Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 4 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Megszabadulnál a szemeted harmadától ingyen? Segítünk

  • 2020. augusztus 10.
  • CsViki

Az általunk termelt szemétmennyiség csökkentésének egyik leghatékonyabb és legtakarékosabb módja a komposztálás. A folyamat lényege, hogy a lebomló hulladékot – zöldségek héjától a kávézaccig – komposztáló edénybe vagy ládába gyűjtjük, és fél-egy éven belül humusz lesz belőle. 

Ez amiatt fontos, mert a lakossági hulladék nagyjából harmada komposztálható. Így egyrészt harmadával csökkenthetjük a hulladékrendszer terhelését, azaz ennyivel kevesebb szemetet kell elszállítani, illetve lerakni vagy elégetni. Másrészt a szerves hulladék tápanyagként juthat vissza a természetbe.

A komposztálás nem túl bonyolult művelete számtalan honlapon megismerhető (például a Humusz Szövetség oldalán, az FKF-én vagy a közelmúltban elhunyt Bálint gazdáén). Legkönnyebben családi ház vagy társasház kertjében, udvarában lehet megvalósítani, azonban viszonylag egyszerűen megoldható beltérben is.

Egy komposztláda néhány ezer forintba kerül, de barkácsolással is könnyen előállítható. Sok helyen azonban ennyi pénz- vagy energiabefektetés sem szükséges, ugyanis számos önkormányzat rendszeresen oszt szét ingyen eszközöket komposztáláshoz.

Az előző cikkben azt mutattuk be, hogy a budapesti kerületeknél milyen lehetőségek vannak. Ebben pedig azt, hogy a visszaküldött válaszaik alapján a megyei jogú városok hogyan támogatják a komposztálást, illetve milyen korábbi tapasztalataik vannak róla.

A cikk folytatását a g7.hu-n olvashatjátok.

 

Szerző: Fabók Bálint

Forrás: g7.hu