Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 2 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A jó levegő közös értékünk

  • 2022. február 08.
  • Gyuri

Egészségünk megőrzése érdekében az év bármely szakában fontos, hogy elég időt töltsünk a friss levegőn. Télen is szívesen teszünk nagyobb sétákat, akár a munkából hazafelé, vagy kutyasétáltatás közben. Sokszor jólesik a hideg levegőn egy kis futás, kocogás, vagy felszabadultan korcsolyázni együtt a barátokkal. Ilyenkor nemcsak az elgémberedett izmainkat mozgatjuk át, de átszellőztetjük a fejünket és a tüdőnket is.

Mindeközben ritkán gondolunk arra, hogy az általunk frissnek hitt, jóleső hideg téli levegővel mi mindent lélegzünk be. Ha közelebbről megvizsgáljuk a minket körülvevő levegőt, sajnos azt tapasztaljuk, hogy az korántsem mindig olyan egészséges, mint gondolnánk. Sőt, esetenként kifejezetten veszélyes az egészségre. 

Magyarországon az egészségügyi kockázatok között a 8. helyen szerepel a légszennyezettség, szorosan a dohányzás, a magas vérnyomás, a nem megfelelő étrend és az elhízás mögött. Magyarországon nagyjából évi 10 ezerre tehető azok száma, akik a szállópor-szennyezéshez kötődő betegségekben halnak meg és csak Budapesten évente sok száz idő előtti haláleset köthető kifejezetten a levegő szállópor-szennyezettségéhez. 

A levegőben található PM10 (10 mikronnál kisebb „szálló por”) szintjének már a rövid távú megemelkedése is izgatja a nyálkahártyákat, köhögést és nehézlégzést válthat ki. A tüdőben felszívódva gyulladásos folyamatokat indíthat el, aminek következtében növekszik a vér alvadékonysága, vérrögösödés léphet fel. Megnő az asztma és a krónikus légcsőhurut-fellángolás, illetve a szív- és érrendszeri megbetegedések száma. A szálló poron kívül a levegővel belélegzett nitrogén-dioxid fokozza mindezen betegségek kialakulásának kockázatát. Nemzetközi szakértői tanulmányok kimutatták, hogy a szennyezett levegő bizonyíthatóan és jelentősen hozzájárul a levegőben terjedő vírusok (mint az influenza vagy a COVID-19) terjedéséhez. Az újfajta vírusok felbukkanása a következő évtizedekben is valószínűsíthető, ezért is kiemelten fontos a légszennyezettség csökkentése.

Magyarországon tilos a hulladékok háztartási égetése és alkalmanként 300 000 Ft-os bírságot ír elő a törvény a tilalom megszegőinek. Ennek ellenére általánosan elterjedt jelenség, hogy műanyag palackok, csomagolóanyagok, PVC-padló darabjai, bútorlap, vagy éppen textil és vegyes összetételű hulladék kerül a tűzre. Ezek égetése során a szálló por mellett az egészségre legártalmasabb égéstermékek közé tartozó policiklusos aromás szénhidrogének is nagy mennyiségben kerülnek a levegőbe. Ezek az anyagok erősen rákkeltőek, sőt a születendő gyermekek egészségét is maradandóan károsíthatják.

Erre a problémára hívja fel a figyelmet idén is a Budapest Főváros Önkormányzata, a Budapesti Közművek, a Levegő Munkacsoport és a Humusz Szövetség közös, „Ne égess!” kampánya, melynek honlapján minden hulladékégetéssel kapcsolatos fontos információ megtalálható. A kampány célja, hogy felhívja a lakosság figyelmét a mindennapokban hozott döntéseinek kockázatára. 

 

Mit tehetünk mi magunk az illegális hulladékégetés ellen? 

Mindenekelőtt ne égessünk semmilyen hulladékot, sem otthon a kályhában sem a kertben vagy a szabadban! Az avar és egyéb kerti zöldhulladék kitűnően komposztálható a kertünk egy arra alkalmas szegletében. A zöld hulladékból így kis odafigyeléssel jó minőségű komposztot nyerhetünk, amellyel táplálhatjuk növényeinket. Ezzel kapcsolatban további információkért érdemes ellátogatni a Humusz Szövetség tematikus honlapjára.

A Budapesti Közművek FKF Hulladékgazdálkodási Divíziója a lakosságtól, a FŐKERT Kertészeti Divíziója pedig a parkokban összegyűjtött zöldhulladékot komposztálja. Ezen túlmenően a Fővárosi Önkormányzattal közös projekt keretében közösségi komposztálókat is nyitottak, hogy azok is élni tudjanak ezzel a zöld, környezettudatos megoldással, akiknek erre otthon nincs lehetőségük. Ezek listája sok egyéb hasznos érdekességgel együtt elérhető a BP Fatár applikációban. Kérjük, hogy kerti zöldhulladékát soha ne égesse el, helyette komposztáljon, vagy zöldhulladékként szállíttassa el a Budapesti Közművekkel, hogy környezetbarát módon hasznosulhasson!

De mi számít még háztartási hulladéknak? A témával kapcsolatban sok hasznos további információ található a kampány oldalán, illetve a futsokosankampany.hu oldalakon is.

A Fővárosban a Budapesti Közművek számos környezetbarát megoldást kínál arra, hogy felelősen szabaduljunk meg a háztartásban keletkező hulladékoktól, elég csak a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtésre vagy a közel 200 szelektív hulladékgyűjtő szigetre gondolni. Ezen felül 17 hulladékudvar áll nyitva a lakosság előtt, amelyek a hulladékok széles körét díjmentesen veszik át a fővárosi lakosoktól: leadható többek között hungarocell, akkumulátor, elektromos és elektronikai hulladék, fáradt- és étolaj, festék és egyéb veszélyes hulladékok, valamint egyes hulladékudvarokban lomhulladék, építési-bontási törmelék, gumiabroncs is. Továbbá a számunkra már feleslegessé vált, de mások számára még használható tárgyak is leadhatóak a két Szemléletformáló és Újrahasználati Központban. Minderről bővebb információ elérhető az FKF oldalán.

Ha a környezetünkben hulladékégetést tapasztalunk, elsőként mondjuk el a hulladékot égetőnek, hogy ezzel veszélyezteti magát, családját, szomszédait, és súlyosan szennyezi egész Budapest levegőjét. Magyarázzuk el neki a fenti lehetőségeket. Érdemes összefogni másokkal – szomszédokkal, barátokkal, ismerősökkel, helyi civil közösségekkel – és a közösség erejével fellépni a szennyezés ellen. Írhatunk a kerületi újságnak is, vagy beszélhetünk önkormányzati, országgyűlési képviselőinkkel, felhívhatjuk a figyelmüket a problémára és megoldásokat javasolhatunk.

Ha nem járunk sikerrel, a hatóságoktól is kérhetünk segítséget. Közérdekű panaszbejelentést lehet tenni a Kormányhivatal kerületi / járási hivatalánál Súlyos helyzetben fordulhatunk akár a rendőrséghez is, akik kötelesek eljárni az ügyben.

 

Miben segít a Fővárosi Önkormányzat?

A Fővárosi Önkormányzat Zöld Budapest néven lakossági tanácsadó irodát nyitott. Egyrészt a Life HungAIRy projekt keretében tanácsadást nyújtanak a helyes fűtési technikákról, komposztálásról, és tájékoztatást adnak a levegőminőség javítását célzó hazai és uniós pályázatokról. Másrészt az iroda otthont ad a RenoPont Energetikai Otthonfelújítási Központnak is, ahol a lakástulajdonosok teljeskörű tanácsadást kaphatnak lakásuk energetikai felújításával kapcsolatban.

A Fővárosi Önkormányzat mindezeken felül kiegészítő mérésekkel vizsgálja a budapesti légszennyezettséget. Budapesten az Országos Meteorológiai Szolgálat 12 fix mérőállomáson méri folyamatosan a levegő minőségét. A tavaly augusztusban elindított kiegészítő mérési programban a Fővárosi Önkormányzat Budapest négy különböző helyszínén méri a nitrogén-oxidokat, az ózont és a levegő aeroszoltartalmát („szálló por”, PM10 és PM2,5), továbbá a minták benz(a)pirén, összes szén, szerves széntartalmát. Budapest portál | A Fővárosi Önkormányzat kiegészítő mérésekkel vizsgálja a budapesti légszennyezettséget

 

Így is segítenek a civil szervezetek:

A Humusz Szövetségnél a hulladékcsökkentésről és a helyes komposztálásról kaphatunk hasznos információkat. www.humusz.hu

A Levegő Munkacsoport a légszennyezésről és a megfelelő fűtési módokról nyújt tájékoztatást. levego.hu/egyeb/ne-egesd-el/ 

Ne felejtsük: a hulladék otthoni égetése olyan mértékű környezet- és egészségkárosítást okoz, amit nem nézhetünk tétlenül. Tegyünk közösen ellene, hogy a friss levegőn töltött minden perc valóban egészségünkre válhasson!