Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 6 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Újabb V4 projekt zárult sikeresen

  • 2018. augusztus 14.
  • Csilla

Ezúttal a visegrádi országok mellett egy örmény partner szervezettel közösen valósult meg egy projekt az International Visegrad Fund támogatásával.

A program főpályázója a lengyel Polish Ecological Club Gliwice Chapter volt, akikkel korábban is volt már közös együttműködés, illetve partnerként részt vett szlovák oldalról a SOSNA, a cseh oldalról a Sdruzeni SPLAV és örmény oldalról a Women for Health and Healthy Environment.

A projekt fő célja jó gyakorlatok bemutatása volt a visegrádi országok részéről az örmény partnereknek, továbbá az örmény szituáció jobb megismerése. Főként a hulladékcsökkentés, komposztálás, ökológiai gazdálkodás és környezeti nevelés témáit érintettük, amely témákban a partnerek rengeteg tapasztalattal rendelkeznek.

A program 2017 szeptemberében egy projektindító találkozóval kezdődött Gliwicében, a főpályázó székhelyén. A feladatok megbeszélésén, ütemezésén kívül szerencsénk volt a helyi ökopiac meglátogatására is, ahol nagyon sok finom helyi élelmiszert kóstolhattunk meg és vihettünk haza. Ezután a túra Csehországban folytatódott, ahol helyi ökológiai gazdálkodásokat látogattak meg az örmények.

ökopiac Gliwicében

XXI. Öko-Piac Gliwicében

 

Szeptember végén a Humusz látta vendégül a csapatot, hogy bemutathassuk, mivel is foglalkozik szervezetünk. Elsősorban a nulla hulladék programunkról és a közösségi komposztálási pontunkról beszéltünk, kitérve a Humusz Ház környezeti tanácsadó irodájára és oktatóközpontjára. Továbbá elmentünk az FKF 15. kerületi Újrahasználati és Szemléletformáló Központjába, ahol a szelektív gyűjtésről és újrahasználatról esett szó. A tanulmányút Szlovákiában ért véget, ahol a Sosna mutatta be ökoközpontjukat, illetve iskolakert programjukat.

Ekocentrum Sosna

Az Ekocentrum Sosna

 

2018 tavaszán a visegrádi partnerek utaztak el Örményországba a szakterületüknek megfelelő témában workshopokat tartani a helyi oktatási intézményekben. Az örményországi útról korábban itt számoltunk be.

A workshophoz kiadványokat is készítettünk mind a gyerekek, mind a felnőttek részére a hulladékcsökkentésről. Nehéz helyzetben voltunk a megírásnál, ugyanis Örményország hulladékgazdálkodása nagyban eltér a hazaitól: szelektív gyűjtés például egyáltalán nincs, így még nagyobb hangsúlyt fektettünk a megelőzés és az egyéni cselekvés fontosságára.

A gyerekek részére szóló kiadvány angol nyelven.

A felnőttek részére szóló kiadvány anol nyelven.

on the path to zero waste

 

 


 

A programot az International Visegrad Fund támogatta.

Visegrad Fund