Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 15 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Fesztiválokon a Nulla Hulladék Programmal

Év: 
2009
Szám: 
Ősz
Szerző: 
Mozsár Gabi

Nulla Hulladék Programunk egyik fontos része, hogy megismertessük a hulladékcsökkentés egyszerű, a mindennapjainkba is könnyen beépíthető elemeit a lakossággal, családokkal. Ezért tagszervezeteink segítségével április óta 35 olyan fesztiválon vettünk részt, ahova az emberek nem azért mennek, hogy hulladékmegelőzési tippeket tanuljanak. Mégis mindenhol nagy sikert aratott Nulla Hulladék kiállításunk, az egyszerű tablók, az interaktív játékok, no és a méltán népszerű Ökomata is.

A roadshow különböző állomásain találkozhattunk többek között más kultúrák résztvevőivel – a Keleti Népek Fesztiválján, a Szárnyas Sárkány Hetén, a Krisna-völgyi Búcsún és a Vegetáriánus Fesztiválon. A Nógrádi Nemzetközi Folklór fesztiválon és a Matyóföldi Folklórfesztiválon megtapasztalhattuk, hogy a Nulla Hulladék Program milyen közel áll a hagyományos népi kultúrához. Megszólíthattuk a zenerajongó fiatalokat is a Campus Fesztiválon, a Hegyalja Fesztiválon, a SZIN-en – és a kisgyerekes családokat is a győri Gyerekfesztiválon illetve a pápai Játékfesztiválon. Természetesen a hagyományos gasztronómiai program sem maradhatott el – a bicsérdi Burgonyafesztiválon és a szekszárdi Szüreti Napokon volt benne részünk.

Tapasztalatainkról talán leghitelesebben a kiállítást bemutató tagszervezeteink tudnak beszámolni:

„Kiváló helyszín és rendezés – ragyogó lehetőség a bemutatkozásra. Meglepően tájékozott emberek, szülők és gyerekek. A komposztálás volt a legnépszerűbb. Nehezen kezelhető kérdések – a településen nincs hulladékudvar, fejletlen a szelektív hulladékgyűjtés, mit lehet kezdeni vele? Minden esetben a komposztálást és a megelőzést ajánlottuk.”

„A mágneses játék vonzotta a tömeget és nem csak a gyerekeket. A családok együtt nézték át, hogyan, mit lehet komposztálni, és hogy legközelebb a boltban mit vásárolnak majd környezettudatosan.”

„Most is a mágneses tablók keltették fel a figyelmet. Akadtak olyanok, akikkel 30-40 percet álltunk a játék előtt, akár azért, mert nem voltak kellően tájékozottak a játékok által felvetett kérdéseket illetően, akár azért, mert volt információjuk, és vitába is szálltak a tanácsadókkal.”

„A látogatók között voltak pedagógusok is, akik örömmel fogadták az oktatási anyagokról szóló tájékoztatót. Kiegészítő programként gyerekeknek babzsák és plüssfigura varrást, anyukáknak vászontáska varrást tartottunk. A fotókon láthatjátok, mekkora sikere volt!” „A rendezvényen egy pontgyűjtő akcióba kapcsolódtunk be – ez azt jelenti, hogy a fesztiválozók kaptak egy egy pontgyűjtő kártyát, pontokat pedig egy-egy környezetvédelemhez kapcsolódó kérdőív kitöltésével szerezhetnek. Így sokan látogattak el a mi sátrunkhoz is.”

„Hangulatos, családias, barátságos rendezvényen vettünk részt, ahol a kánikula ellenére sikerült érdeklődő közönségre találtunk. A hozzánk látogatókat nem a nagy szám jellemezte, inkább elmélyülő, érdeklődő volt a közönség. Aki egyszer beállt játszani, végig próbált mindent. Volt időnk és alkalmunk beszélgetni is a közönséggel. Nagy élmény volt a gyerekek érdeklődése, az egyikük be is kvártélyozta magát hozzánk. Még a saját sütésű sajtos csigájából is hozott kóstolót, és a nap végére Ökomatánk bőrébe bújt. Egy másik kislányról pedig megtudtuk, hogy aktív diákönkormányzati tag, olyannyira, hogy iskolájában megszervezett egy újrahasznosító programot. Egy pedagógus külön megdicsérte a kiállításunkat: szerinte motiváló, figyelemfelkeltő, gyerekeket lekötő! A hulladékos peca és az Ökomata nélkülözhetetlen kellékek.”

„A rendezvény témájából adódóan a közönség többnyire környezettudatos emberekből állt. Sok helyi (Krisna-tudatú hívő) is meglátogatott minket, ezen kívül főleg kisgyerekes családok és a nyugdíjas korosztály jött, de azért fiatalok is akadtak. Szombaton egy órás beszélgetés is volt, érdeklődő közönséggel és ügyes moderátorral.”

„Az esős időjárás ellenére meglepően sokan érkeztek a siklósi várba. Volt, aki Szegedről érkezett, és megjegyezte, hogy ismerős neki ez a kiállítás :), de akadt német ajkú látogatónk is, aki dicsérte a munkánkat, mert látja a különbséget a németországi és a magyar helyzet között. Természetesen volt olyan is, aki szerint az egész kiállítás csak kidobott pénz, a tévében látta, hogyan öntik össze a lakosság által szelektíven összegyűjtött hulladékot. Egy érdeklődő arra panaszkodott, hogy hiába minden kérése, a hirdető újságokat rendszeresen bedobálják neki, mondván, hogy a kihordókat ellenőrzik és büntetik, ha valahová nem dobják be...

„Igazán széles korosztályt sikerült megszólítanunk: kisgyerekektől kezdve az egyetemistákon át a felnőttekig sokan nézték végig a kiállításunkat. 40 kérdőívet töltettünk ki, és a hulladékcsökkentésről szóló vállalós falunk is betelt a nap végére! A vásárlós mágneses tabló kapcsán tapasztaltuk, hogy a fair trade, a tojásjelzések és az italos dobozok környezetterhelése (sokan úgy gondolták, hogy egyrészt papírból készül, másrészt környezetbarát, mert szelektíven gyűjthető...) új információ volt a résztvevők számára. Többször kérdeztek komposztálásról, és a szokásos „összeöntésről”. Végre új kérdéssel is találkoztunk: egy látogató kíváncsi volt arra, hogy mit gondolunk az e-könyvekről. Íme néhány vélemény:

Tájékoztató, figyelemfelkeltő, jól szervezett, didaktikus, minden korosztálynak szóló. Bemutató csoport: profi, kedves, segítőkész”.  „Jó sok hasznos dolgot tanultam”. „Jó kezdeményezés”. „Hasznos dolgokat lehet belőle tanulni, ezért érdemes elolvasni és nagyon jó lenne, ha mindenki így csinálná!”

„Igyekeztünk „otthonossá tenni” a sátrat, sokan leültek és úgy beszélgettünk velük. Volt aki fél órát maradt még a játékok után, és sokat kérdezett. Velük öröm volt foglalkozni, tényleg látszott, hogy érdeklik őket ezek az apró trükkök. Sokan a homlokukra csaptak, hogy „Nem is gondoltuk volna!”.

A fesztiválidőszak lassan lezárul. A roadshow azonban folytatódik. Az ősz és a tél folyamán 6 régió összesen 60 iskolájába látogatunk el, hogy a fiatal korosztálynak is megmutassuk: teljes élet létezik nulla hulladékkal. Köszönjük a tagszervezeteink és önkénteseink lelkesedését és munkáját!

A program az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósultmeg.

Mozsár Gabi