Zöld Civil OT 2023

Időpont: 
péntek, 2023, június 23 - 10:00 - vasárnap, 2023, június 25 - 13:00
Helyszín: 
Székesfehérvár

Már harminckettedik alkalommal találkozunk idén a Környezet- és Természetvédő Civil Szervezetek Országos Találkozóján, 2023. június 23-25. között Székesfehérváron.

Jelentkezés a találkozóra

A Zöld OT-re jelentkezni a jelentkezési lap kitöltésével itt lehet:

https://form.jotform.com/231234199660356 

Fontos információk a jelentkezési folyamathoz:

- Jelentkezési határidő: 2023. június 12. hétfő;

- Egy jelentkezési lapon egy fő tud regisztrálni;

- Minden résztvevőt, a családtagokat is regisztrálni kell;

- A részvételi díjból kedvezményt biztosítunk a fiataloknak, a gyermekeknek és a nyugdíjasoknak;

- A jelentkezési folyamatban foglalható szálláshelyek korlátozottak, amennyiben elfogynak, akkor szálláshelyet nem áll módunkban biztosítani a később jelentkezőknek.

 

Programtervezet

2023. június 23. (péntek)

10:00-16:00  Szakmai konferencia

Jót s jól! - Önkormányzatok és közösségek jó gyakorlatai a helyi erőforrások megőrzéséért

Időpont: 2023. június 23. (péntek) 10:00 – 15:00

Helyszín: Szent István Művelődési Ház, 8000 Székesfehérvár, Liszt Ferenc u. 1.

Szervezők: Székesfehérvár Önkormányzata, Éghajlatvédelmi Szövetség, Magyar Természetvédők Szövetsége

A környezeti problémák globálissá váltak. Számos nemzetközi megállapodás, terv próbálja megtalálni a helyes válaszokat, de a rendszerszintű változás, amire valóban szükség lenne, nem meglepő módon sok akadályba ütközik. Mi magunk egyénként, közösségek tagjaként elsősorban helyben tudunk tenni a változásért, többnyire a saját szűkebb környezetünkért vagyunk elsősorban felelősek.

A konferencián megvizsgáljuk a probléma nagyságát, azonban a helyi szintű jó gyakorlatokra koncentrálunk. Olyan önkormányzatokat, közösségeket hívunk meg akiknek eredményeiből erőt meríthetünk, tapasztalataikból érdemes tanulnunk, példájukat érdemes követnünk. Megoldásaik nemcsak a környezeti korlátokat veszik figyelembe, de a helyi gazdaság és társadalom számára is hasznosak, mintául szolgálhatnak, hajtóerői lehetnek nagyobb szintű változásoknak is.

A konferencia részletes programja a hírlevél végén ITT található.

 

A program a Környezet- és Természetvédő Civil Szervezetek 32. Országos Találkozójának keretében kerül megrendezésre, de külön regisztráció szükséges!

Jelentkezés 2023. június 20-ig a következő oldalon:

 

https://forms.gle/ubUs42YWc4rvARRH7

 

13:00-  OT regisztráció kezdete

Helyszín:  Székesfehérvári SZC Árpád Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium

14:00-  Kollégiumi szálláshelyek elfoglalása

17:00-17:30  OT közösségi megnyitó 

17:30-19:15  Plenáris fórum I.

 

Közösségi energia - járni jár, de jut-e?

Kerekasztal beszélgetés a közösségi energia hazai lehetőségeiről

Szervező: Magyar Természetvédők Szövetsége

Beszélgetés résztvevői: Dr. Arapovics Mária (ELTE Társadalomtudományi Tanszék, habilitált egyetemi docens), Kovács Bence (Magyar Természetvédők Szövetsége, közösségi energia programvezető), Szentpáli-Tóth Ádám (Energiaügyi Minisztérium, aktív felhasználókért és energiaközösségekért felelős referens), Szolnoki Pálma (Zéró Karbon Központ, főmunkatárs), Vadovics Edina (Greendependent, ügyvezető elnök)

Az ajtó nyitva van, jogilag már alakulhatnak energiaközösségek és megújuló energiaközösségek hazánkban is. Támogatási program is, szövetsége is van az energiaközösségeknek. Az állami pályázatok és az uniós direktívák hazai átültetése kapcsán nagyon sokan elkezdtek foglalkozni az energiaközösségekkel, jogalkotók, civil szervezetek, önkormányzatok, szakmai szervezetek, elosztói engedélyesek, de szakmájukból adódóan mindenki mást ért azon, hogy mi az energiaközösség lényege. A kerekasztalon többek között arról is beszélünk, hogyan lehet így hosszútávú programokat kitalálni és megvalósítani, vagy jogszabályokat alkotni? Hogy fentről lefelé (jogszabály -> megvalósítás) haladjunk, vagy lentről fölfelé (igények, modellek, mintaprojektek -> jogszabályalkotás)? Mennyire segíti az energiaközösségek létrejöttét, hogy Magyarország individualista társadalom? Társadalmi, szociális innovációról van szó vagy pusztán műszaki kérdésről?

 

19:00-21:00  Vacsora 

20:00-21:30  Plenáris fórum II. és Szekcióülések I.

