Mindennapi környezetvédelem

Szép tárgyak hulladékból

Készíts érdekes és hasznos tárgyakat WC-papírgurigából! a guriga bevonásához többféle papírt választhatsz az otthon lévõ készletbõl. Lehet szalvéta, teatasak (amibe a teafiltert csomagolják), illetve az ajándékokról lementett csomagolópapír. Készülhet belõle ceruzatartó, szalvétagyûrû vagy tojástartó.

"miért tabu?"

Tamponok lógnak a plafonról és a falak mellett körbefutó polcokon tarka össze-visszaságban hevernek a betétek. Fekete próbababák viselik a régmúlt idõk házi készítésû egészségügyi kötõit, miközben az jár a fejemben, hogy ha csak egymillió nõ használ rendszeresen egészségügyi és tisztasági betétet, az akkor is legalább 430 millió darab évente.

Zöld Karácsony

Lapzártakor úgy néz ki, hogy a HuMuSz és a Rügyecskék idén Budapest hat forgalmas csomópontján és a rügyecskések jóvoltából Kistarcsán ad bérbe fenyõfákat. Ma (december 10.) úgy tudjuk, hogy a környezetvédelmi minisztérium által is támogatott rendezvénysorozatot Dr. Kóródi Mária környezetvédelmi miniszter asszony nyitja meg a Moszkva téren. Az ünnepek után visszaváltott fenyõk további sorsáról a két szervezet gondoskodik. A fák egy részét tavasszal véderdõként ültetjük ki egy Hatvan környéki autóút mellé, a fennmaradó mennyiség pedig erdélyi hegyekbe kerül.

Természetesen a fõvároson kívül is lesz civil szervezetek által rendezett visszaváltható karácsonyfa akció, lapzártakor gyõri, veszprémi, pécsi és mohácsi helyszínekrõl tudunk.

Autonóm Ház

A Kicsi@világ teaházban (az Ökoszolgálat szervezésében) tea, saláta és mindenféle édesség fogyasztása közben beszélgethettünk Ertsey Attila építésszel, aki a praktikus környezetvédelmet, azon belül az általa kidolgozott Autonóm Ház lényegét is feltárta elõttünk.

Oldalak