Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 11 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Úúúúgy élvezem én a strandot…

Öko-strand Gárdonyban
Év: 
2010
Szám: 
Nyár
Szerző: 
Graczka Sylvia

A gárdonyi Sport-Beach a sporton túl újabb profillal állt elő, amelynek köszönhetően az ország első zöld szemléletű strandja lett. Lássuk, mit is jelent egy öko-strandon pihenni! A zöld strandolás etikettjéből is adunk egy kis ízelítőt.

     A nyár eleji esős évszak után, reméljük, végre tényleg beköszönt a nyár. Kívánjuk a napsütést, a meleget, aztán amikor kisüt, majd’ megbolondulunk a kánikulától. Mindenki menekül a városok betonrengetegéből, kifelé… ki a vízpartra….el a Velencei-tóhoz.

     Az idén harmadszor megszervezett, június eleji Öko- Expóval debütált a gárdonyi Öko-strand. A nagyérdemű, egy jó biosör mellett, kellemes környezetben hallgathatta végig a komposztálásról, a génmódosítás problémáiról, a vályogházépítés kérdéseiről és a többi zöld témáról szóló előadást. Az esemény különlegességét az adta, hogy Percy Schmeiser és felesége, Luise (alternatív Nobel-díjasok) is leruccantak a strandra, hogy elmeséljék, miként iskolázták le a zöld körökben fő ellenségként számon tartott Monsanto vállalatot. A programoknak köszönhetően nem unatkoztak a kicsik sem, a nagyok pedig mehettek cserebere börzézni vagy kiállításokat nézni.

     A strandon és a hozzá kapcsolódó kempingben szerencsére alap a szelektív gyűjtés, igaz, most még csak a PETés fémgyűjtés megoldott. A strand üzemeltetői a fanyesedéket felaprítják és talajtakaróként hasznosítják. A zuhanyzókban, mosdókban nyomógombos, tehát víztakarékos csaptelepeket szereltek fel, és a helyiségeket környezetbarát tisztítószerekkel mossák. A kemping zuhanyzójához napenergia segítségével biztosítják a meleg vizet csakúgy, mint a kemping éjszakai világításához szükséges áramot. Utóbbiba egy szélgenerátor is besegít.

     A büfében bioélemiszerek közül válogathatunk, mellé tisztított csapvízből készítenek nekünk limonádét. Őrület. Lassan már örülni kell annak, ha sima vizet kaphatunk a vendéglátóreklám » fogyasztás » hulladék Úúúúgy élvezem én a strandot… Öko-strand Gárdonyban A gárdonyi Sport-Beach a sporton túl újabb profillal állt elő, amelynek köszönhetően az ország első zöld szemléletű strandja lett. Lássuk, mit is jelent egy öko-strandon pihenni! A zöld strandolás etikettjéből is adunk egy kis ízelítőt. 12-23.soknál, de itt legalább ez is egy szempont. És ha már egészségről van szó, akkor tegyük hozzá, hogy legalább tucatnyi sportolási lehetőség van azok számára, akik már jóllaktak úszásból.

     A környezettudatosság fokától függően lesz olyan, aki az egész kezdeményezésre rávágja: minek egyáltalán ilyen „tömegstrand”? A szabad strandok egyszerűbb, kevésbé civilizált körülményei, talán ritkásabb közönsége jobban passzol a zöld szemlélethez. Ám a tömegek megjelenése ott is ugyanolyan, sőt, még nagyobb terhelést jelenthet a környezetnek, amennyiben a szabad strandon az egyszerűség a szükséges szolgáltatások (wc, szemetesek stb.) hiányában mutatkozik meg. A gárdonyi strand széles tömegeket céloz, de alternatívát kínál. És gondoljunk csak bele, milyen jó lenne, ha néhány strandolónál éppen az ott tapasztaltak vezetnének el a fordulóponthoz a környezettudatosságban. Adunk is rögtön néhány ötletet, hogy mire figyeljen az, aki már tapasztalja magán a szemléletváltás bizsergető érzését:

• A strandra készülve gondoljuk végig, hogy mire lesz majd ott szükségünk, így megelőzhetjük, hogy feleslegesen vegyünk olyan holmikat, amiből aztán egyszer hulladék lesz (pl. otthon felejtett törülköző, labda stb.).

• Ha mindenáron venni szeretnénk gumimatracot – bár gumibóvlik nélkül is van élet a vízben –, akkor legalább a tartós verziókat válasszuk. Megfontolásra ajánljuk a napernyő, gyékény, labda stb. kölcsönkérését családtagoktól, ismerősöktől. Ez volna az, amit a hulladékosok közös használatnak hívnak, így ugyanis nem kell megvenni mindent mindenkinek, az elhasználódás után pedig kevesebb lesz a képződő hulladék. Vigyünk magunkkal tartós, többször használható holmit, pl. kulacsot, mosható bögrét, zacskó helyett strandtáskát.

• A hibrid autóra 50%-os kedvezmény jár a parkolásnál, azért mégis környezettudatosabb bringával vagy vonattal érkezni és távozni.

• Ne dobjuk el a szemetet, se a csikket, mert a következő nyaralónak is jólesik, ha nem egy szemétdombon kell megvetnie a törülközőjét. Használjuk bátran a szelektív gyűjtőket!

• A büfékben, ha lehet, ne műanyagpohárba, -tányérba kérjük a sört meg a hekket, hanem üvegbe, porcelánba, de a kézzellábbal történő lángos evéshez például még ez sem szükséges. Ne igyunk jól becsomagolt műüdítőket, megteszi a szörp, a limonádé, ne adj’ isten a csapvíz.

• Lehet kapni kozmetikumokat hosszú hétvégézéshez kitalált mini csomagolásban. Nagyon ötletes, de sokkal több hulladékkal jár, mintha az otthon lévő flakonokat vinnénk magunkkal, esetleg közösen használnák a sampont, tusfürdőt.

• A napozáshoz szánt készítményekkel hihetetlen mértékben károsítjuk az élővizeinket. Érdemes egyszer súroló fényben megnézni a strandok vízének felszínét: olajos csíkok úszkálnak mindenfelé, nem egyszer látjuk, hogy nap végén már habos a víz teteje. És ezt mi okozzuk a sok napozós kulimásszal, amivel vastagon kenjük magunkat. Használjunk természetes anyagokat, környezetbarát módon lebomló krémeket, és várjuk meg, amíg tényleg beszívódnak. Tartsuk be a napozás időtartamára és időzítésére vonatkozó ajánlásokat, így elég sok krémtől megóvjuk a vizeket.

• A szúnyoginvázió nagyon is aktuális probléma, de a kis vérszívók elriasztására ma már kaphatók természetes anyagokból, illóolajokból készült környezetbarát készítmények is, amelyek ideig-óráig távol tartják a falánk ízeltlábúakat.

Jó nyaralást!

Graczka Sylvia

Szelektív gyűjtés a Budapesti strandokon is

Mostantól a szezon végéig már 6 budapesti strand - a Pünkösdfürdői, a Római, a Paskál, a Csepeli, a Palatinus és a Dagály- strand látogatói gyűjthetik szelektíven a fürdőzés közben elfogyasztott italok és hűsítők kiürült csomagolásait.