Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 5 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jövőre új témában újra Trash Art

  • 2018. december 06.
  • CsViki

A Trash Art Magyarország művészeti program hatalmas kültéri szobrokkal és installációkkal debütált 2017 májusában a Nemzetközi Természetfilm Fesztiválon, Gödöllőn. Az újszerű stílus, látásmód és eszközhasználat révén a látszólag értéktelen hulladékok minden évben művészeti alkotásként élednek újjá, meghökkentve és a figyelmet felkeltve, osztatlan sikert aratva az ország több helyszínén, kiemelkedő fesztiválján. 

A PÁLYÁZAT CÉLJA

A Trash Art Magyarország célja felhívni az emberek figyelmét a környezetvédelem, a megfelelő hulladékkezelés, az újrahasználat és újrahasznosítás fontosságára, amelyek korunk legégetőbb kihívásai.

A projektben részt vevők újrahasznosítható „hulladék” alapanyagokból készülő alkotásokon keresztül reagálnak a XXI. század problémáira, felhívva ezzel a figyelmet fogyasztási szokásaink árnyoldalaira és a globális hulladékkrízisre. A „Trash Art” egy olyan érdekes és újszerű formája az újrahasznosításnak, ami által a szelektív hulladékok művészeti alkotásként öltenek új formát.

 

A 2019-ES PROGRAM TÉMÁJA

A program témája 2019-ben a „VÍZ”,  létünk és jövőnk alapja.

A víz éltető elem a Föld összes élőlénye számára, kultúrák jöttek létre és tűntek el a víz megjelenése, vagy éppen hiánya miatt. Része a mindennapjaiknak, legyen szó sportról, munkáról, vagy akár nyaralásról, arról nem is beszélve, hogy nagyrészt mi magunk is vízből vagyunk.

Az ember, létformájának fenntartása közben folyamatosan használja és szennyezi a vizet, amivel a létfontosságú, meghatározó közeget, anyagot teszi tönkre. A XXI. század egyik legnagyobb kihívása felszíni vizeink, vizes élőhelyeink, ivóvízbázisaink védelme.

A program szabad kezet ad az alkotóknak a téma feldolgozásában. A vizek-vizesélőhelyek növény – és állatvilágától kezdve, a víz szerepén és a víz erején át, egészen az ember környezetformáló tevékenységéig minden megjelenhet a versenyprogramban.

 

NEVEZÉS MÓDJA

Nevezni művész vagy amatőr kategóriában, kizárólag elektronikus formában lehet, a teljes körűen kitöltött online jelentkezési adatlap (https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScgB6E9apNsDiI7omL8u8t_c7G8Cbo8...) beküldésével, melynek része a szoborterv leírása és rajza is.

Nevezési időszak: 2018. november 15 – 2019. február 28.

A nevezés mindenki számára nyitott és ingyenes, életkori megkötés nélkül.

 

NEVEZÉS FELTÉTELEI

Készülhetnek önálló szobrok vagy szoborcsoportok.

Egy alkotó/alkotócsoport több szoborral is pályázhat.

Kizárólag kültéri szobrok terveivel lehet pályázni.

Méret: maximum 2 – 2,5 méter magas és legfeljebb 4 m² alapterületű lehet a szobor (a technikai megoldások egyeztetése után a méret változhat felfelé).

Anyaghasználat: szabadon választott. Minden pályázó tetszőlegesen választja ki azokat a hulladéknak ítélt anyagokat, elemeket, amelyekből az installációt készíti. A szobroknak lehet vázat készíteni, amire rögzítheti az újrahasznosítható anyagokat, de kikötés, hogy a váz is újrahasznosítható, vagy hulladékból készült legyen. Minden alapanyag használható: fém, alumínium, üveg, PET, fa stb.

Igény szerint az alapanyagot egyes városok hulladékgazdálkodási közszolgáltatói, hulladékhasznosító üzemei, valamint a projekthez csatlakozó cégek biztosítják.

Egyéb szempontok: a szobrok elkészítése és kiállítása során kiemelt szempont a biztonság, a balesetveszély elkerülése. A szobrokat statikailag és érintésvédelem szempontjából is úgy kell elkészíteni, hogy azok megfeleljenek a biztonságos kiállíthatóság feltételeinek. Fontos a szállíthatóság, mozgathatóság, amennyiben szükséges, ehhez a szétszerelhetőség. Minden kiállításra kerülő szobor esetében ezt ellenőrizzük. Amennyiben ennek nem felel meg, a gödöllői kiállítás megnyitója előtt a pályamű a versenyből kizárásra kerül.

 

ÜTEMTERV

2019. február 28: a pályázatok (tervek) benyújtásának végső határideje

2019. március 20: a pályázók kiértesítése, hogy bekerültek-e a versenyprogramba

2019. március 21. – május 15.: a szobrok elkészítése, konzultáció a mentorokkal. A pályázóknak a kiválasztást követően lehetőségük lesz a mentorokkal való egyeztetésre – akiknek kilétéről március 20-án rántjuk le a leplet a weblapunkon (LINK).

2019. május 15. előzsűrizés: a kész szobrok helyszíni megtekintése, a legjobb alkotások kiválasztása a gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztivál kísérőrendezvényeként megvalósuló Trash Art Magyarország kiállításra

2019. május 24.: a kiválasztásra került szobrok felállítása Gödöllőn, a Fesztivál helyszínein

2019. május 26.: eredményhirdetés és díjátadó

 

DÍJAZÁS

A szakmai zsűri által legjobbnak ítélt amatőr és művész pályázó díja egyenként 700 ezer Ft.  A zsűri emellett értékes különdíjban részesíti az általa kiemelkedőnek vélt alkotásokat, összesen 600 ezer Ft értékben.

Díjátadó: a Nemzetközi Természetfilm Fesztivál záró napján, 2019. május 26-án vasárnap, a természet és környezetvédelmi programok gáláján kerülnek átadásra a Trash Art Magyarország díjai.

 

KIÁLLÍTÁS

A versenybe beválogatott pályaművek tervei és alkotói 2019. március 31-től lesznek megtekinthetők a www.trashart.hu és a www.godollofilmfest.com oldalon.

Az elkészült szabadtéri pályaművek az eddigi évekhez hasonlóan, ismét Gödöllő parkjaiban és a Királyi Kastély kertjében lesznek először megtekinthetők a nagyközönség számára, 2019. május 24-től július 1-ig a Nemzetközi Természetfilm Fesztivál kísérőprogramjaként. 2019 augusztusában pedig a Sziget Fesztiválon, az Art Zone-ban kerülnek kiállításra. A kiíró fenntartja a jogát, hogy csak az előzsűrizés során kiválasztott pályaművek kerülnek be a kiállításba. A beválogatott szobrok a Trash Art Magyarország tulajdonába kerülnek.

A Sziget Fesztivált követően – minőségi állapotuktól függően – a szobrok további helyszíneken, rendezvényeken meghívásos alapon lesznek kiállítva, vagy újrahasznosításra kerülnek, illetve az alkotó külön kérésére elszállíthatja azt saját telephelyére.

 

Forrás: dontwasteit.hu