Külső hírek

"Hogyan éljük túl?" címmel jelenik meg a Válasz Offline magazin

  • 2025. június 05.
  • Peti

A nyomatott lap legújabb száma a magyar erdők, vizek, földek állapotával, a Kárpát-medencében a szemünk előtt kibontakozó „eltorzult mediterrán viszonyokkal” foglalkozik, méghozzá a magyar lappiacon egyedülálló alapossággal és megközelítéssel. Nemcsak a rohamléptékű változásokat mutatjuk be az Alföld sivatagosodásától fajok eltűnésén át az erdők veszélyeztetettségéig, hanem sok megoldási és alkalmazkodási stratégiát is. Hat nagy téma – a zöld vitáktól a vízügyön át energetikai kérdésekig – , mintegy 40 kutató, gazdálkodó és szakértő között a Humusz munkatársa is megszólal.

Világvége Helyett Világeleje

Időpont: 
2025. április 07. 16:30 - 19:00
Helyszín: 
Szerb Antal Gimnázium díszterme, 1165, Budapest, Batthyányi Ilona i 12.
Takács-Sánta András humánökológus gondolatai. Mit tehetünk klímaszorongás helyett?
Éghajlatváltozás, tömeges fajkihalások, talajpusztulás. Majd a szakértők megoldják? Vagy az összeomlás már elkerülhetetlen? Egyik sem -- ismerd meg inkább a cselekvő remény útját! Előadó: Takács-Sánta András humánökológus, az ELTE docense. Előadása 17 órakor kezdődik. Előtte 16:30-tól bemutatkozik a Nemnövekedés16-Greenkubátor civil szervezet és a Kiskertes Vásárlók Közössége. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Éghajlatváltozás, tömeges fajkihalások, talajpusztulás. Majd a szakértők megoldják? Vagy az összeomlás már elkerülhetetlen? Egyik sem -- ismerd meg inkább a cselekvő remény útját! Előadó: Takács-Sánta András humánökológus, az ELTE docense. Előadása 17 órakor kezdődik. Előtte 16:30-tól bemutatkozik a Nemnövekedés16-Greenkubátor civil szervezet és a Kiskertes Vásárlók Közössége. Minden érdeklődőt szeretettel várunk! Facebook esemény Read more about Világvége Helyett Világeleje

További információ: 
https://www.facebook.com/events/1297867221301053
Rovatok: 
Tematika: 
célcsoport: 

A biomonitoring-adatok szerint az élelmiszerek Európa-szerte riasztóan szennyezettek a hulladékégető és hulladék-együttégető művek közelében

  • 2024. április 30.
  • Gyuri

A Zero Waste Europe és a ToxicoWatch Alapítvány által közzétett, a szlovákiai és hollandiai hulladék(együtt)égetők kibocsátásával kapcsolatos biomonitoring-kutatásról szóló új bizonyítékok szerint a létesítmények közelében lévő élelmiszerekben magas a környezetben tartósan megmaradó szerves szennyező anyagok (persistent organic pollutants, POP) szintje.

„Tanuljunk a természettől!” (BioLearn) műhelymunka

  • 2024. április 03.
  • Peti

A Magosfa Alapítvány műhelymunkát szervez elsősorban 9-12 éves gyerekeket oktató pedagógusok, környezeti nevelők részére. A műhelymunka keretében bemutatják a "Tanuljunk a természettől – fenntarthatóbb jövő a természet ötleteivel” (BioLearning for the Future) c. projekt keretében kidolgozott oktatóanyagokat, eszközöket, játékkártyát. 

Ötletek a fenntarthatósági témahétre - online képzés

  • 2024. március 08.
  • Peti

A Föld Napjához közeledve a zöld szervezeteknél égnek a telefon és email vonalak, mindenhova hívnak minket is, hogy tartsunk programokat. Ennek egyrészt örülünk, másrészt sajnos nem minden felkérést tudunk elvállalni. Ha Te is úgy érzed, hogy iskoládban szívesen tartanátok szakmailag is megalapozott, hiteles programokat, akkor az alábbi online képzést Neked találta ki a Magyar Természetvédők Szövetsége.

A biztonságunk forog kockán, ha nem védjük meg a hazai környezetvédelmet

  • 2023. szeptember 26.
  • Peti

A környezetvédelmi jogintézményekkel és közigazgatási szervezetrendszerrel szembeni bizalmatlanságra fájdalmasan mutatott rá a közbeszédbe berobbanó pénteki rendelet, melyben a kormány az ukrajnai háborúra hivatkozva lehetővé tette, hogy a környezetszennyező cégek hatósági szerződések megkötésével kerüljék el a környezetvédelmi szankciókat. Az Energiaügyi Minisztérium a WWF Magyarország sajtóban megjelent állásfoglalására reagálva ígéretet tett arra, hogy változtatni fognak a vitatott jogszabályon. Sajnos azonban a környezetügyet övező problémák messze túlmutatnak a kormányrendeleten, ezért azok megoldása érdekében a WWF Magyarország, a Magyar Természetvédők Szövetsége, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Humusz Szövetség, az Éghajlatvédelmi Szövetség és a Reflex Környezetvédő Egyesület nyílt levélben fordul a miniszterelnökhöz, a levélhez október 2-ig aláírásával bárki csatlakozhat.

Növényekből, fehérjedúsan - főzőkurzus Nényei Lujzával II.

Időpont: 
2023. május 03. 17:30 - 20:30
Helyszín: 
Humusz Ház (11. kerület, Saru. u. 11.)
Újra! Vegán főzőkurzus a Humusz Házban

Gondolkodtál már azon, hogy elkezdd csökkenteni az állati eredetű alapanyagokat az étkezésedben, de mindezt nem tartod könnyen kivitelezhetőnek? Számos tévhit lengi körbe a növényi alapú étkezést, elsősorban, hogy nem elég tápláló, hogy túl drága, bonyolult, csak messziről érkező, tehát magas ökológiai lábnyomú alapanyagokat használ - persze lehet így is főzni, de ezek mind kiküszöbölhetőek.

A kurzuson készíteni fogunk

- napraforgótejfölt

- csicseriborsó lepényt

- magkekszet

- kölessajtot

- lencsefasírtot

- ropogósra sült hüvelyeseket

ezek elfogyasztásához pedig egy ízletes szezonális salátát rakunk össze, illetve lesz lehetőség kombucha tea fogyasztására.

Persze nem csak főzni fogunk közösen, hanem beszélgetünk alapanyagbeszerzésről, tárolásról, tálalásról; az egész mögött meghúzódó filozófiáról, rendszerszemléletről. Read more about Növényekből, fehérjedúsan - főzőkurzus Nényei Lujzával II.

További információ: 
https://www.facebook.com/events/937561224041104
Rovatok: 
Tematika: 
célcsoport: 

Növényekből, fehérjedúsan - főzőkurzus Nényei Lujzával I.

Időpont: 
2023. április 19. 17:30 - 20:30
Helyszín: 
Humusz Ház (1111, Saru u. 11.)
Ha gondolkodtál már azon, hogy elkezdd csökkenteni az állati eredetű alapanyagokat az étkezésedben.

Gondolkodtál már azon, hogy elkezdd csökkenteni az állati eredetű alapanyagokat az étkezésedben, de mindezt nem tartod könnyen kivitelezhetőnek?

Számos tévhit lengi körbe a növényi alapú étkezést, elsősorban, hogy nem elég tápláló, hogy túl drága, bonyolult, csak messziről érkező, tehát magas ökológiai lábnyomú alapanyagokat használ - persze lehet így is főzni, de ezek mind kiküszöbölhetőek.

A kurzuson készíteni fogunk

- napraforgótejfölt,

- csicseriborsó lepényt,

- magkekszet,

- kölessajtot,

- lencsefasírtot,

- ropogósra sült hüvelyeseket,

ezek elfogyasztásához pedig egy ízletes szezonális salátát rakunk össze, illetve lesz lehetőség kombucha tea fogyasztására.

Persze nem csak főzni fogunk közösen, hanem beszélgetünk alapanyagbeszerzésről, tárolásról, tálalásról; az egész mögött meghúzódó filozófiáról, rendszerszemléletről. Read more about Növényekből, fehérjedúsan - főzőkurzus Nényei Lujzával I.

További információ: 
https://www.facebook.com/events/229462186295806/?ref_source=SEARCH&paipv=0&eav=AfZKkrckK5aE8dk2bz_SIRsAn27BxUd-A6fx3oZYijGJpaGTXEHVXRHet4cEMVuHmDU&_rdr
Rovatok: 
Tematika: 
célcsoport: 

Oldalak