Megelőzés

A biomonitoring-adatok szerint az élelmiszerek Európa-szerte riasztóan szennyezettek a hulladékégető és hulladék-együttégető művek közelében

 • 2024. április 30.
 • Gyuri

A Zero Waste Europe és a ToxicoWatch Alapítvány által közzétett, a szlovákiai és hollandiai hulladék(együtt)égetők kibocsátásával kapcsolatos biomonitoring-kutatásról szóló új bizonyítékok szerint a létesítmények közelében lévő élelmiszerekben magas a környezetben tartósan megmaradó szerves szennyező anyagok (persistent organic pollutants, POP) szintje.

Ismét! Tanösvény túra és városi séta

Időpont: 
2024. május 10. 16:00 - 18:30
Helyszín: 
Humusz Ház (1111, Saru u. 11.)
Ismét városi zöld sétával egybekötött Nulla Hulladék Tanösvény túrára invitálunk benneteket

Városi zöld sétára invitálunk minden kedves érdeklődőt. Tarts velünk, ha szeretnél többet tudni a fenntartható, hulladékszegény városi életmód Budapest nyújtotta lehetőségeiről.

A séta a Nulla Hulladék tanösvény túrájával kezdődik. A 45 perces séta témakörei a hulladékgazdálkodás, a megelőzés és a felelős fogyasztás lesznek.

Gyülekező: 15:45-től a Humusz Ház kertjében

Vezetett tanösvény túra: 16:00-tól

16:50-től a séta a következő helyszíneket érinti: Read more about Ismét! Tanösvény túra és városi séta

További információ: 
humusz(kukac)humusz(pont)hu
Rovatok: 
célcsoport: 

Greta Thunberg Klímakönyvét mindenkinek el kellene olvasnia

 • 2024. március 18.
 • Gyuri
A Klímakönyv nem könnyű olvasmány, de megéri a rászánt időt, mert sokat ad cserébe.

Immár a Humusz Ház könyvtárában is elérhető Greta Thunberg frissen megjelent Klímakönyve. Kollégánk elsőként olvasta el a példányt, és nagyon jó szívvel ajánlja mindenkinek.

 

Nem könnyű olvasmány. A szó szoros és átvitt értelmében is súlyos könyv. Read more about Greta Thunberg Klímakönyvét mindenkinek el kellene olvasnia

Közösségi szereldében szereltünk!

 • 2024. március 05.
 • Gyuri
A Józsefvárosban megnyílt Repair Café Budapest remekül működik - a szakemberek és a vendégek örömére

Ahogy korábbi blogbejegyzésünkben már beszámoltunk róla, Józsefvárosban, a VIII. kerületi Teleki László tér 7. szám alatt Repair Café, avagy közösségi szerelde nyílt. Ide látogattam el, hogy tönkrement konyhai darálógépemet (egy kávédarálóról van szó, amit mi otthon elsősorban cukor és mák darálására használunk) megjavíttassam. Read more about Közösségi szereldében szereltünk!

Az emberganéj használásáról – gondolatok 1829-ből

 • 2024. január 26.
 • Gyuri
Múltba tekintő blogposztjaink legújabb darabja az emberi ürülék komposztálását vizsgálja

Lánghy István Hajdani gazdatiszt, és Lencsés Antal Hajdan a gazd. tud. és mest. professora „Az emberganéj használásáról" c. írását közöljük önkéntesünknek, Markó Gergelynek hála.

 

Alább a szöveg eredeti verzióját közöljük begépelve, majd ezt követi egy kissé aktualizált helyesírásra módosított, könnyebben olvasható változat.

Az eredeti kiadást pedig az alábbi képre kattintva olvashatjátok. Read more about Az emberganéj használásáról – gondolatok 1829-ből

Így telt 2023

 • 2024. január 25.
 • Csilla

Nulla Hulladék Tanösvény, Giliszta Fesztivál, közösségi adományozás, biohulladék, újrahasználat, Ökohírnökök, Hulladékmegelőzési Világnap – ha csak néhány címszóval kellene a tavalyi évünket leírni. Nagyon mozgalmas és sikeres évet tudhatunk magunk mögött, erről szeretnénk most egy kicsit bővebben mesélni nektek. A cikkben arra is fény derül, miből gazdálkodtunk 2023-ban. 

Nulla Hulladék Tanösvényhez kapcsolódó nyereményjáték - MEGHOSSZABBÍTVA!

 • 2024. január 20.
 • Csilla

Szeretnél tanulni a hulladékcsökkentésről és értékes ajándékokat nyerni? Járd végig önállóan vagy barátaiddal közösen a tanösvényt a vezetőfüzet segítségével, válaszold meg a kérdéseket, és vegyél részt a sorsolásban! Nem kell aggódnod, a kérdéseket úgy állítottuk össze, hogy alapvetően saját szokásaidat ismerhesd meg, így minden hiánytalanul kitöltött kérdéssorral lehet a játékra nevezni. Barangolásra fel!

Komposztkészítés ürülékből? Tanulságok a XIX. századból

 • 2024. január 16.
 • Gyuri
Könyvajánló: Gothard Sándor: A városi hulladékok értékesítése és a komposztkészítés

Gothard Sándor: A városi hulladékok értékesítése és a komposztkészítés c. művének ismertetője

 

„Tegyük félre a magyar gazdának nyűgét képező előítéletet” Read more about Komposztkészítés ürülékből? Tanulságok a XIX. századból

Oldalak