 

Jog és környezetvédelem: helyi közösségek érdekvédelmi lehetőségei a mai magyar jogrendszerben

Szervező: Aligai Fürdőegyesület, EMLA, TASZ

Előadók: Bukovszki András (Aligai Fürdőegyesület); Berki Zsuzsanna (EMLA Egyesület); Jakkel Barbara és Aujeszky Nóra (TASZ)

Levezető: Horváth Bence (Aligai Fürdőegyesület)

A fórum keretében az érdeklődők megismerhetik az Aligai Fürdőegyesület környezetvédelmi és a Balaton-parthoz való szabad hozzáférésért folytatott küzdelmét a Club Aliga területének, e terület jogszabályi környezetének és az egyesület által az elmúlt években bevetett jogorvoslati eszközök bemutatása által.

Az EMLA előadásában szó lesz arról a három sikeres peres ügyről is, melyben az Aligai Fürdőegyesületet képviselve előbb egy, az aligai Magaspart rézsűs megbontásával járó beruházás környezetvédelmi engedélyével szemben lépett fel a civil szervezet, majd pedig két újabb, jogsértő beruházás-tervezet építési engedélyét támadta meg bíróság előtt, és mindkét ügy a döntés megsemmisítésével zárult.

A Társaság a Szabadságjogokért előadásában arról hallhatunk, hogy milyen részvételi jogi eszközök állnak rendelkezésünkre egy-egy környezetvédelmi probléma felmerülése kapcsán. Egy friss, sikeres példán keresztül bemutatásra kerül a közérdekűadat-igénylés valamint a debreceni akkumulátorgyárral kapcsolatos kezdeményezések által a helyi népszavazás intézménye is.

Szakmai fórumunk legfőbb célja, hogy a bemutatott sikeres jogeseteken keresztül motivációt és hasznos információkat adjunk más civil kezdeményezéseknek is a környezetvédelmi problémáik jogi útra való tereléséhez.

21:30-23:30  Közösségi programok

Társasjáték, filmvetítés, kötetlen beszélgetés, zene, jókedv

 

2023. június 24. (szombat)

8:00-9:30  Reggeli

9:00-10:45  Szakmai fórum I. és Szekcióülések II.

Velencei-tó és a vízgyűjtő területének vízügyi kérdései

Szervező: Alba Natura Civil Alapítvány

Előadó: Horányi Tibor (Alba Natura Civil Alapítvány)

A Velencei-tó egy szikes tó, mely periodikusan 100 évente akár ki is száradhat és 10 évente kritikus vízszintet produkál. De mi az igazság a hangzatos és sokszor megnyugtatónak ható kijelentések mögött?

Foglalkozunk a múlt kérdéseivel: Miért szabályozták a tó vízszintjét, milyen természeti értékeket nyújtott az egykori ősmederből mára leszűkített tó? Mit okozott az emberi beavatkozás? Mi a tó és a vízgyűjtő rövid és hosszú távú jövőképe? Bemutatjuk a tó 2021 óta tartó időszakát (halpusztulás, a kritikus vízcsökkenés és vízszint). Összefoglaljuk A VELENCEI-TÓ ÉS TÁROZÓINAK EGYÜTTES ÜZEMELÉSI SZABÁLYZATában foglalt szabályokat, vízpótlási terveket és valós kivitelezéseit.

Figyelembe véve a tavalyi aszályt, helyezzük teljesen új kontextusba a Velencei-tó és vízgyűjtő területéről alkotott képünket: Szükség lesz-e teljes szemléletváltásra, miszerint hazánkban megtalálható időszakos többletvizeket ne problémaként, hanem lehetőségként kezeljük? Elkerülhetjük-e azt az időszakokat, amikor komoly vízkorlátozásokra lesz szükség? Elkerülhetjük-e, hogy tavaink és folyóink a kiszáradás közelébe sodródjanak?

Javaslatokat fogalmazunk meg, milyen lépések szükségesek ahhoz, hogy minden tavunkra kötelező érvényűen stabilizálhassuk a vízügyi szabályozásokat, használatot.

Ezek mellett foglalkozunk az EU Green Deal részeként meghozandó Nature Restoration Law jogszabálynak nagy tavaink és vizes élőhelyeink vonatkozásaival is.

 

11:00-12:45  Szakmai fórum II. és Szekcióülések III.

Fele annyi “növényvédőszer” 2030-ra? - Így érhetjük el az uniós Biodiverzitás Stratégia céljait

Szervezők: MTVSZ, PAN Europe, Fenntarthatóság Felé Egyesület

Előadók: Simon Gergely (PAN Europe); Háhn Judit (MATE Akvakultúra és Környezetbiztonsági Intézet, Környezetbiztonsági Tanszék); Nagy Dénes (MME); Hardi Péter, alpolgármester (Pomáz)

Az utóbbi években egyre több a tudományos bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a mezőgazdasági vegyszerek (“növényvédőszerek”) használata súlyosan károsítja egészségünket, és ha nem csökkentjük radikálisan a felhasználásukat, akkor menthetetlenül károsodik a biológiai sokféleség. A “Mentsük meg a méheket és a gazdákat!” európai polgári kezdeményezés keretében több, mint 1,1 millió uniós polgár szorgalmazta a szintetikus “növényvédőszerek” használatának felszámolását. Az Európai Zöld Megállapodás két jelentős pillére, “A termőföldtől az asztalig” stratégia és a Biodiverzitás stratégia is tartalmazza célkitűzésként a “növényvédőszerek” használatának 50%-os csökkentését 2030-ig. A vegyipari lobbi és néhány tagállam viszont mindent megtesz e folyamat hátráltatására. A fórum keretében arról beszélgetünk, hogyan tudjuk elérni a mezőgazdasági vegyszerhasználat felére csökkentését ill. teljes felszámolását.

 

12:30-14:30  Ebéd

 

14:00-15:45  Plenáris fórum III. és Szekcióülések IV.

Elektromobilitás - kiút vagy zsákutca?

Plenáris fórumbeszélgetés az akkumulátorgyártás környezeti hatásairól

Szervező: Éghajlatvédelmi Szövetség

A fórumbeszélgetésre felkért szereplők:

Zöld  civil szervezetek: Éger Ákos (MTvSz); Simon Gergely (Greenpeace); Dedák Dalma (WWF); Vargha Márton (Levegő Munkacsoport);

A fejlesztésekkel érintett helyi közösségek: Szalay Ildikó (TETT Egyesület -Tata); Szabó Andrea (Szentiváni Öko Szeglet - Győr); Bodnár Zsuzsa (Göd-ÉRT Egyesület); Kozma Éva (Miakő Egyesület - Mikepércs, Debrecen)l

A beszélgetést levezeti Lajtmann Csaba (Éghajlatvédelmi Szövetség)

Fenntartható-e a folyamat, amely a fosszilis üzemanyaggal működő gépkocsikat elektromos hajtásúra cserélné? Milyen szerepük van a zöld civil szervezeteknek a magyarországi akkumlátorgyárak fejlesztési folyamatában?

 

16:00-22:00  Szabadtéri programok

A szombat délutáni, esti közösségi programok helyszíne Székesfehérvár belvárosában, a Szent István Király Múzeum kertje lesz.

A helyszínre való utazásban szeretnénk az OT résztvevőinek segíteni. Erről további információk később várhatók.

 

16:00-20:00 Zöld forgatag

Korábbi évekhez hasonlóan idén Székesfehérvárott is megmutatjuk az érdeklődőknek, a lakosságnak és egymásnak, milyen sokszínűek a “zöldek”.  A Zöld forgatagon különböző civil szervezetek, csoportok és társaságok érdekes, látványos  programokkal várják a kicsiket és nagyokat, hogy együtt töltsünk egy kellemes és vidám délutánt.

Amivel már biztos, hogy találkoztok: közösségi szőnyegszövés, illóolajok bemutatása, bagolyköpet elemzés, pandabolt, meditáció, zöld vállalkozói készségek fejlesztése, interaktív beszélgetés az aktivizmusról, helyi termékek.

Várjuk a további bemutatkozni vágyókat, vásározókat, akik örömmel csatlakoznak programunkhoz!

 

16:30-18:00 Kerekasztal beszélgetés

SZABADon, EGÉSZségesen, mind EGYütt a Természettel egyként lüktetve!

Kerekasztal beszélgetés fenntarthatóbb, természetközelibb szemléletmódról

Kerekasztal beszélgetés témája:

Egy élet amiben "nem csak" környezetvédők vagyunk, de környezetünkkel kapcsolódva szimbiózisban élve SZABADON teremtünk. Egy szimbiózisban, ahol a környezetvédelem jelenti az önMAGunkkal, testünkkel, lelkünkkel, Embertársainkkal való mély kapcsolódást is. Jelenti a természet központú életet mindent, ami visszavisz a gyökerekhez, mindent ami ráébreszt arra, hogy aki igazán védi a TERMÉSzETET az ráébred, hogy a termés etet, éltet, s szüntelen gyógyít kívül, belül.

A kerekasztal beszélgetés előadói között olyan ismert személyek lesznek, akik egy természetközeli, fenntartható élet kialakításán dolgoznak, példamutatásukkal, a közösségi média segítségével pedig igyekeznek ezt az életformát minél jobban bemutatni, úgy, hogy az sokakat elérjen és megmozgasson.

 

20:00-21:30 Koncert - Susie & the Pills

“Ő a laza gyerek, ő az, aki szabad, ő az, aki az álmaiban benne ragad…” Így kezdődik a self-titled dalunk refrénje, és nem véletlenül: négy barát vagyunk, akik benne ragadtak a gyerekkori álmukban, és alapítottak egy zenekart. A Susie & the Pills 2020 tavaszán indult el. A stílusunkra leginkább az alternatív rock illik, helyenként megfűszerezve punk, grunge és pszichedelikus elemekkel. A vírus árnyékában volt időnk dalírással és -felvétellel foglalkozni. Ennek eredményeképpen készült el ez az első nagylemezünk 12 dallal, melyet a Nortyx Hangstúdióban rögzítettünk. Az egyik dalhoz egy stúdióklipet, egy másikhoz pedig a legutóbbi teltházas klubkoncertünk alatt egy koncertklipet is forgattunk. https://www.youtube.com/@susiethepills692 

 

2023. június 25. (vasárnap)

8:00-10:00  Reggeli

 

9:00-10:00  Záró közösségi fórum - Zöld Civil Díj 2023 átadása

A tavaly elfogadott új működési szabályaink szerint Környezet- és Természetvédő Civil Szervezetek Együttműködése minden évben a környezeti ügyért és az együttműködésért kiemelkedően tevékenykedő személyeket ZÖLD CIVIL DÍJJAL tüntetheti ki. Egy évben maximum két díjazott lehet. A Díj posztumusz is odaítélhető. 2023. június 6-ig a következő adatlapon lehet jelölni a díjra:   https://forms.gle/1PshANhDqPEi6zeT8 

Az Országos Találkozó záró közösségi fórumán tervezzük a díjak átadását.

 

10:00-13:00  Szakmai, kulturális és szabadidős programok

Túra a Sóstó Természetvédelmi Területen és ismerkedés a látogatóközponttal

Az utóprogram résztvevői a Sóstó Látogatóközpont szakvezetői által vezetett tematikus túrán vehetnek részt a Sóstó Természetvédelmi Területén.  A másfél-kétórás kirándulás során a Sóstó északi tórészét járjuk körül, amely helyi jelentőségű védett természeti terület.

“Székesfehérvár központjától 2-3 kilométerre, a város déli részén terül el 218 hektár területen a Sóstó Természetvédelmi terület, mely egy igazi oázis a város házainak sivatagában. A Fehérvár zöld szívének is hívott vizes élőhely a Mezőföld nagy részét egykor betöltő sárréti mocsár kis maradványa, melyet az idők során gyakorlatilag körbenőtt a város. A területet a 2010-es évek második felében példaszerűen rehabilitálták, látogatóbaráttá tették, tanösvényeket, madármegfigyelő tornyokat, deszkasétányokat alakítottak ki, az impozáns Sóstói Stadionban modern, interaktív kiállítással is felszerelt látogatóközpontot adtak át, a kilátótoronyból pedig madártávlatból csodálhatjuk meg a nádastengerek által szegélyezett tavat.” (kirandulastippek.hu)

https://sostoszekesfehervar.hu/ 

Balatonaliga-Club Aliga

Az utóprogram résztvevői Bukovszki András, az Aligai Fürdőegyesület alelnöke és Horváth Bence, az egyesület kommunikációs referense általi körbevezetésen vehetnek részt. Ennek keretében lehetőség lesz megismerni az egykori pártüdülő, a Club Aliga állami-, önkormányzati- és magántulajdonban lévő területeinek felosztását, valamint azt, hogy a helyi lakosok és nyaralók régi álmát és három évtizedes civil munkáját, melyben egy nyitott, átjárható Club Aliga és szabadon megközelíthető Balaton-partért küzdöttek, hogyan döntötte csaknem romba egy 2020-as kormányrendelet. Ez a kormányrendelet nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé nyilvánította az aligai beruházást, ezzel egészen abszurd módon szó szerint megtiltva a korábban a köz elől el nem zárható magánutak és parti telkek közhasználatát, a közfunkciót betöltő terek építését, és teljesen felülírta a helyi építési szabályokat is. Az aligai civilek azonban nem adták fel a küzdelmet, ezidáig minden megalomán, a Balatont a köz elől elzárni vágyó, környezetpusztító, sőt, a 8 millió éves löszfal, az aligai Magaspart megbontását is többször célba vevő beruházás-tervezeteket sikerült megakadályozniuk. Nem kérdés, a terület jobb sorsra érdemes. Az aligai civilek azonban egészen másként látják a Club Aliga fejlesztésében rejlő lehetőségeket és mértékeket, mint a befektetők.

Pátkai víztározó múltja, jelene és jelenlegi problémái

A klímaváltozás következtében évek óta probléma a Velencei-tó alacsony vízszintje. A Pátkai-víztározó leengedése a vízügyi hatóság szerint megoldja a Velencei-tó problémáját, viszont ez tönkreteszi a helyi élővilágot.

A program két részből áll:

1.     Két 45-45 perces előadás: az elsőben Nagy Dániel, polgármester ismerteti a római kori gát mellé épült Pátkai-víztározó keletkezésénektörténetét, változásának szakaszait és jelen állapotát, majd vázolja a jövőjéről szóló elképzeléseket. A második előadás keretében Kovács Gergely, a környék élővilágának kiváló ismerője mutatja be a víztározó gazdag élővilágát.

2.     Helyszíni séta, melyen a résztvevők megismerhetik a tározó jelenlegi állapotát.

A programok között rövid kávészünet, frissítővel, pogácsával.

 

Szekcióülések

2023. június 23. - péntek - 20:00-21:30 - Szekcióülések I.

Karbonsemlegesség személyek, szervezetek, cégek, önkormányzatok, országok számára - BOCS Civilizációtervezés Alapítvány

Simonyi Gyula István - 30 235 1378, [email protected]

https://www.zipmagazin.hu/megsuljunk-vagy-inkabb-ehen-haljunk-klimakatas... 

Zöld tudásátadás az agroturizmuson belül. - Kislépték Egyesület

Szabadkai Andrea - 30 768 8718, [email protected]

Több témát feszegetnénk: Az agroturisztikai szolgáltatók tudása a környezetvédelmi kérdésekről. A tudás élményszintű átadása az agroturisztikai szolgáltatók, és programjaik által. A szolgáltató gazdák ismereteinek bővítése- ennek módszerei. Partnerség, és bevonás a Zöld civil szervezetek körébe.

 

Mindennapi klímaszorongás és megoldási stratégiák - Ökoszolgálat Alapítvány

Erdődiné Visnyovszky Ágota - 30 898 3221, [email protected]

Itt nem lesz előadás. Sem vetítés. Sem diagramok és statisztikák. Itt kérdések vannak, amikre válaszokat keresünk. Nem gyűjtünk aláírást és nincsenek kiadványok, itt közös gondolkodás lesz valamiről, ami mindannyiunkat érint. Klímaszorongás. Lassan egy egész generációt jellemez és egyre súlyosabban határozza meg sokunk hétköznapjait. Vajon mennyiben erősítheti a poltikai attitűd? Ront vagy javít rajta az egyre több információ? Enyhíthető önkénteskedésen keresztül? Mikor érezzük a legerősebben? Milyen globális hatása van a tömeges klímaszorongásnak? Mit tehetünk személyes életünkben a mentális egészségünkért? A fenti kérdések mentén felépülő beszélgetésre várunk sok szeretettel minden OT résztvevőt. A facilitátorok gondoskodnak arról, hogy mindenki aktívan részt tudjon venni benne, és egy pezsgő, inspiráló műhelymunka alakuljon ki. A szekción résztvevőknek lehetősége nyílik a saját klímaszorongásuk definiálására és tippeket kaphatnak saját túlélési stratégiájuk felépítésére a jövőben.

 

Álomvárosom - Urban Design Thinking - Alba Natura Civil Alapítvány

Virág Krisztina Karolina - 70 661 0235, [email protected]

A program során a résztvevőkkel a design thinking módszertan segítségével kialakítunk egy, a saját településükre szabott városi hulladékcsökkentő megoldást.

A Megújuló Energia Irányelv hatása erdeinkre - Forest Defenders Alliance

Kun Zoltán - 20 360 6886, [email protected]

A megújuló energia irányelv (REDIII) frissített változata, néhány korlátozással, továbbra is megújulónak energia forrásnak tekinti az elsődleges erdei biomasszát. Ez várhatóan tovább növeli a fakitermelési igényt, ami az amúgy is rossz állapotú erdeinket veszlyezteti. A szekció ülés során áttekintjük azokat a lehetőségeket, amikkel a nemzeti szabályozást esetleg erősebbé tehetjük, illetve a megvalósítás ellenőrzését javíthatjuk

 

2023. június 24. - szombat - 9:00-10:45 - Szekcióülések II.

Több Zöld Várost Európának - Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete

Csikor Julianna - 70 330 1223, [email protected]

‘More Green Cities for Europe’ (Több Zöld Várost Európának) egy olyan fórum, amely a közterületek zöldítését szeretné előmozdítani, innovatív ötletekkel, tudományos kutatáson alapuló információval, és szakértelemmel. Tevékenysége a következő témaköröket érinti: egészség, klíma, gazdaság, biodiverzitás, és társadalmi kohézió.

 

Biohulladék és zöld javak kezelése - HUMUSZ Szövetség

Szabó György - 20 224 9112, gyorgy[kukac]humusz.hu

Szekcióbeszélgetés a zöld javak kezeléséről és a biohulladékról - ismertetjük a Humusz Szövetség álláspontját a 2024-től kötelező elkülönített gyűjtés apropóján. Bemutatjuk a 2023-ban készült állásfoglalásunkat, a Zero Waste Europe által összegyűjtött jó gyakorlatokat és az abból levonható következtetéseket, valamint a közösségi komposztálással kapcsolatos jó gyakorlatokat hazánkban.

 

Beszéljünk az energiaszegénységről - Reflex Egyesület, Éghajlatvédelmi Szövetség

Lajtmann Csaba - 30 232 6658, [email protected]

A hivatalos felmérések alapján csak minden huszadik magyarnak okoz gondot, hogy megfelelő hőmérsékletűre fűtse otthonát. Az európai szinten kedvező mutató mellett a statisztikai adatokból számolt energiszegénységi indexünk az egyik legroszabb az EU-ban. A beszélgetésben azt vizsgáljuk, hogy a civil szervezetek hogyan segíthetik a rászorulókat az energiaszegénység elleni küzdelemben.

 

Szürkevíz, esővíz egyedi kezelése - Gaja Környezetvédő Egyesület

Varga Gábor - 30 378 7026, [email protected]

Elsősorban a családi ház tulajdonosok, lakóközösségek lehetőségei az egyre gyakoribb száraz időszakok "túlélésére" az esővíz gyűjtés, szürkevíz felhasználásával.

 

Vizes élőhelyek és EU Természet Helyreállítási Jogszabály - Nagy Tavak és Vizes Élőhelyek Szövetsége

Kun Zoltán - 20 360 6886, [email protected]

Az EU 2030-as biodiverzitás stratégiában és a CBD COP15 záró dokumentumában is említésre került a leromlott élőhelyek helyreállítása. Ehhez az EU-n belül egy új kötelező érvényű jogszabályt javasoltak, amit úgy tűnik több ország mellett hazánk is blokkol. Mit tud tenni a civil szektor, hogy a jogszabályt mielőbb elfogadják és hazánk egy nemzeti stratégia mentén meg is valósítsa.

 

Génpiszka szekció - Magyar Természetvédők Szövetsége, Fenntarthatóság Felé Egyesület

Fidrich Róbert - 70 340 8965, [email protected]

Az Európai Bíróság 2018. júliusi döntése ellenére a biotech ipar és az Európai Bizottság továbbra is erőltetné az új génmódosítási technikákat. A hírek szerint a Bizottság a következő hónapokban fogja beterjeszteni jogszabály javaslatát, amely kivonná az EU jelenlegi GMO-szabályozása alól az „új génkezelési technikákkal” előállított szervezetek nagy részét.

 Egy amerikai cég engedélyeztetni szeretné Európában is a génmódosított szójából illetve génmódosított élesztő felhasználásával készített műhúst.

Mindeközben, a hazai hatóságok 29 ezer tonna génpiszkált kukoricát találtak ukrajnai szállítmányokban.

 A génpiszka szekción arról beszélünk, hogy miként tudnánk megállítani a géntech cégek nyomulását.

 

Meditáció (buddhista gyakorlatok) - Így lesz kerek a világ! Egyesület

Lukács Attila - 20 342 3839‬, [email protected]

A buddhista meditációk a figyelem, nyugalom, szerető kedvesség és belátás felé vezető úton segíthetnek saját magunk és embertársaink környezeti helyzetének, világképének, szükségleteinek felfedezésében, megértésében, elfogadásában és formálásábanan. Az egy órásra tervezett programon való részvételhez nem szükséges előzetes tapasztalat, és nem kell majd lótusz ülésben ülni sem.

 

2023. június 24. - szombat - 11:00-12:45 - Szekcióülések III.

Vízlépcsők vagy természetközeli megoldások? Hogyan lehetne enyhíteni az Alföld vízhiányán? - WWF Magyarország

Kajner Péter - 30 597 9119, [email protected]

A 2022-es katasztrofális aszály mindenki számára nyilvánvalóvá tette, hogy az Alföld vízhiányának, szárazodásának enyhítése nem tűr halasztást. Egyre többet hallhattunk arról, hogy a Tiszán a csongrádi vízlépcsőt meg kellene építeni. De vajon elegendő lenne-e ez a megoldáshoz? Mit veszthetünk és mit nyerhetünk a duzzasztással? A Tisza medrének mélyülése és a folyón érkező vízkészletek csökkenése, a tájak szárazodása közismert, megoldásra égető szükség van. A szekción körbejárjuk vízpótlás és a medermélyülés lassításának természetközeli módszereit. Bemutatjuk, hogyan lehetne a tiszai Alföld mélyártereit bevonni a vízpótlásba és szó esik az agrártámogatási rendszer új lehetőségeiről, amik a vízvisszatartáshoz szükséges tájhasználatváltást segíthetik.

Példamutatás és húsmentesség-avagy miért az étrendünkben rejlik a legnagyobb lépés a környezettudatosság felé? CO-FRESH innovációk: növényi alapú fehérje források a környezettudatos fogyasztók étrendjében - Magyar Természetvédők Szövetsége, Éghajlatvédelmi Szövetség és a Kislépték Egyesület

 

Farkas István - 70 340 8801, [email protected]

1. A szekción bemutatjuk az első húsmentes OT eszmei hátterét. Elemezzük a húsos-húsmentes étrend környezeti hatásait. Ismertetjük az MTVSZ heti egy húsmentes nap a közétkeztetésben társadalmi kampányát és a bekapcsolódás lehetőségeit.

2. - CO-FRESH projekt rövid bemutatása

- laskagomba fogyasztói felmérés eredményei

- gomba, mint választékbővítő, növényi alapú fehérje forrás a közétkeztetésben és a vendéglátásban

 - fermentált bab, mint potenciális fehérjeforrás

Előadók: Oszlánszki Lili és Horváth Bence (MTVSZ ifjúsági tagozat); Kapitányné Sándor Szilvia és Farkas István (MTVSZ munkatársai), Szabadkai Andrea és Kujáni Katalin (Kislépték Egyesület munkatársai)

 

Játszva-látszani CANVA-val - Alba Natura Civil Alapítvány

Virág Krisztina Karolina - 70 661 0235, [email protected]

1. Canva bemutatása, alapfunkciók, civil szervezet regisztrációjának előnyei (Számunkra borzasztóan sokat segített a Zöld Estek-hez, illetve a kétnapos Városi Karácsonyhoz szükséges nyomtatott plakátok elkészítéséhez, de a megfelelő felbontású és nagyságú facebook hátterek, plakátok, poszt képek megszerkesztéséhez.Számunkra borzasztóan sokat segített a Zöld Estek-hez, illetve a kétnapos Városi Karácsonyhoz szükséges nyomtatott plakátok elkészítéséhez, de a megfelelő felbontású és nagyságú facebook hátterek, plakátok, poszt képek megszerkesztéséhez.) - Előadó: Virág Krisztina, ANCA

 2. Podcast készítése, ennek előnyei, lehetőségek (A podcast már nem csak hanganyag, hanem egyúttal videós stúdióbeszélgetés is készül. Ezek bármikor a későbbiekben felhasználhatóak, vághatóak, az érdeklődők részéről visszanézhetőek, így megismerik a szervezet tevékenységét. Organikus elérésük nagyon magas.) - Előadó: Dallos Zoltán, DLX Media

 3. Social media trükkök

Facebook, tik-tok, Instagram. Láthatóság, kulcsszavak elhelyezése, fontossága, posztképek jelentősége, célcsoport targetálása. Ez pontosan mérhető, helyes beállításokkal többszörözhető. A pályázatok beadásánál, illetve azok végeztével a szakmai beszámolók esetében fontos indikátorként jelenik meg az elérések, a megszólított célszemélyek száma. Előadó: visszajelzésre várunk

 A fenti 20-20 perces előadások segítségével egy komplett blokk alakítható ki, melyet témában jártas saját és vendégelőadók segítségével bonyolítanánk le.

 

Égigérő zöld - szituációs játék - Reflex Egyesület / Éghajlatvédelmi Szövetség

Lajtmann Csaba - 30 232 6658, [email protected]

A városi házak között kis kert bújik meg, a kertben pár centisre nyírt gyep helyett vadvirágos mező várja a beporzókat. A szomszéd lakóház allergiás lakója a magasra nőtt zöldet okolja rohamaiért… Kapcsolódj be új szituációs játékunk fejlesztésébe!

 

Önkéntes koordinátorok fóruma - WWF Magyarország

Györgyi-Ambró Gergő - 70 505 8880, [email protected]

Kötetlen beszélgetés a zöld önkéntes koordinációról. Mi működik és mi nem: sikerek, nehézségek, tanuljunk másoktól. Önkéntes toborzás, megtartás, menedzsment, kommunikáció, képzés.

 

2023. június 24. - szombat - 14:00-15:45 - Szekcióülések IV.

Civil EU elnökség 2024 - kerekasztal beszélgetés - Nagy Tavak és Vizes Élőhelyek Szövetsége

Kun Zoltán - 20 360 6886, [email protected]

2024. július 1. és december 31. között Magyarország látja el az EU tanács elnökségi szerepét. Ez remek alkalmat nyújt arra, hogy megmutassuk a civil szektor létezését a hivatalos kormányzati programmal párhuzamosan szervezendő eseményekkel. Ez túlmutat a zöld szervezeteken ezért a Civilizáció csoport bevonásával kellene szervezni, de úgy, hogy a fontos zöld kérdések bekerüljenek a programba (pl. EU Nature Restoration Law, Climate Pack, stb)

Uniós támogatások: áldás vagy átok? - Levegő Munkacsoport

Lukács András - 20 411 4727, [email protected]

Az uniós támogatások eddigi felhasználása korántsem tekinthető sikertörténetnek. Számos szakértő szerint sokkal több környezeti kárt okozott, mint hasznot. Mit lehetne tenni, hogy megváltozzon ez a helyzet?

Ökopszichológia - Ökopszichológiai Egyesület

Nagy Orsolya - 30 207 5130, [email protected]

Az ökopszichológia az emberre, mint természeti szereplőre tekint, aki millió látható és láthatatlan szállal kapcsolódik az őt körbeölelő természeti rendszerekhez. Ezek a kapcsolódások gyakran nem tudatosak, nem azonosítottak, pedig minden pillanatban formálják testi-lelki jóllétünket. A nem érzékelt kapcsolódások egyszerre tünetei és fenntartói az elidegenedett viszonyoknak, és lehetséges magyarázatként szolgálnak arra a kérdésre is, hogy miért pusztítjuk embereként ilyen kitartóan az élőhelyünket, benne önmagunkat. Az ökopszichológia segít újra észrevenni és erősíteni a (természet)kapcsolódásainkat.  Van mondanivalója a természetvédők, a zöld aktivisták számára például a finomhangolt (emberi) kapcsolódások megteremtésének lehetőségeiről. A pszichológiának pedig rengeteget adhat az élővilág kapcsolódási rendszereinek tanulmányozása, és természetesen annak megfigyelése, ahogy ezek a rendszerek hatnak az emberi viselkedésre, mentális jóllétre. Az ökopszichológiai szemlélet egyre több életterületen jelentkezik, és számtalan formában gyakorolható, Ebbe is betekintést adunk, bemutatva az Ökopszichológiai Egyesület sokszínű tevékenységét.

Egy rövid felvezető előadás után teret adunk a kérdéseknek, beszélgetéseknek. Szeretnénk láttatni, hogy az ökopszichológia miként integrálható a mindennapi életünkbe. Ezért a helyszínen kipróbálhattok néhány egyszerű gyakorlatot, amiket akár haza is vihettek.

 

Civilek a Dunakanyar fenntartható fejlődéséért - Dunakanyar Kultúrtáj és Természetvédelmi Egyesület

Varga Katalin - 20 574 2606, [email protected]

A ""Természetalapú megoldások - települési, közösségi jó gyakorlatok"" témakörbe szeretnénk bekapcsolódni a szekcióülésen egy maximum 20 perces, vetítéssel kísért prezentációval. A prezentációban bemutatnánk Egyesületünk és a dunakanyari partner egyesületeink közös munkáját, amely a következő irányvonalak mentén zajlik: helyi értékeink, hagyományaink felkutatása, rehabilitációja és ápolása, környezetvédelem- küzdelem a sóderbányák ellen, felvilágosítás- vízgazdálkodás és felszín alatti vizek.A hallgatóság kérdéseire válaszolva reméljük eddig megszerzett tudásunkkal, tapasztalatunkkal segítségére lehetünk más civil szerveződéseknek.

 A szabadtéri közösségi programon szeretnénk bemutatni a felszín alatti vizeket szemléltető terepasztalunkat, amit kvízzel és vizes játékokkal kísérünk.

 

Komposztálás - Gaja Környezetvédő Egyesület

Varga Gábor - 30 378 7026, [email protected]

A zöld javak megőrzésének fontosságára, talajerő javítására szeretnénk a figyelmet felhívni programunkkal.

 

Jalálkozó helyszínei

Székesfehérvári SZC Árpád Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium 

8000 Székesfehérvár, Seregélyesi út 88-90.

Az Országos Találkozó fő helyszíne . Nagy befogadóképessége miatt az iskola aulája lesz az idei Zöld Országos találkozó plenáris üléseinek és szakmai konferenciáknak a helyszíne. Az iskola főépülete ad helyszínt a szekcióüléseknek is, melyek megtartására 10 tanterem áll rendelkezésünkre. A burkolt és zöld csatlakozó felületek pedig a kulturális, közösségi programoknak biztosíthatnak helyszínt.  

Az iskola a belvárostól kissé távolabb helyezkedik el, gyalog 30-40 perces sétával érhető el a vasútállomástól. Gépkocsival és tömegközlekedéssel jól megközelíthető, az épület körül számos ingyenes parkoló van.

A kollégium épületében 84 résztvevőt (42 nő, 42 férfi) tudunk 3 ágyas szobákban elhelyezni (zuhany és wc a folyosón).

Panama Motel 

A motel pár perc sétára helyezkedik el az OT fő helyszínétől, az SZC Árpád Technikumtól. A kollégiumhoz képest minőségibb szállást tudunk itt biztosítani 42 fő számára.

Rostási Menza Étterem

Az iskola főépülete mellett található étterem lesz a Zöld Országos Találkozó húsmentes étkezéseinek a helyszíne. Ezen kívül a közösségi büfé megvalósítását és a péntek esti közösségi programokat is az étterem épületébe tervezzük.

Rendház-Szent István Király Múzeum udvara

A nemrégiben teljesen felújított Szent István Király Múzeum kertje fog helyszínéül szolgálni szombaton délután egy Kerekasztal-beszélgetésnek, a Zöld Forgatagnak és a koncertnek is a Múzeumok Éjszakája program keretében. Ezzel a belvárosi kitelepüléssel szeretnénk a Zöld Országos Találkozó programjait közelebb vinni Székesfehérvár polgáraihoz is. A helyszín kb. 45-50 perces sétával érhető el az Árpád Technikumtól, a belváros helyi járatos busszal is jól megközelíthető. A gyorsabb utazás érdekében azonban oda- és visszafelé is tervezzük az OT résztvevőinek különbusz-járat indítását és telekocsik szervezését.

 

Szent István Művelődési Ház 8000 Székesfehérvár, Liszt Ferenc u. 1.

A pénteki szakmai konferencia belvárosi helyszíne.

 

Húsmentes Zöld Civil OT

Az Országos Találkozó fiatal helyi szervezőinek javaslatára, hagyományteremtő szándékkal a környezettudatosság jegyében húsmentes kínálattal valósul meg. A szervezett étkezések mellett a közösségi büfében kínálatában sem szerepel húsos alapanyag.  

 

Programjavaslatok a találkozóra

Az Zöld Civil OT 2023 kulturális és szabadidős programjaihoz továbbra is várjuk a javaslatokat, felajánlásokat az alábbi adatlap kitöltésével

https://forms.gle/NFnVuPygpeBgA8Ct8 

 

Részvétel, érdeklődés, önkéntesség

- A találkozó nyitott, azon minden érdeklődőt szeretettel várunk, aki elfogadja a Zöld Civil Együttműködés szabályait Szabályzatok | ZöldCivil.hu 

- A találkozó részvételi díja a teljes rendezvényen 10-14 ezer forint között van személyenként (2 éjszaka 3 ágyas kollégiumi szobában és étkezések), melyből további kedvezményt biztosítunk a gyerekeknek, a fiataloknak és a nyugdíjasoknak.  

 

A találkozó főszervezői a Magyar Természetvédők Szövetsége, az Éghajlatvédelmi Szövetség és a Tanácsadók a Fenntartható Fejlődésért. Bővebb információ:

- Éger Ákos – [email protected] – +36 20 994 6577

- Horváth Bence – [email protected] – +36 20 216 6889

- Horváth Kinga - [email protected] - +36 70 326 5830

- Lajtmann Csaba – [email protected] – +36 30 232 6658

 

Zöld Civil Együttműködés - Benne vagy?

A csongrádi Zöld Civil Országos Találkozón elfogadtuk együttműködésünk új szervezeti és működési szabályzatát. Ennek értelmében elindítottuk a Zöld Civil Együttműködés szervezeteinek regisztrációs folyamatát, melyben várjuk a környezet- és/vagy természetvédelemmel foglalkozó civil szervezetek jelentkezését!

 

Zöld Civil Együttműködés szervezetként a következő adatlap kitöltésével lehet regisztrálni:

https://forms.gle/HfuMj9XtAkLXGgAE9

 

A regisztráció folyamatos! Mindenképp számítunk a korábbi Országos Találkozókon mandátummal részt vett szervezetek jelentkezésére, de örömmel látjuk azokat is, akik eddig a hálózatunk keretein kívül foglalkoztak a zöld üggyel.

 

A megújuló szabályzat értelmében lehetővé vált az Együttműködés szervezeteinek a Zöld Civil Együttműködés tagja név és logó használata,

- Három vagy több szervezet online vagy személyes rendezvényt szervezhetnek a Zöld Civil Együttműködés nevében;

- Az Együttműködés szervezetei állásfoglalásokat fogadhatnak el.

 

A pontos részleteket az SZMSZ-ben itt: https://tinyurl.com/ycxmpvvj  

 

Az eddig regisztrált szervezetek listáját itt tudjátok megtekinteni:

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1GLPGXMOCT4_NmpHlEC9z-BTQHLHh8UWy... 

 

További információ: 
https://docs.google.com/document/d/e/2PACX-1vQ1R0iyLgFAj6ymr1a70oQv8AshY9rI-bQv888W7I1xLj286cIlmHDrNZDyJAQPTBTTVkYLkoS05b1Y/pub