Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 4 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Így váljon a betondzsungel zöld oázissá!

  • 2020. szeptember 03.
  • Viktor
Szerző: 
Viktor

A Magosfa Alapítvány az idei évben egy csodás kiadványban osztja meg az olvasókkal azt, hogy hogyan lehetséges a betondzsungelt úgy alakítani, hogy a települési élővilág fennmaradjon, és minél nagyobb terület váljon zöldebbé a városban. 

Ahhoz, hogy a települési élővilág megmaradjon, sőt a mostanihoz képest  akár növekedjen is, tudatosságra és odafigyelésre van szükség. A kiadvány sokrétű, rengeteg hasznos információt és inspirációt tartalmaz. Most ebből szemezgetünk, azonban, hogy teljes képet kapj a város zöldebbé varázsolásához, olvasd el a teljes gyűjteményt

Tévhit, hogy a városi léttel le kell mondani a zöld környezetről, madárcsicsergésről, színes virágokról. Minden csak hozzáállás kérdése, azonban tény, hogy a kivitelezéshez az kell, hogy minél többen tudjanak a lehetőségekről, és minél többek szívügye legyen a zöldítés. 

Tudtad például, hogy egy 20 méterre nőtt tölgy napi szinten 18 kg szén-dioxidot alakít át, így 10 ember napi oxigénszükségletét biztosítva? Azzal, hogy a városi forgatagban is helyet kapnak a fák, nem csak ahhoz járulnak hozzá, hogy nagyobb árnyékos terület legyen, hanem élőhelyet biztosítanak a madarak számára is, emellett a megfelelő mennyiségű oxigén előállításához is hozzájárulnak.  

Így váljon a betondzsungel zöld oázissá!

Ez pedig csupán néhány indok arra, hogy miért is fontos a fák védelme, ahhoz azonban, hogy a klímaváltozás gyorsaságát csökkenteni tudjuk, kétszer annyi fára lenne szükség a világon, mint amennyi most van. 

Megdöbbentő az is, hogy az élelmiszernövényeink 75%-a rovarbeporzású, akik legfőbb élő- és szaporodóhelye a vadvirágos, érintetlen mező, melyből sajnos egyre kevesebb van.

Azzal azonban, ha  kertedben, erkélyeden helyet adsz minél több növénynek, hozzájárulsz a rovarok jóllétéhez. Szuper választás a levendula, búzavirág, a dísznapraforgó és a mályvarózsa is. Fűszernövények közül pedig a zsálya, az oregánó, a rozmaring jó választás. 

Az, hogy lakókörnyezetedben mennyi madár van, megmutatja milyen minőségű a zöldterület. Ha madárbarát helyet akarunk létrehozni, a legfontosabb alap a növényzet kialakítása. Emellett pedig helyezz el madáritatót, madáretetőt kertedben, vagy erkélyeden, így télen-nyáron, így egész évben gondoskodva róluk. 

Ha többet szeretnél megtudni a zöld oázis kialakításáról és jobban megismernéd a természet működését, olvasd el a teljes kiadványt