Nemzetközi Hulladékmegelőzési Világnap: nulla hulladékkal egy jobb világért!

  • 2023. március 30.
  • Csilla

„Örömünkre szolgál, hogy az Egyesült Nemzetek Szervezete úgy döntött, hogy március 30-át Nemzetközi Hulladékmegelőzési Világnappá nyilvánítja. A hulladékmegelőzés fontosságának felismerésében visszaköszön a világ különböző pontjain működő szervezetek több évtizedes társadalmi-környezeti aktivizmusa. E szervezetek együtt dolgoznak azon közösségekkel, amelyeket leginkább érintenek a természeti erőforrások kizsigerelése és a globális túltermelés rendszere által okozott környezeti és társadalmi igazságtalanságok" -írja a Globális Szövetség a Hulladékégetés Alternatíváiért (Global Alliance for Incinerator Alternatives, GAIA)* nyilatkozatában, amelyet a Humusz is aláírt.

A mai napon is szeretnénk megerősíteni, hogy a nulla hulladékra való törekvés az összes erőforrás megőrzését jelenti a termékek, a csomagolóanyagok és anyagok felelős előállítása, fogyasztása, újrahasználata és hasznosítása révén anélkül, hogy elégetnénk azokat. Azt is jelenti továbbá, hogy nem történik olyan káros kibocsátás a földbe, a vízbe vagy a levegőbe, amely veszélyeztetheti a környezetet vagy az emberi egészséget.

 

közösségi adományozás

 

A hulladékmegelőzés elveit és stratégiáit a frontvonalban képviselő szervezetekként szeretnénk hangsúlyozni, hogy minden olyan programnak, amely a „zero waste” kifejezést használja, mindenekelőtt a hulladék csökkentésére és megelőzésére kell összpontosítania, a következő pontok tettekre váltásával:

  • Fektessük be a szükséges erőforrásokat, és dolgozzunk ki olyan szabályozást, amely megakadályozza a hulladék keletkezését és ártalmatlanítását.
  • Csökkentsük minimálisra az egyszer használatos termékeket, és keressük meg a módját, hogy lecseréljük őket tartós vagy újrahasználható alternatívákra.
  • Oldjuk meg a termékek kiszállítását eldobható csomagolás használata nélkül; olyan anyagokból készült csomagolás használatával, amely könnyen és biztonságosan újrahasználható, vagy ennek hiányában újrahasznosítható vagy visszahelyezhető a biológiai körforgásba a hosszú élettartama végén.
  • A termelési rendszereket úgy alakítsuk át, hogy  mindenekelőtt szükséges, tartós és javítható termékeket állítsunk elő, vagy azok legalábbis biológiailag lebomló vagy biztonságosan újrahasznosítható anyagokból készüljenek.
  • Fejlesszük a helyi gazdaságokat, amelyek csökkentik a távolságot a termelők és a fogyasztók között, előnyben részesítve a visszaváltható és mosható csomagolások használatát, valamint a termékek ömlesztett értékesítését.
  • Szerezzük vissza az emberek méltóságát az élelmezés terén – a mérgező anyagoktól mentes, egészséges élelmiszerek előállításával, amelyek értékes táplálékként szolgálnak, és nem csak az anyagi haszonszerzés eszközei. Szorítsuk vissza az élelmiszer-pazarlást, és gondoskodjunk a felesleges élelmiszerek újraelosztásáról, mielőtt azok elveszítik minőségüket.
  • Helyben kezeljük az újrahasznosítható selejt termékeket, és ahol vannak hulladékkezelő szövetkezetek, vonjuk be őket a teljes hulladékgazdálkodási rendszerbe.
  • Ismerjük fel a helyi hulladékkal foglalkozó munkások és hulladékgyűjtögetők szerepét és hozzájárulását a zero waste rendszerben.
  • Amennyire csak lehetséges, kerüljük el a szintetikus anyagok használatát a ruhákban és a textíliákban, és küzdjünk a „fast fashion” pazarlása ellen.
  • Kerüljük el a hulladékexportot, amely állandósítja a gyarmatosítást, az igazságtalanságot és az egyenlőtlenséget.
  • Szüntessük meg a hulladékégetés minden formáját a hulladékgazdálkodási programokban.

Összefoglalva tehát a zero waste kifejezés azt jelenti, hogy csak azt vonjuk ki a természetből, amire szükségünk van, és biztosítjuk, hogy minden közösség virágozzon, miközben tiszteletben tartjuk a bolygónk határait, hogy újratermelődhessen az, amit elveszünk, és kellőképpen ártalmatlanítsuk azt, amit visszahelyezünk a természetbe.

A nyilatkozatot aláíró szervezetek (250 szervezet 60 országból) felszólítják az Egyesült Nemzetek Szervezetének tagállamait, hogy csatlakozzanak erőfeszítéseinkhez a nulla hulladékkal kapcsolatos kezdeményezések kiépítése érdekében a világ minden sarkában. A kezdeményezések célja helyreállítani az igazságosságot a hulladék ártalmatlanításából, a szűz nyersanyagok kitermeléséből és az ipari gyártási folyamatokból származó szennyezés terhét viselő közösségeknél, és mindenekelőtt helyreállítani az igazságosságot a természetben, amely nélkül nincs jövője az emberiségnek.

 

#ThisIsZeroWaste

 

* A Globális Szövetség a Hulladékégetés Alternatíváiért (Global Alliance for Incinerator Alternatives, GAIA) egy alulról szerveződő csoportokból, valamint országos és regionális szövetségekből álló hálózat, amely 92 ország több mint 1000 szervezetét képviseli, és olyan jövőt épít, ahol az erőforrások hulladékká alakítása helyett a  természet védelmére kerül a hangsúly. Az egyéni, valamint kollektív szokások és gyakorlatok megváltoztatásán dolgozunk a lakosság szemléletének formálásával, közösségek szervezésével, zero waste rendszerek bevezetésével, és a szakpolitikákat érintő érdekérvényesítés segítségével helyi, országos és nemzetközi szinten. A Humusz Szövetség is tagja a nemzetközi hálózatnak.

 

Forrás: GAIA

Fordította: Bentamra Csaba