Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 15 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nulla hulladékkal a teljesség felé

Év: 
2009
Szám: 
Nyár
Szerző: 
mese

Hivatalosan 2008 szeptemberében indítottuk nulla hulladék projektünket, de ha jól belegondolunk, igazából már a kezdetek óta ezt a „projektet” visszük, csak nem így hívtuk. Megelőzésről, fogyasztás csökkentésről, újrahasználatról, komposztálásról, szelektálásról beszéltünk– most ezeket sűrítjük egybe a nulla hulladék kifejezésben. 

Helyzetünk most annyiban más, mint korábban, hogy több nagy projektet nyertünk különböző forrásokból, ezek a programok kiegészítik egymást. A cél minden esetben ugyanaz: kezdjünk el közösen tenni azért, hogy a fejlődés ne pazarlást jelentsen, hanem azt, hogy a készleteket minél gazdaságosabban használjuk, és igazságosabban osztjuk el. A teljes élethez ugyanis nincs szükség szemétre. Sokkal inkább belső fejlődésre, jól működő közösségekre, kreatív, tartalmas tevékenységekre.Valósítsd meg önmagad!– maradék nélkül.

Nyissuk meg elménket, hogy bezárhassuk a kör(forgás)t! Azaz legyünk kreatívak abban, hogy milyen módon tudjuk fenntartható körforgásban tartani készleteinket, lehetőleg úgy, hogy mindenkinek jusson mindenből, amire valóban szükség van. A Nulla Hulladék Program megnyitóját május 9-én tartottuk Novák Péterrel, Endrei Judittal, Palya Beával és sok közreműködővel. Erről honlapunkon lehet olvasni egy képes beszámolót.

Road show, versenyek és reklámok

Szemléletformáló projektünk keretében készíttettük el társadalmi célú reklámjainkat. Az öt darab 30 másodperces kisfilm a kulturpart.hu oldalon érhető el (és persze a youtube.com-on), de vetítette már néhány televíziós csatorna is. A filmek témája: komposztálás, újrahasználat, tudatos vásárlás, szelektálás és hulladékcsökkentés, megelőzés (ld. 41. oldal). Kérünk mindenkit, hogy ha teheti, linkelje be a kisfilmeket honlapjára, blogjába, de végül is az se rossz, ha a kereskedelmi és közszolgálati tévék műsoraiban tudjátok megjelentetni. Köszönjük!

Ezzel párhuzamosan igyekszünk minél több helyre eljuttatni üzeneteinket. Ehhez szorgos médiásaink folyamatosan készítik a háttéranyagokat, amelyek elolvashatóak és átvehetőek a nullahulladek.hu oldalról (ld. 37. oldal).Szeretnénk, ha ezek is minél többlapban, weboldalon megjelenhetnének. Rendszeresen írunk a Figyelőnetnek és az [origo]-nak.

10 lépéssel a nulla hulladék felé c. sátras kiállítási anyagunkkal mintegy 40 rendezvényen jelenünk meg az év végig. A következőhó napok eseményeit ld.a 42. oldalon.

A nulla hulladék megnyitón Endrei Judit harangozta be KukaDiéta versenyünket (ld. 2. oldal és középen a kérdőív). Ezen bárki indulhat, aki úgy érzi, hogy legalább tíz olyan példát fel tud sorolni, amely a háztartási hulladék csökkenését eredményezi. Nevezni a neten is lehet a http://kukadieta.humusz.hu oldalon.

Fotópályázatunkról információk szintén a 2. oldalon olvashatók.

Mintaprogramok

A települési szintű Nulla Hulladék projektek elindítását a Norvég Civil Alap támogatása tette lehetővé. A program keretében eddig 4 településen kezdtünk kérdőíves felmérésbe a helyi civilszervezetek aktív közreműködésével. Várpalotán az Egészséges Palotáért Egyesület, Csóron a Csóri Alkotó Közösség, Szigetmonostoron Kecskés Tünde és csapata, Hajdúböszörményben a Zöld Kör koordinálja a helyi felmérést. A kérdőív kitöltése nagyjából 45 percet vesz igénybe, ebből is látszik, hogy igen sok és sokféle kérdésre keressük a választ, többekközött az alábbiakra:

1. Milyen más problémákkal kapcsolják össze a hulladékproblémát?

2. Tudnak-e konkrét hulladékcsökkentési lehetőségekről a településén és otthonukban, és ezeket kihasználják-e?

3. Tudják-e, milyen módon kezelik a hulladékot a településén, és elégedettek-e a szolgáltatással?

4. Kit tesznek leginkább felelőssé a hulladék termelésért?

5. Milyen megoldásokat tartanának kívánatosnak a településünkön?

6. Milyen feladatokat vállalnának a hulladék mennyiség csökkentése érdekében?

A felmérés – kapacitás hiány miatt – természetesen sehol sem lesz igazán reprezentatív, mégis azt gondoljuk, hogy nagyjából képet kapunk majd arról, hogy az ott élők milyen ismeretekkel rendelkeznek hulladék/fogyasztás témakörben. Ez segítséget nyújt ahhoz, hogy a civilekkel és az önkormányzattal közösen kialakítsuk a helyi nulla hulladék terveket. Ez utóbbi munkát most nyáron kezdjük meg a már említett 4 településen.

A kérdőívek kiértékelése zajlik, az eredményeket a nullahulladek.hu és a humusz.hu oldalon tesszük közzé. Ősszel újabb 3-4 településen indítjuk el ezt a munkát, de a kérdőívet és a kiértékelő táblázatot bárkinek el tudjuk küldeni, ha szeretné a felmérést saját településén elvégezni. (a [email protected] címen lehet elkérni.)Mindeközben nulla hulladék hálózatot szervezünk (ld.36. oldalon) olyan civil szervezetek és önkormányzatok bevonásával, amelyek érdeklődneka hulladékcsökkentés konkrét, gyakorlati lehetőségei iránt. A hálózatba a [email protected] címen, illetve a nullahulladek.hu oldalon lehet bejelentkezni.

Kukapolitika

És hogy a politikusok és a vérkomoly szakértelem se maradjon ki, műhelymunkákat szerveztünk az Országos Hulladékgazdálkodási Terv és a harmadik Nemzeti Környezetvédelmi Program hulladékos vonatkozásainak megtárgyalására. Folyamatosan részt veszünk a termékdíjas és betétdíjas csatákban– nem túl nagy sikerrel...(ld. a mellékletet).

mese