Komposztálás

Greta Thunberg Klímakönyvét mindenkinek el kellene olvasnia

 • 2024. március 18.
 • Gyuri
A Klímakönyv nem könnyű olvasmány, de megéri a rászánt időt, mert sokat ad cserébe.

Immár a Humusz Ház könyvtárában is elérhető Greta Thunberg frissen megjelent Klímakönyve. Kollégánk elsőként olvasta el a példányt, és nagyon jó szívvel ajánlja mindenkinek.

 

Nem könnyű olvasmány. A szó szoros és átvitt értelmében is súlyos könyv. Read more about Greta Thunberg Klímakönyvét mindenkinek el kellene olvasnia

Az emberganéj használásáról – gondolatok 1829-ből

 • 2024. január 26.
 • Gyuri
Múltba tekintő blogposztjaink legújabb darabja az emberi ürülék komposztálását vizsgálja

Lánghy István Hajdani gazdatiszt, és Lencsés Antal Hajdan a gazd. tud. és mest. professora „Az emberganéj használásáról" c. írását közöljük önkéntesünknek, Markó Gergelynek hála.

 

Alább a szöveg eredeti verzióját közöljük begépelve, majd ezt követi egy kissé aktualizált helyesírásra módosított, könnyebben olvasható változat.

Az eredeti kiadást pedig az alábbi képre kattintva olvashatjátok. Read more about Az emberganéj használásáról – gondolatok 1829-ből

Komposztkészítés ürülékből? Tanulságok a XIX. századból

 • 2024. január 16.
 • Gyuri
Könyvajánló: Gothard Sándor: A városi hulladékok értékesítése és a komposztkészítés

Gothard Sándor: A városi hulladékok értékesítése és a komposztkészítés c. művének ismertetője

 

„Tegyük félre a magyar gazdának nyűgét képező előítéletet” Read more about Komposztkészítés ürülékből? Tanulságok a XIX. századból

Karácsonyi csoda: megjelent a rég várt biohulladékos rendelet a jövő évi új rendszerről

 • 2023. december 19.
 • Csilla

Az év során sokat írtunk és nyilatkoztunk arról, hogy az uniós előírás szerint január elsejétől kötelező lesz a biohulladék elkülönített gyűjtése Magyarországon is. Nyáron egy új rendelettervezet is megjelent, azóta azonban semmit nem lehetett tudni arról, hogy a gyakorlatban mire számíthat a lakosság. Múlt héten végül megjelent az új 559/2023 (XII. 14.) kormányrendelet, amire hosszú címe miatt biohulladékos rendeletként fogunk hivatkozni. Ennek köszönhetően most már a MOHU is nyilatkozik arról, hogy mik a terveik a begyűjtést illetően. Előtte azonban egy rövid kitekintés, hogy miről is szól az új rendelet.

Nulla hulladék a nulla kibocsátásért, avagy hulladékmegelőzéssel az egészséges klímáért

 • 2023. november 02.
 • Gyuri

Hogyan érhetünk el nulla kibocsátást a hulladékszektorban? Lehetséges akár a nettó negatív kibocsátás is? A GAIA 2022-es tanulmányában ezekre a kérdésekre kereste a választ több esettanulmány példáján szemléltetve. Az alábbi cikk ezt hivatott összegezni az elérhető angol és magyar változatok alapján.

Fél év alatt tűntek el a komposztált zacskók a Humusz és a Greenpeace vizsgálatában

 • 2023. október 18.
 • Gyuri

Hat hónap után tűntek el a bevásárlószatyrok a Humusz Szövetség és a Greenpeace Magyarország komposztkísérletében. Ebben azt vizsgálták, hogy az élelmiszerüzletek lebomló zacskói szakszerű komposztálóban elhelyezve beváltják-e a hozzájuk fűzött reményeket. A zöldszervezetek azonban továbbra is hangsúlyozzák, hogy a lebomló műanyagok nem jelentenek megoldást a nyersanyag- és hulladékválságra, hiszen kutatások bizonyítják, hogy az ilyen típusú zacskók is tartalmazhatnak káros adalékanyagokat, és mikroműanyag-szennyezés maradhat utánuk. Ráadásul a lebomló műanyagok házi komposztálása pillanatnyilag egy olyan megoldás, ami a többség számára nem érhető el.

Oldalak