Közösségi komposztálás

A közösségi és a házi komposztálás céljai azonosak: a keletkező növényi eredetű szerves anyagok helyi komposztálással történő kezelése és felhasználása, ezzel együtt a szerves anyagok hulladékká válásának elkerülése, ezen anyagok eltérítése-mentesítése a további kezeléstől: telepi komposztálástól, lerakástól, égetéstől. Sok helyen azonban a házi komposztálás a túlzottan kis ingatlanméret, a komposztálható hulladékok kis mennyisége és a saját kert hiánya miatt nem megvalósítható.

A közösségi komposztálás során több háztartás szerves hulladékait használják a komposzt készítésére. Egy közösség összefogásával létesítenek komposztáló helyeket. A kész komposztot közösen, vagy saját szükségleteiknek megfelelően, például virágágyás alá, balkonládákban használják fel. A hazai jogszabályok alapján a közösségi komposztálás a társas házi közösség saját növényi eredetű hulladékának helyben történő komposztálása és a kész komposzt saját célra történő felhasználása, amely tevékenység nem engedélyköteles. 

 

újpalotai komposztpont

Társasházi komposztálás Újpalotán

 

A komposztálás egy rugalmasan adaptálható technológia, így minden közösség számára létezik megfelelő megoldás. Ezzel együtt célszerű saját területen elhelyezni a közösségi komposztálót, és pontosan tisztázni az üzemeltetés feltételrendszerét. A közösségi komposztálás igazi csapatmunkát igényel, építi a közösséget, fontos, hogy mindenkinek legyen feladata (pl. koordináció, szervezés, komposzt átforgatása). Gyerekek is részt vehetnek benne, számos pozitív hatása mellett környezettudatos szemléletre neveli a gyerekeket. A közösségi komposztálás esetén nagyon fontos egy, a komposztálásban jártas felelős személy, „komposztmester” kijelölése, aki felügyeli a közösségi komposztáló működését. A közösségi komposztálás folyamata megegyezik a kerti komposztáláséval. Viszont a társasház méretétől, a lakások/házak számától és a kert/udvar méretétől függően kell megválasztani a gyűjtő- és érlelő edényeket. Ezeket és a további eszközöket a közösség közösen megvásárolhatja, ezzel pénzt spórolhatnak meg. 

A közösségi komposztálás hatására jellemzően csökken a hulladéktárolókba kerülő hulladék mennyisége, hiszen a szerves frakció jelentős része komposztálásra kerül. Ezáltal lehetőség nyílik a hulladékszállítási költségek csökkentésére. Ezenkívül, azáltal is spórolhatnak, hogy nem kell virágföldet, esetleg műtrágyát venniük, felhasználhatják a keletkező komposztot. 

 

Szeretnél a társasházatok kertjében komposztálni? Online, ingyenesen letölthető kiadványunk részletes útmutatást ad arról, hogyan érdemes a lakóközösséggel összefogni, valamint hogyan kell a komposztpontot működtetni.

Komposztálás közösségben

 

 

Hol van lehetőség közösségi komposztálásra?

Az általunk ismert közösségi komposztpontokról készült lista eléréséhez kattints ide!

Komposztpontok térképes megjelenítéséért érdemes a Funzine térképét böngészni.

Ha ismersz még közösségi komposztpontot, oszd meg velünk! [email protected]

 Az oldal a Fővárosi Önkormányzat Környezetvédelmi Alapjának támogatásával valósult meg.

Tematika: