A komposztáló kas ötlete Gyulai Iván ökológustól származik, aki a gömörszőlősi oktatóközpontban már számos egyetemistának és érdeklődőnek bemutatta ezt az univerzális megoldást. Ez a kasfonással készülő praktikus építmény egyaránt alkalmas a konyhai-, és a kerti zöld javak komposztálására, magas ágyás készítésére, illetve melegágyásként is tökéletesen funkcionál! Alkalmazása elsősorban olyan kertekben javallott, ahol kevés a hely, vagy nem jó minőségű – esetleg szennyezett – a föld (lsd. forgalmas útmenti kertek, „városi tanyák”). A belső, 1 méter magas kör maga a komposztáló, a külső 40 centiméter magas kör pedig a veteményes. A komposztálóból szépen -a gravitáció hatására -, szétáramlanak a tápanyagok, folyamatosan táplálva a külső veteményes részt. Ha jó alapanyagokat komposztálunk, zöldségeink és fűszernövényeink gyors fejlődéssel és bő terméssel fognak minket megjutalmazni!
Komposztáló kas, avagy építsd meg saját veteményesed! - összeszerelési segédlet és használati útmutató

Vissza

3. Fogadjatok örökbe egy zöld területet és ott komposztáljatok!

Kellékek: raklapok vagy fa lécek, esetleg kerítésháló
Keressetek egy zöld területet a településen, és állítsatok fel ott egy komposztálót! Lehet ez az akció akár „gerillakomposztálás” is, de érdemes azért előtte az önkormányzattal is egyeztetni. Készítsetek hozzá táblát, amin tájékoztatjátok a lakosokat, hogy miért fogadtátok örökbe a területet, miért jó komposztálni! Hordjátok bele a zöldjavakat! Gondozzátok a komposztot!
További információ levélkomposztáló készítéséről: http://www.komposztmester.hu/miben

Vissza

 

4. Kutassátok fel a településetek komposztálóit, és szervezzetek nyílt napot!

Gyűjtsetek példákat, hogy ti településeteken hogyan komposztálnak!
Tegyetek ki a kapura egy kis matricát, ami jelzi, hogy abban a házban komposztálnak!
Szervezzetek komposztálós nyílt napot egy olyan intézménynél vagy családnál, ahol már egy ideje folyik komposztálás. Hívjatok látogatókat, a helyszín gazdája (egy kis sütizés keretében) meséljen a komposztálóról!
Bővebben a kiskerti komposztálásról: http://www.komposztmester.hu/hogyan

Vissza

 

5. Kezdeményezzetek vagy segítsetek elindítani településeteken temetői komposztálást!

Kellékek: feliratok, táblák
Vegyétek fel az önkormányzattal, a település képviselőtestületével, a temetőgondnokkal a kapcsolatot. Győzzétek meg őket a növényi alapanyagok újrahasznosításáról (Lehetséges érvek: kevesebb hulladék, kisebb szemétszállítási költségek, tápanyag helyben a növényeknek) A temetőkben vannak zöldhulladék gyűjtő keretek. Keressétek meg ezeket, és tisztítsátok meg az oda nem illő hulladéktól! Helyezzetek ki tájékoztató táblát, hogy mit lehet beletenni, mi az, ami komposztálódik! Hívjátok fel a látogatók figyelmét, hogy egy kis odafigyeléssel, milyen értékes anyagot nyerhetnek. A temetőben a komposztálás által bemutathatjátok a természet körforgását, ami nemcsak az elmúlást jelenti, hanem az átalakulást, és valami új kezdetét.
Hol és hogyan komposztálhatunk? http://www.komposztmester.hu/hol
Beszédes érvek a komposztálás mellett: http://www.komposztmester.hu/miert

Vissza

 

6. Készítsetek kompomatát!

KompomataKellékek: nagyobb kartonlapok, erős spárga, ragasztószalag, vágóeszköz, vízbázisú festékek, ecsetek, átlátszó műanyag irattartó dosszié, egy kisebb (pl. cipős) doboz, dió, apró ajándékok (matrica, alma...)
A  Kompomata  egy  játék-gép,  mely  az ital  automatákhoz  hasonló  elven  működik. Belsejében ül  egy  ember,  aki  egy  bedobott  dióért  cserébe  A,  B,  C  válaszokkal
megfogalmazott kérdéseket mutat fel a KOMPOMATA ablakán át a kintről érdeklődőnek. A diót bedobó játékos attól függően, hogy melyik választ tartja helyesnek, az A, B vagy C
jelzésű ablakon bedugja a kezét. Ha rossz a válasz, a KOMPOMATA a kezére legyint; ha viszont eltalálta a helyes választ, ajándékot kap a kezébe (pl. matrica, mogyorószem,
keksz, alma, stb.).A feltett kérdések és válaszok hasznos  és  praktikus  információkat tartalmaznak a házi komposztálásról kicsik és nagyok számára egyaránt. Használható órán, szakkörön,  környezetvédelmi  napon/rendezvényen. 
Kompomata elkészítése
Kérdéssor (minta)

Vissza

 

7. Így légy aktív!

Eszközök: önkormányzati hozzájárulás, facsemete, ásók, 1-2 zsák komposzt
Ültessünk őshonos gyümölcsfákat önkormányzati vagy egyéb közterületre! Vegyük fel a kapcsolatot az önkormányzattal is a tervünk támogatása érdekében.

Feladat: Hozzon minden komposztálással foglalkozó család egy vödörnyi saját komposztot, s a közös faültetés közös komposzttal közös élmény lesz! Vonjunk be faültetésbe az óvodásokat, iskolásokat, helyi kertészeket.

Állami Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutató-Fejlesztő Közhasznú Nonprofit Kft.>>www.resinfru.hu

Vissza

 

8. Tudjunk meg többet! – Informálódjunk és keressünk kapcsolatokat biogazdálkodó kertbarátokkal!

Mi az, hogy ökológiai gazdálkodás? Mi fán terem a biodinamikus gazdálkodás?

Keressük fel a biogazdálkodók egyesületeit országosan egyesítő szervezet honlapját, és kapcsolódjunk helyi tagszervezetekhez, ha módunkban áll. http://www.biokultura.org/

A biodinamikus gazdálkodásról többek között a Biodinamikus Közhasznú Egyesület honlapján tájékozódhatunk.  http://www.biodin.hu/index.php?stilus=lap&hiv=2

Keressünk kapcsolatot a városi kerteket szervező közösségekkel.

 

Vissza

 

9. Beltéri komposztáló készítése

Projekt időszükséglete: kb 1-2 hét barkácsolás, anyagbeszerzés, falap szabása és összeállítása, kárpitosmunka

Barkácsoló kedvű kertbarátoknak, városi kertközösségeknek ajánljuk. Elképzelhető, hogy titeket is izgat a komposztálás, pedig városi lakásban éltek! Nos, ez lehet a megoldás.

beltéri komposztálóAz ötlet innen ered: A Ze-Ko egy beltéri komposztálásra alkalmas találmány. Alapanyaga zeolittal kevert agyag, melyet kiégetett a feltalálója, a hengerek aljára dróthálót szerelt, melyekben a beltérben is lehet szagtalanul komposztálni. Egyelőre azonban ilyen edény kereskedelmi forgalomban nem kapható. ÚjraSzedve magazinban megjelent cikk itt olvasható.

 

 

 

 

Attól még nekifoghatunk! Mégpedig egy szellemes osztrák ötlet alapján, akár így is.

Komposzt ülőke

 Fotó: David és a beltéri komposztálója (Messzelátó Egyesület)

A honlapon David mutatja be egy kisfilmben, hogyan készíti el fából az ülőkének is használható beltéri komposztálóját! A német nyelv ismerete előny, de a képes beszámoló sokat segít!

Az ötletet egyébként idehaza a Messzelátó Egyesület karolta fel 2016 áprilisában.

Arra bíztatunk, hogyha szeretitek a kihívásokat, Ti is próbáljátok meg, s kérünk, hogy küldjetek róla képeket, képsorozatot, hogy mit sikerült elérnetek.

