Beltéri komposztálás gilisztákkal, egyszerűen

Veled is előfordult már, hogy arra gondoltál, milyen jó lenne hasznosítani a konyhádban keletkező szerves hulladékot, ahelyett, hogy simán a vegyes szemétbe dobnád azt? Nincs a közeledben lehetőség kültéri komposztálásra? Van megoldás. Komposztálj beltéren, gilisztákkal!

komposztálás beltéren

Forrás: Turista Magazin

 

Mi ez?

A gilisztakomposzt egy olyan, műanyag vödrökből készített zárt edény, amelynek felső részében házi gilisztáink vígan munkálkodnak: szerves zöldhulladékainkból minőségi humuszt állítanak elő.  A komposzt alsó részében pedig olyan tápanyagdús folyadék gyűlik össze, amelyet vízzel hígítva tápoldatként használhatunk fel növényeink termesztéséhez. 

A kommunális gyűjtőbe dobott hulladéknak nagyjából 30%-át teszi ki a szerves zöldhulladék. Amennyiben ez a mennyiség nem a kukában landol, hanem komposztálásra kerül, hozzájárulunk a hulladékkal járó környezetterhelés csökkentéséhez. Ráadásul ritkábban kell levinni a szemetet is.

Giliszta komposztáló használatával a szerves hulladékunk eredeti térfogatának kb. 15%-ra esik össze, a végeredmény pedig 100%-ban felhasználható értékes tápanyag növényeink számára.

 

Hogyan készítsd el otthon?

A gilisztás komposztládádat tarthatod a konyhában, a pincében, esetleg garázsban (vagy 10°C és 27°C közötti hőmérsékleten a szabadban is). A gilisztaládát megvásárolhatod készen, de saját kezűleg is megalkothatod, ha átalakítasz egy fa-vagy műanyag dobozt. 

A legegyszerűbb verzió elkészítéséhez kövesd az alábbi instrukciókat:

1. lépés. Minden fél kiló gilisztához kb. 0,1 nm felületrészt kell számítani. A doboz sekély legyen (20-30 cm mély), és legyen fedele, hogy biztosítsa a nedves és sötét körülményeket.

2. lépés. Fúrj legalább tíz, 1-2 cm átmérőjű lukat a tetőre és az oldalára, szellőztetéshez és vízelvezetésre.

3. lépés. Tégy bele megnedvesített tápközeget, pl. pár centi széles újságpapírcsíkokat, virágföldet, leveleket, kb. 2 cm vastagságban.

4. lépés. Permetezz rá annyi vizet, hogy nagyjából olyan nedves legyen, mint egy kifacsart szivacs.

5. lépés. A hozzáadott ételmaradék nedvesen fogja tartani a tápközeget, de időről időre szükségessé válhat, hogy vízzel újra benedvesítsd.

6. lépés. Tégy a láda aljára ételmaradékot, és ne hagyj fedetlenül ételt a felszínen.

7. lépés. Amikor hozzáadod a gilisztákat, helyezd őket a tápközeg tetejére, és vedd le a komposztláda fedelét egy órára. Mivel a giliszták érzékenyek a fényre, be fogják ásni magukat a közegbe.

Amennyiben kedvet kaptál hozzá, hogy többrétegű, esetleg nagyobb méretű gilisztakomposztot hozz létre otthonodban, még több információt és (fényképes!) segítséget kaphatsz hozzá  itt és itt.

Ajánljuk továbbá a Körforrás ingyenes gilisztakomposztáló elkészítési útmutatóját.

A saját készítésű verzió, még ha minden kelléket újonnan veszel is, kijön kb. 5000 Ft-ból.

 

A giliszták

A házi komposztunk legfontosabb alkotói a szerves hulladék mellett kétségkívül a giliszták. Nem mindegy azonban, hogy milyen típusú gilisztákat alkalmazunk. Erre a célra a legalkalmasabb fajok a vörös trágyagiliszta (Eisenia fetida) és a vöröslő giliszta (Lumbricus rubellus). Ezek a jószágok kizárólag lebomló szerves anyagokkal táplálkoznak, a legjobban akkor érzik magukat, ha fénytől elzárva, 10 °C és 27 °C között, megfelelően nedves (de nem túl nedves!) és oxigéndús környezetben tartjuk őket. Amennyiben sikerül megvalósítanunk ezeket a körülményeket, gilisztáink szaporodni fognak, így nem kell attól tartani, hogy gilisztautánpótlás nélkül marad komposztunk.

giliszták

Forrás: viragoserkely.blogspot.com

 

Hol szerezheted be a megfelelő gilisztákat?

A legnagyobb valószínűséggel horgászboltokban (személyesen vagy online vásárolva) be tudjuk szerezni új ”házikedvenceinket”, de sokszor apróhirdetés formájában (pl. jófogás, vatera oldalak) is fellelhetjük és megvásárolhatjuk a gilisztákat. A giliszták ára 4000 Ft/kg körül mozog.

 

A giliszták etetése

Milyen ételhulladék kerülhet a gilisztakomposztba?

•gyümölcs-és zöldség megmaradt részei (hagyma, káposzta és citrusfélék csak nagyon kis mennyiségben)

•összetört tojáshéj

•kávézacc

•teafilter, teafű maradék

•maradék kenyér, gabonaféle (kicsi mennyiségben!)

•elhervadt virágok, levelek

Mit ne adjunk a gilisztáknak?

•hús, hal 

•zsíros, olajos ételek

•feldolgozott ételek

•csonthéjasok magjai

•tejtermékek

Gilisztáidat etetheted naponta, kisebb mennyiségű táplálékkal, vagy hetente egyszer, a teljes heti mennyiséggel. A nagy darabokat, mint például a brokkoli torzsája, fel kell vágni. Tolj félre valamennyi tápközeget, és tedd be ételmaradékaidat. Majd takard be az ételt friss, száraz tápközeggel. A giliszták mind a tápközeget, mind az ételt megeszik és gilisztakomposztnak nevezett sötét, dús anyaggá alakítják. Ahogyan a régebbi tápközeg elfogy, körülbelül havonta, adj hozzá friss tápközeget. 

gilisztakomposzt

Forrás: Turista Magazin

 

A humusz begyűjtése

1. lépés. Amikor a tápközeg sötét, morzsalékos talajra kezd hasonlítani (általában 1-4 hónapon belül), itt az idő, hogy begyűjtsd gilisztakomposztod.

2. lépés. Told a láda teljes tartalmát az egyik oldalra.

3. lépés. Tégy friss, nedves tápközeget a másik oldalra, és kezdj el ételmaradékot helyezni rá.

Körülbelül egy hónap alatt a giliszták legnagyobb hányada átmászik az új tápközegbe, és kikotorhatod a viszonylag gilisztamentes komposztot. A gilisztakomposzt, ha túl sokáig a ládában hagyod, egy idő után mérgezővé válik a gilisztákra.

 

A humusz felhasználása

A gilisztakomposzt mind a lassan kioldódó, mind az azonnal felvehető tápanyagok kiváló forrása. Ha átülteted növényeidet, ültetés előtt dobj egy marékkal a lukba. A gilisztakomposztot belekeverheted cserepes növényeid földjének felső rétegébe is.

 

Tippek az egészséges, működőképes komposztért

Mindenképpen érdemes megemlíteni, hogy a beltéri komposztálás -noha egyszerű folyamatokon alapszik- a jó működés érdekében odafigyelést igényel.

kész humusz

 

Szagproblémák

Fontos leszögezni azt, hogy a gilisztakomposzt, ha megfelelően használjuk, egyáltalán nem jár kellemetlen szagokkal. Mégis könnyen elkövethetünk néhány apró hibát, amitől bebüdösödhet a komposztunk. Vegyük sorra ezeket, és nézzük meg, hogyan kerülhetjük el a bakikat:

•A láda túl nedves. Orvosold ezt a problémát úgy, hogy nem teszel a ládába magas víztartalmú ételeket (pl. dinnyét) és szárazabb tápközeget adsz hozzá, alaposan belekeverve.

•A láda nem kap elég levegőt. Az anaerob baktériumok (amelyek levegő nélkül szaporodnak el) bűzösek. Szellőztetés céljából tégy a ládába friss tápközeget és naponta keverd át a tartalmát. Készíts további lukakat a ládára, ha lehetséges.

•Önmagában is szagos étel került a ládába. Néhány étel, például a hagyma vagy a brokkoli, nem mindig kellemes szagú, amikor a komposztládában lebomlik. Egyszerűen távolíts el minden rossz szagú ételmaradékot a komposztládából. Ne etesd a gilisztákat hússal, csontokkal, tejtermékkel és olajból készült termékekkel, mert ezek bomláskor avasodnak.

•Az elpusztult giliszták igen gyorsan lebomlanak. Ha nem ügyelsz folyamatosan az alábbiakra, hamarosan egy giliszták nélküli láda tulajdonosává válhatsz, mielőtt még észrevennéd, hogy:

•A láda túl nedves, a giliszták belefulladnak.

•A láda túl száraz, a giliszták kiszáradnak.

•A láda nem kap elég levegőt, a giliszták megfulladnak.

•A gilisztáknak nincs elég ennivalójuk. Mihelyt a giliszták felfalják minden ételüket és a tápközeget, elkezdik enni az ürüléküket, ami mérgező számukra. Elérkezett az idő a komposzt begyűjtésére.

•A láda szélsőséges hőhatásnak van kitéve. A giliszták 10°C és 27°C között tenyésznek.

•A ládában túlszaporodtak az atkák, és zavarják a gilisztákat. Néhány atka nem okoz gondot, de ha nagy mennyiségben látod őket, vedd ki az ételt, amin gyülekeznek. Tégy száraz tápközeget a ládába és csökkentsd a nedvességtartalmat.

 

Muslinca problémák

•A gyümölcsmuslicák gyakran zavaróvá válhatnak a gilisztaládákban és környékükön. Egyszerűbb a következő lépéseket betartva megelőzni a fertőződést, mint később megszabadulni tőle:

•Győződj meg róla, hogy minden ételmaradékot tápközeg alá temettél.

•Minden gyümölcsöt vagy gyümölcshéjat moss meg meleg vízzel, hogy eltávolítsd róluk a muslincapetéket. Vagy fagyaszd le az ételmaradékot, mielőtt a ládába teszed.

•Kerüld a túletetést, és ne tartsd a ládát túl nedvesen.

•Bőségesen adagold a száraz tápközeget, hogy megelőzd a láda túlnedvesedését.

•Hogyha a muslicák problémát okoznak, használhatsz légypapír csapdákat, vagy házi készítésű gyümölcslégy csapdákat. Megpróbálhatod, hogy a probléma enyhüléséig nem teszel gyümölcsdarabokat a ládába. A házi legyek nem szoknak rá a komposztládádra, ha az ételmaradékot mindig betakarod tápközeggel.

 

Gyümölcsmuslincák csapdázása

Íme, kétféle gyümölcsmuslinca csapda, amit házilag elkészíthetsz:

1. Tölcsér-csapda muslicák ellen Tölts némi egy kis almabort vagy sört egy befőttesüvegbe és adj hozzá egy csepp mosogatószert. Vágd le egy műanyag szendvicszacskó sarkát és helyezd a befőttesüvegbe, rögzítsd a műanyag zacskó által alkotott „tölcsért” befőttesgumival az üveg pereme körül.

2. Musclincacsapda pillepalackból Vágj félbe egy kis pillepalackot. Tölts az alsó részbe egy kis almabort vagy sört, és tegyél bele egy csepp mosogatószert. Fordítsd fejjel lefelé a tetejét és helyezd az alsó félbe úgy, hogy a nyaka tölcsért alkosson. Rögzítsd ragasztószalaggal egymáshoz a két felet.

Hogyha a gilisztaládádban kialakult helyzet kezd kicsúszni a kezeid közül, a legjobb megoldás összegyűjteni a gilisztákat, teljesen elölről kezdeni az egészet, és tapasztalatidat alkalmazva egy jobb ládát készíteni. Bármilyen gond esetén hívd a hozzád legközelebbi botanikus kert komposzt segélyvonal számát.

 

 

Tematika: