Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 6 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Bevált ötletek a konyhai hulladék újrahasznosítására

  • 2015. január 22.
  • Csilla

konyhai hulladékAmi a konyhában felesleges, az a kertben még jól jöhet. A legkézenfekvőbb módszer a kávézacc újrahasznosítására, ha szerves trágyaként alkalmazzuk: a rózsabokrok, rododendronok, kaméliák, az örökzöldek, illetve a konyhakertben a retek és a répa is különösen örülni fog neki. Ha nem szeretnéd, hogy a környékbeli macskák toalettnek nézzék a virágágyásaidat, akkor is érdemes a kávéfőzőből kiszedett zaccot a szemetes helyett az ágyásokba szórni, ugyanis a macskák ki nem állhatják a kávé illatát, így elkerülik majd a területet.

A használt kávéfilter sem megy kárba, ha ültetés előtt kibéleled vele a virágcserepeket: a filter megakadályozza, hogy a virágföld a cserép alján lévő lyukakon keresztül távozzon a felesleges vízzel.

A romlásnak indult pirospaprikából és hagymából hatékony és természetes növényvédő szert készíthetünk: vízben főzzük össze a hagymát és a pirospaprikát, hagyjuk kihűlni, majd egy szórófejes flakon segítségével permetezzük a növényekre! Ez távol tartja majd a kártevőket.

A levéltetvek odavannak a narancshéjért, melynek fogyasztása azonban számukra halálos. A védendő növények köré szórjunk szét minél több kifacsart narancs héját! A citrusos gyümölcsök héjának jelenléte emellett a csigák gusztusát is elveszi attól, hogy féltett növényeid közelébe merészkedjenek és összerágcsálják a leveleit.

Ha friss petrezselyemgyökeret vagy zellergumót vásárolunk, a rügy alatt 2-3 centiméterrel vágjuk le a levesbe valót, a fennmaradó részből pár nap alatt levélzöldség állítható elő! Csak vízbe, vagy nedves homokba kell helyezni, és az ablak mellé állítani, szobahőmérsékleten rövidesen kihajt. Bár az így „termesztett” levelek a szegényes téli napfény miatt nem vetekednek a nyári dús zöldséglombbal, de a frissesség és a vegyszermentesség garantált.

Megeshet, hogy az alma romlásnak indul, ám almaecet még ekkor készülhet belőle. A romlott részek eltávolítása után daráljuk le és tegyük egy nagy üvegbe. Öntsünk rá annyi forró szirupot (10 liter vízhez 0,9-1 kg cukor vagy méz), hogy pépszerű legyen! Tüllel lekötve tároljuk egyenletesen meleg, sötét helyen és naponta keverjük meg! 10-14 nap múlva már szűrhetjük is első saját készítésű ecetünket.

A krumplihámozás egy háziasszonynak sem tartozik a kedvenc elfoglaltságai közé. A burgonyából készült étel sokkal egészségesebb, ha héjastól készítjük el, csak alaposan mossuk meg és dörzsöljük át kefével (ezt a módszert sokan csak nyáron az újburgonyánál alkalmazzák, pedig télen éppúgy megtehető)! Eleinte biztosan furcsa lesz, de idő és alapanyag-kímélő megoldás, továbbá az ételben is karakteresebb lesz az íze.

A használt, szennyezett étolajat egy zeolit tartalmú de-rolin nevű anyaggal deríthetjük, tehetjük újra használhatóvá. Ezzel a darabos részek kiszűrésén túl az idegen ízeket, szagokat és káros égéstermékeket is közömbösítjük.

Nem kell kidobni a feleslegessé vált tojáshéjat sem! Rendkívül magas kalcium-, valamint fluortartalmánál fogva értékes ásványi anyagforrás. Miután kívül-belül fertőtlenítős vízben alaposan megmostuk, és jól leöblítettük, szárítsuk meg, majd darabokra törve kávédarálón őröljük púder finomságúra! Kenyérsütéskor vagy sütemények készítésekor keverjünk 1 kávéskanállal a tésztába, így megóvjuk magunkat mindazon betegségektől, amelyek kalciumhiány következtében lépnek fel!

Forrás: Zöld Újság