Helyi élelmiszerek

Gyakran hallani, hogy környezeti szempontból jobb helyi élelmiszert vásárolni, de a cikk rámutat: nem elsősorban a szállítási távolság a kulcs.
A szállítás során nemcsak üzemanyag-felhasználás történik — a hosszú ellátási láncokhoz társul az invazív fajok terjedése is, ami komoly biodiverzitás-csökkenéshez vezethet. Emellett az is gond, hogy a termelés és fogyasztás helye egyre távolabb került egymástól: kevesebb kapcsolatunk van a termeléssel, kevesebb tudásunk van arról, hogy ki és hogyan állítja elő az élelmiszert.
Továbbá: ha nagyon távoli termékeket vásárolunk, akkor a pénz is elvándorol más régiókba vagy nagyvállalatokhoz, miközben a helyi közösségek gyengülnek.
A Greendex cikke szerint sokkal lényegesebb az, hogy a helyi termelés kis léptékű alternatívákat kínáljon: rövid ellátási láncokat, amelyben a termelők és fogyasztók közelebb kerülnek egymáshoz. Így támogatjuk a helyi gazdaságot, a közösségeket, a kultúrát és a biológiai sokféleséget. Fontos viszont kiemelni, hogy az, hogy valami „helyi”, még önmagában nem garancia arra, hogy fenntartható módon készült. Az előállítás módja, az alkalmazott termelési gyakorlat ugyanolyan fontos.
Mit tehetünk?
- Vásároljunk helyi piacokon, csatlakozzunk közösségi támogatású mezőgazdasági programokhoz vagy kosárközösségekhez — így közelebb kerülünk a termelőkhöz és a tájhoz.
- Ha lehetőség van rá, válasszunk olyan termelőt, aki agroökológiai vagy permakultúrás elvet követ.
- Ne csak fogyasztóként gondolkodjunk: lehet hatásunk még apró lépésekben is, és támogathatjuk a helyi alternatívákat közösségi, szövetkezeti vagy tulajdonosi formában is.
Ez egy összefoglalás, a teljes cikk a greendex.hu-n olvasható