Vissza

 

10. Magaságyás készítése

A komposzt felhasználásának egy érdekes és célszerű módja, ha magaságyást készítünk. A magaságyás alkalmazása kimondottan alkalmas bemutatókertekben, forgalmas közösségi tereken, de az iskolakertben is ott lehet!magasagyas

Civil kezdeményezéssel óvodákban, iskolákban, közösségi kertekben is létesíthetünk speciális magaságyásokat: gyógynövényeknek, festőnövényeknek, simogató és illatösvényeknek, lepkekerteknek.

Gyermekbarát, kutyabarát, gerinckímélő! Készítését elsajátíthatjuk például a kert.tv segítségével vagy egy család bemutatásában (GasztRózsakert).

Ajánló: http://kert.tv/hogyan-keszitsunk-magasagyast/

https://gasztrozsakert.blog.hu/2018/04/13/magasagyasok_ujra_toltve#

Vissza

 

 

11. Erdőkertek

Ismerkedjetek meg az erdőkertek szerepével, hogy lehetne az erdei élőközösséget behozni a Ti közösségi kertetekbe? Hogy függ ez össze a komposzttal?

Írjatok, meséljetek, hogy látjátok, illetve mit valósítotok meg ennek kapcsán? Lehetnek ezek tervek, fotók, előadások, ahogy a ti közösségetekben ez éppen aktuális.

https://www.permaforum.hu/permaforum/index.php/blog/entry/es-az-oetoedik-evuenk-manna-erdokert-szueletik - hazai példa a növényi sokféleség és a klímaváltozás jegyében

https://sokszinuvidek.24.hu/kertunk-portank/2019/07/13/erdokert-500-eheto-noveny/ - benne kisfilm, külföldi példa

http://zalatermalvolgye.hu/manual_files/LEADER/foldhasznalati_kezikonyv_SQ.pdf

https://tudatosvasarlo.hu/cikk/letesits-erdokertet

erdokert

Kép forrása: Baji Béla: Noé Bárkája 1999

 

12. Termokomposzt készítése - Baranyai Vitália talajkutató ajánlásával

Az aktívan levegőztetett termokomposztálás egy irányított komposztálási folyamat, melynek során a talaj és a növények számára hasznos mikroszervezeteket tenyészthetünk ki. Hatalmas előnye, hogy az így elkészített komposzt patogén és csíra mentes és viszonylag hamar (3-4 hónap alatt) elkészül.

„A komposztálás alapanyagait úgy állítsuk be, hogy a teljes komposzt halomban a szén : nitrogén aránya körülbelül 30:1-hez legyen. Mindemellett arra is figyelünk, hogy megfelelő arányban legyenek benne kiemelkedően magas nitrogén tartalmú, a közepes C:N arányú zöld anyagok és magas szén tartalmú fás anyagok. A három kategóriából mindnek megvan a maga szerepe és az egymáshoz viszonyított mennyiségük befolyásolja a komposztálás folyamatát és a végtermék minőségét. 

Például, ha túl sok nagyon magas nitrogén tartalmú anyagot teszünk a halomba (pl. Valamilyen állati trágyát vagy lucernát), akkor túl magasra szökik a hőmérséklet (70 C fölé), a levegő elhasználódik, anaeróbbá (levegőtlenné, rothadás irányába indulóvá) válik a rendszer és túl sokszor kell megforgatni. Ha viszont kevés a magas nitrogén tartalmú anyag, akkor a komposzt nem melegszik fel és nagyon lelassul a bomlási folyamat. Arra törekedjünk a halom összeállításánál, hogy minimum 50 C-ra felmenjen a hőmérséklet, de ne menjen 70 fok fölé. A zöld és a fás anyagok arányával állítjuk be azt, hogy mennyire szeretnénk inkább a baktériumoknak vagy inkább a gombák elszaporodásának kedvezni a folyamat során. A talajok jelentős részében hatalmas hiány van a gombákból, ezért érdemes gombás irányba eltolni a komposztot.

A komposzthalom összeállítás után mérjük a halom hőmérsékletét, forgassuk az összetevőket szükség szerint, vezessük a jegyzetben látható segédtáblázatot. Tapasztalatainkat foglaljuk össze képekben, szöveges formában is.

Ajánlott források:

Permakultúra képzési jegyzet 67-72.oldal - https://permakultura.hu/wp-content/uploads/2019/11/permakultura.pdf

https://youtu.be/jErga1eP718

 

13. Hívd fel a figyelmet az élelmiszerpazarlásra!

A mai rohanó világban információbőség uralkodik, rengeteg tartalommal találkozunk egy nap során, így már csak a legérdekesebbek ragadják meg figyelmünket. Az élelmiszerpazarlás súlyos probléma, de mégis sokszor rejtve marad, ezért nagyon fontos beszélni róla. Azonban nehéz olyan üzenetet megfogalmazni, amire felfigyelnek az emberek, főleg a fiatalabb korosztály. Te hogyan hívnád fel a saját korosztályod figyelmét az élelmiszerpazarlásra? Készíts figyelemfelkeltő plakátot, képet, posztot vagy videót a témában! Engedd szabadon a fantáziád, gondolkozz el, mi az, ami a Te figyelmed is megragadná! A téma lehet az élelmiszerpazarlás megelőzése, praktikák, számadatok az élelmiszerhulladékok mennyiségéről.

Az elkészült alkotásokat csatoljátok a pályaműhöz. Ha van kedvetek, posztoljátok Facebookon, Instagramon, vagy TikTok-on! Ha megosztotok valamit, jelöljétek meg a Humusz Szövetség (@humusz_szovetseg) és a Maradék nélkül (@maradek_nelkul) oldalait, illetve használjatok bátran az alábbi hashtag-eket: #komposztünnep #élelmiszerpazarlás #maradéknélkül #pazarolniciki stb.

Böngésszétek át a Maradék nélkül honlapját, ahonnan ihletet gyűjthettek: http://maradeknelkul.hu/

Vagy a kampány közösségi média felületeit: FacebookInstagram

 

14. “Mi lesz itt? Kert vagy játszótér?” - “MINDKETTŐ!” foold1

foold2A közösségi kert valóban legyen mindenkié, tegyétek izgalmassá, játékossá a kicsik-nagyok számára egyaránt. Építsetek madáretetőt, süntanyát, rovarhotelt, gyíkvárat… Mászókát, kuckót, mezítlábas ösvényt… Készítsetek komposztos témájú interaktív táblákat hulladék anyagok felhasználásával, kreatívan.

 

15. Másodszüret - avagy Maradék nélkül kampány az élelmiszerpazarlás ellen a Nébih ajánlásával

 

16. Ments élelmiszert, főzz finomat és oszd meg másokkal! Bontatlan, de lassan lejár? Ép, de furcsa az alakja? Van megoldás! Vásároljatok be leárazott, közeli lejáratú termékekből; szépséghibás, de sértetlen felületű zöldségekből-gyümölcsökből. Szervezzetek közösségi eseményt, ahol egy kreatívan megkomponált étel készül az összegyűjtött élelmiszerekből. Az otthon talált, megfelelően tárolt, még bontatlan, de közeli lejáratú termékeket is felhasználhatjátok, azonban mindig az élelmiszerbiztonság legyen az első! A háztartásban lévő bontott élelmiszert inkább hagyjátok otthon! Amennyiben van rá lehetőség, a főzés során keletkezett komposztálható élelmiszerhulladékot tegyétek a komposztba, vigyétek el a komposztpontra!

 

17. Vegyszermentes gazdálkodás települési szinten - akik már teszik! Lásd a Pillangó Fejlesztések kiadványában. S a komposztáló kertész közösségek ezt a mintát jó ha megismerik, esetleg saját településre kiterjesztik! Kassai Melinda: Elől Járók (Pillangó Fejlesztések) https://www.bffd.hu/butterfly_pdf/elol-jarok.pdf

 

18. Fenntartható Fejlesztési Célok kártyasorozat felnőtteknek, gyerekeknek, közösségeknek egyaránt használható. Agrárökológiai vonatkozású adatokkal segíti e sorozat a 17 Fenntartható Fejlődési Célt feldolgozni, értelmezni. (Pillangó Fejlesztések - Kassai Melinda) https://www.bffd.hu/fenntarthato-fejlesztesi-celok-kartya

Tematika: