Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 12 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nulla Hulladék mintatelepülések

Év: 
2009
Szám: 
Tél
Szerző: 
Schmidt Gergő

Csór és Várpalota a HuMuSz segítségével részt vesz a Nulla Hulladék Programban. A községben és a városban ugyanaz a cél: a hulladék mennyiségének érdemi csökkentése, és a lakosság érzékenységének növelése a témában. Összefoglalónkban bemutatjuk az eddigi eredményeket.

Csór

Csete Krisztián polgármester teljes mértékben támogatja a projektet, illetve a helyi civilek, így elsősorban a Csóri Alkotó Közösség (CSAK) is szerepet vállal a lakosság szemléletformálásában és programok szervezésében.

A program egyik alapja a komposztálás. Mostanában zárul le a lakossági igények felmérése - itt mindenki családi házban él, ami megkönnyíti a keletkező komposzt felhasználását. A komposztkeretek beszerzésére – a Csalán Egyesület segítségével - pályázatot nyújt be az önkormányzat, így azok minden érdeklődő számára ingyenesek lesznek. Előadást is tartanak majd a komposztálás mikéntjéről, a további kérdésekkel pedig a helyi komposztmesterhez lehet fordulni.

A településen a szolgáltató nem biztosít lehetőséget a szelektív gyűjtésre, ezért az önkormányzat maga vállalta a műanyag flakonok és a papír begyűjtését a csóri diákok aktív közreműködésével. A nemrégiben elkészült ifjúsági ház a közösségépítés legfontosabb helyszínévé válhat. Rendszeres filmvetítések és csocso bajnokság mellett az épületben internetezési és könyvkölcsönzési lehetőség is van, természetesen a HuMuSz több kiadványa is megtalálható itt.

Már kétszer rendeztek bolhapiacot a községben, ami várhatóan egyre több érdeklődőt vonz.

A Csór honlapján létrehozott ‚zöld hírek’ és a ‚zöld sarok’ hírt ad a településen folyó környezetvédelmi programokról, de cikkeket, sőt HuMuSz kisfilmeket is találhat itt az érdeklődő.

Reméljük, hogy januárban a szemléletformálást kibővíthetjük a Mátyás Király Általános Iskola tanári karának együttműködésével. Az intézmény tanulói eddig is aktívan részt vettek olyan programokban, mint például a Csóron minden tavasszal megrendezett nagytakarítás. A HuMuSz segítségével iskolai vetélkedőkre, versenyek megrendezésére kerülhet sor, ami minden bizonnyal inspirálja és játékos módon új ismeretekhez segíti a helyi fiatalokat.

Várpalota

Az Egészséges Palotáért Egyesület (EPE) civiljei jelentik a várpalotai program motorját. Honlapjukon – www.civilepe.hu – rendszeresen tájékoztatják a lakosságot a helyi eseményeikről, valamint írásokat közölnek, amelyekben hasznos környezetvédelmi tanácsokat találnak az ide látogatók.

A várpalotai civil szervezet egyik nagy erősségét a fiatalok szemléletformálása jelenti. Ennek fontos része az EPE által november hónapban már ötödik alkalommal megrendezett „Óvjuk környezetünket” vetélkedősorozat. Ebben öt iskola tíz osztálya, és így csaknem háromszáz diák vett részt. A vetélkedő döntőjében a hulladékkezeléssel kapcsolatos gyakorlati feladatokra ke-rült sor a Közüzemi Kft. telephelyén. Ezután a tanulók a Thuri vár Zöld termében elméleti ismereteikről adhattak számot a hulladékmegelőzés, újrahasználat, újrahasznosítás, illetve szelektív hulladékgyűjtés témakörében.

Nagy szerep jut itt is – akárcsak Csóron – a komposztprogram megvalósításának. A Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretében százhetven komposztládához jut hozzá az EPE, ami kiegészül a Zöld Forrás révén beszerzett ötven további kerettel. Ezeket várhatóan tavasszal osztják szét, és egyúttal komposztos előadást is tartanak majd.

A programnak része egy közel húsz fős komposztmester csapat felkészítése is, amit a SZIKE Környezet- és Egészségvédelmi Egyesület szervez.

A várpalotaiakat az EPE többek között a helyi tévécsatornán keresztül is tájékoztatja a Nulla Hulladék elemeiről. A tévében a HuMuSz környezetvédelmi kisfilmjei naponta megjelennek. Emellett a helyi írott sajtó is közöl a HuMuSz-tól átvett cikkeket, amelyek elsősorban otthoni zöld praktikákat és tippeket mutatnak be.

Elkészült Várpalota Nulla Hulladék Tervének első verziója is, ezt 2010-en tovább csiszoljuk illetve ennek mentén az EPÉvel további helyi programötleteket dolgozunk ki.

Schmidt Gergő

A HuMuSz Nulla Hulladék Programját a Norvég Civil Támogatási Alap finanszírozza.

 


 

Bemutatkozik...

Körösök Völgye Natúrpark Egyesület - Békéscsaba

Egyesületünk tevékenysége tíznél több, Békés megyében található tagtelepüléshez kötődik, székhelyünk Békéscsabán a Körösök Völgye Látogatóközpontban található. A Széchenyi ligetben működnek az egyesület irodái, itt kerül pont a megálmodott pályázati ötletekre, melyek innen indulnak el a megvalósulás felé.

A 2002-ben alakult egyesületet önkormányzatok, civil szervezetek, cégek és magánszemélyek hozták létre, hogy a térség természeti- és kulturális értékeinek megóvása érdekében fejlesztéseket, turisztikai beruházásokat kezdeményezzenek. A közhasznú egyesület célkitűzése között szerepel a fenntartható fejlődés alapelvű turizmus támogatása, a környezeti nevelés megvalósítása szemléletformáló programokon keresztül, valamint a társadalmi és gazdasági szereplők közötti együttműködés kezdeményezése természet- és környezetvédelmi célok érdekében.

2007 mérföldkő lett az egyesület életében. A „Körösök lágy ölén” elnevezésű projekt keretében többek között felújításra került a Sörkert műemlék jellegű „Pavilon” épülete, mely ma a Körösök Völgye Látogatóközpontnak ad otthont.

Környezeti nevelés nem csak gyerekeknek

A 2008 óta működő Látogatóközpont a szemléletformáló kezdeményezések bázisává vált. Egyre több oktatási intézménnyel, civil szervezettel, idősek otthonával vagyunk együttműködési kapcsolatban a programokon keresztül. Tevékenységeink iskolaévhez kötődnek. Természetes kézműves- és zöld foglalkozásokat tartunk iskolás csoportoknak. 2008 őszén útjára indítottuk a 4 részes „Zöldülj, Fordulj” környezet-és természetvédelmi programsorozatunkat, a párhuzamosan futó vetélkedővel. A 2 hetes kis kiállítások csoportvezetéssel, előadásokkal irányították zöld témákra a környék figyelmét. A nyári táboraink után, 2009 őszén hagyományos Bioritmus Fesztivál nyitotta meg az évet. Majd a „Ligeti Zöld Lépések” programsorozat következett. Októberi témánk a tudatos vásárlás, a környezetbarát tisztítószerek és a komposztálás volt. Márciusban mindig az újrapapírt népszerűsítjük, és május marad a madaraké és a fáké.

Új kihívások

A 2009-es év nagy feladatokat hozott. Tavasszal bekapcsolódtunk a HuMuSz Nulla Hulladék Programjába, mely felgyorsította az eseményeket. Új információk, kapcsolatok ésfeladatok érkeztek, melyekkel próbálunk megbirkózni. A közös munka eredményeként Békéscsaba lett az egyik helyszíne a HuMuSz műhely fenntartható fejlődés moduljának.

Pedagógusok számára indítottuk a gyakorlatias „Környezet- és természetvédelmi tréningsorozatot”. Lelkes pedagóguscsapattal gondolkodunk közösen 4 alkalommal szakvezetők segítségével. Az év másik legnagyobb kihívása a „Zöld Lábnyomok Körös Körül” multiplikátorképző idősek és iskolások részére. Havonta más-más témát dolgozunk fel közösen az intézményenként érkező 3 fős csapatokkal. Felkészítjük őket, hogy hazaérkezve adják tovább a hallottakat témanapokon, teadélutánokon. Népszerűek a gyakorlati feladatok, a kölcsönözhető kiállításelemek. Év végén közösen fogunk elkészíteni egy „Ökotudatos társasjátékot”. Az iskolák mellett a civil szervezetekkel és az önkormányzatokkal is próbálunk kapcsolatokat kiépíteni. Ennek érdekében szerveztük a novemberi Zöld Konferenciánkat, ahol helyi civil szervezetek ismerték meg egymást és a Nulla Hulladék Programot.

A Látogatóközpontban található a Réthy Zsigmond emlékkiállítás. Szombatonként Biopiac, Receptklub, valamint a KÖRös- KÖR helyi közösségi önsegítő rendszer várja az érdeklődőket.

BPE

www.korosokvolgyekozpont.hu

 


 

Bemutatkozik...

Egészséges Palotáért Egyesület (EPE)

A modern társadalmak egyik legégetőbb kérdése a környezeti problémák kezelése, a környezet terhelésének gyors növekedése. Vizeink, erdőink, a levegő, a nem vagy lassan megújuló energia- és nyersanyag-források védelme mind a jelen, mind a jövő generációi szempontjából kulcsfontosságú kérdés.

Az EPE megalakulását a tervezett hulladékégető váltotta ki. Városunkban és térségünkben nem volt olyan független társadalmi szervezet, amely a leendő környezetszennyező beruházással szemben képviselte volna az itt élők érdekeit. Lakóhelyünk védelmében egy maréknyi ember felvállalta e nehéz feladatot – nem eredménytelenül. Köszönjük!

Az EPE céljai

Egészségük megóvása érdekében a káros környezetterhelésekkel szemben képviseljük a Várpalotán és a kistérségében élőket, minden lehetséges és létező fórumon.(Környezetvédelem, természetvédelem, állatvédelem, kulturális örökség megóvása, ismeretterjesztés, műemlékvédelem.)

Kiemelt feladatunknak tekintjük a szelektív hulladékgyűjtés minél szélesebb körben való népszerűsítését. Ennek megvalósítására általános iskolások számára évente megrendezzük az „Óvjuk környezetünket” vetélkedőt. Jóleső érzés látni a program növekvő sikerét a gyerekek között, hiszen ők azok, akik otthon is tudatosíthatják szüleikben ennek fontosságát. Fontos, hogy mire ők felnőnek, számukra teljesen természetes lesz a szelektív hulladékgyűjtés. A tavalyi évben 6 millió Ft-ot nyertünk a város illegális lerakóinak felszámolására és a lakosság környezettudatos életre való ösztönzésére kiírt pályázaton.

Jó kapcsolatban vagyunk az országos és a környező települések környezetvédő civil szervezeteivel. Ennek köszönhető, hogy csatlakoztunk a HuMuSz által koordinált Nulla Hulladék Programhoz. Az előkészületek során közel 300 kérdőívet töltettünk ki a városban, melynek eredményei és a további feladatok megtekinthetők honlapunkon.

Büszkék vagyunk rá, hogy két éve elindítottuk a Civil Fórumot, amely közel 30 civil szervezet szövetségévé nőtte ki magát. Egy éve több civil szerveződéssel együtt kialakítottuk, felújítottuk és működtetjük a Civil Házat.

További információ: www.civilepe.hu Kapcsolat: civilepe@gmail.com