Komposztálós GYIK

 • Igen elterjedt "legenda", hogy a diófa levelét nem lehet komposztálni. Az igazság az, hogy a friss diólevélben valóban vannak növekedésgátló anyagok, de ezek a komposztálás során lebomlanak. Tehát nyugodtan eláshatjuk a csatabárdot, és a diólevelet korlátozás nélkül felhasználhatjuk a komposztáláshoz - legfeljebb kicsit több időt kell hagyni az érett komposzt kialakulására. A lombhulladékot elméletileg ugyanúgy belekeverhetjük a kerti és konyhai zöldhulladékok közé, de mivel a gyakorlatban ez a típusú komposztálnivaló általában egyszerre, nagy mennyiségben keletkezik, érdemes külön lombkomposztálót felállítani és a többi zöldhulladéktól elkülönítve komposztálni. (Kapcsolódó kiadványok itt)

  A szóróanyagok mellett a legjobb szemléletformáló eszköz természetesen a saját tapasztalat, így egy erre alkalmas közterületen, vagy például a polgármesteri hivatal, könyvtár, vagy templom kertjében érdemes felállítani egy lombkomposztálót, ahol a gyermekeknek, érdeklődőknek be lehet mutatni "működés közben" is a komposztálást.

  A témával kapcsolatos előadásokkal, iskolai foglalkozásokkal kapcsolatban érdemes felvenni a kapcsolatot egy helyi zöld szervezettel, vagy a Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózatának (KÖTHÁLÓ) egyik irodájával. 

  Bár a jogszabályalkotás önmagában nem megoldás, jó tudni, hogy a település jegyzője helyi rendeletben szabályozhatja, illetve megtilthatja az avarégetést a településen. Egy ilyen rendelet megalkotása, az alternatívák ismertetésével és a lakosság tájékoztatásával összekötve sikeres lehet az avarégetés káros gyakorlatának visszaszorításában.


  • Főkert Zrt. Budapest X. ker. Keresztúri u. 130. Telefon: 261-8425
   Ezen a komposzttelepen a budapesti lakosság számára 100 kg-ig ingyenesen adható le zöldhulladék (cégektől 1280 Ft + ÁFA/m3-es áron veszik át). A telep nyitvatartása: H - CS 7.00 - 15.00 P 7.00 - 12.30 Behozható max. 25-30 cm törzsátmérőjű gally, ág is. A telepen forgalmazási engedéllyel rendelkező komposzt is kapható kimérve.
  • COMPOSTAL Kft. Tárnok 2461, Pusztazámori u. Hrsz 0207/6. Telefon: 06-23/711-064,
   www.compostal.hu,
   compostal@compostal.hu, Domaföldi Zsolt 06-30/9416-233.
   Minden típusú komposztálható hulladékot befogadnak, illetve ömlesztett kivitelben forgalmaznak minőségi, rostált komposztot. Az árakról telefonon adnak felvilágosítást.
  • A Fővárosi Közterület Fenntartó Zrt. 2007. áprilisában indította el Budapest zöldövezetes kerületeiben a kerti zöldhulladék begyűjtését. A zöldhulladékot külön erre a célra rendszeresített hulladékzsákba gyűjtik, majd a Pusztazámori Regionális Hulladékkezelő Központba szállítják komposztálás céljából. További részletek: www.fkf.hu
 • A www.komposztalj.hu oldalon sok hasznos információ, esettanulmány található a házi komposztálás témakörében. Itt gyűjtöttük össze az általunk ismert komposztkeret beszerzési forrásokat is: http://humusz.hu/komp/beszerzes

 • Az érett komposztot felhasználás előtt érdemes átrostálni. Ezzel a művelettel eltávolíthatjuk az esetleges szennyezőanyagokat (fémdrót, kavics, stb.), illetve a nem komposztálódott növényi részeket, melyeket az új komposzthalom alapanyagához tudunk keverni. Kertbarátok által kipróbált - és jól működő! - megoldás azok számára, akik nem túl nagy mennyiségű komposztot akarnak átrosálni: piacokon kidobott, műanyag rekeszek (kis méretű, egyszer használatos, általában déligyümölcsöt tartanak benne) szitaként történő használata. Rostáláshoz nekünk továbbá a kőműves-felszerelésként árusított, homok-illetve kavicssziták váltak be, melyeket pl. az alábbi helyeken szerezhetünk be:


 • Komposztálás során alapvetően a természetben lejátszódó folyamatokat használjuk fel, alakítjuk kissé igényeinkhez. Emiatt legalább néhány négyzetméter szabad földterületre, élő talajra mindenképpen szükség van a folyamathoz, az erkélyen sajnos nem megoldható a komposztálás. Ennek fő oka, hogy a zöldjavak lebontását, majd ezekből az "alapanyagokból" a bonyolultabb humuszanyagok felépítését talajlakó élőlények (gombák, baktériumok, ászkák, százlábúak, földigiliszták, stb.) végzik, s ezek betelepüléséhez nélkülözhetetlen a közvetlen kapcsolat a talajfelszínnel. Más jellegű problémák is jelentkeznek, pl. egy bizonyos méret alatt a komposzthalmunk nem tud annyira felmelegedni, hogy biztosítva legyen a szükséges 40-50-60 celsius fokos hőmérséklet.

  Természetesen mi is hallottunk már azokról az időről időre felbukkanó "csodakomposztálókról", amelyek drága berendezések és különleges adalékanyagok révén tökéletes lebomlást ígérnek teljesen zárt rendszerben (lásd pl. effektív mikroorganizmusok, EM), ezek a megoldások azonban a természetes korhadási folyamatoktól eltérően oxigén kizásárásval megvalósuló rothadási folyamatok, s semmi esetre sem tekinthetőek komposztálásnak.