Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 3 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nulla Hulladékos Települések Hálózata

  • 2015. augusztus 17.
  • Csilla

A Humusz Szövetség olyan elkötelezett önkormányzatokat keres, amelyek szívesen csatlakoznának egy hazai és nemzetközi hulladékcsökkentést támogató hálózathoz. A cél: olyan helyi körülményeket is figyelembe vevő Nulla Hulladék Terv kidolgozása, amely hosszútávon nyújt megoldást a település hulladékproblémáira.

A Nulla Hulladék nem utópia, hanem világszerte valóság. A koncepció egy újfajta szemlélet a hulladékgazdálkodásban, amely nem csupán kezelni, hanem csökkenteni kívánja a keletkezett hulladék mennyiségét megelőzéssel, valamint felelős nyersanyag- és energiagazdálkodással. A 2012. évi CLXXXV. hulladéktörvény ki is mondja, hogy a hulladékos hierarchia – amely a hulladékgazdálkodási tevékenységek prioritási sorrendjét írja elő – legmagasabb foka a hulladékképződés megelőzése, ugyanis környezeti szempontból ez jelenti a legjobb megoldást. Azonban a már keletkezett hulladék megfelelő kezelése is meghatározó; az újrahasználat és újrafeldolgozás költségmegtakarítással jár, emellett növeli a munkahelyek számát is.

A megelőzés bár a hulladékgazdálkodás részét képezi, tulajdonképpen nagyrészt azon túlmutató tevékenységeket foglal magába. Tudniillik fő célja, hogy egy adott tárgy minél később vagy egyáltalán ne kerüljön a hulladék státuszba. Ide tartozik minden olyan ösztönző, amely egy tárgy élettartamának hosszúságát megnöveli, de az egyéni fogyasztói döntés is. A Nulla Hulladék elérése tehát nem csak a hulladékgazdálkodók feladata, bárki – a hivatali szervektől kezdve a gyártókon át egészen a lakosságig - aktívan és jelentősen hozzájárulhat. Az önkormányzatok pedig kifejezetten fontos szerepet játszhatnak ebben, ugyanis képesek a különböző szereplőket összefogni és koordinátorként hatékony együttműködést elérni a közös cél érdekében.

Az önkormányzatoknak rengeteg olyan eszközük, lehetőségük van, amellyel a Nulla Hulladék felé vezető utat tudják támogatni. Ezeket az ún. Nulla Hulladék Karta foglalja össze, amely a hálózathoz való csatlakozás első lépését is jelenti. A dokumentum aláírásával mutathatja ki az adott település elköteleződését az ügy mellett, illetve, hogy egyetért azokkal a célokkal, amelyeket a Karta megfogalmaz. Továbbá támpontot ad a megoldási lehetőségekre vonatkozóan, példát mutat, szakmai segítséget nyújt. Ezen túl bekapcsolódási lehetőséget biztosít egy jó gyakorlatokat is megosztó kommunikációba hazai és nemzetközi szinten egyaránt. A Karta világosan megfogalmazza a Nulla Hulladék elv definícióját, továbbá azt, hogyan lehet azt a települési stratégiába integrálni. Megmutatja, hogy az önkormányzat milyen módon képes jó példát mutatni, a lakosságot és helyi civil szervezeteket aktívan bevonni a döntéshozatalba, hatékonyan kommunikálni a lehető legtöbb szinten és helyen. A karta teljes szövege elérhető itt.

A hálózathoz való csatlakozás több előnnyel is jár az önkormányzat számára, azon túl, hogy hosszútávon csökkenti a település hulladékmennyiségét, ezzel biztosítva tiszta és egészséges környezetet a lakosoknak. Az önkormányzat középtávon elkerülheti azt, hogy az egyre növekvő mennyiségű hulladék elhelyezésére találjon egyre dráguló megoldásokat; már a keletkezés fázisában be tud avatkozni a nemkívánatos folyamatba, ezzel költségeket csökkentve. A Humusz Szövetség 20 éve foglalkozik a témával, kiterjedt hazai, illetve külföldi kapcsolatrendszere, továbbá szakértői révén segítséget tud nyújtani a jelenleg sok helyen kritikussá váló hulladékgazdálkodási rendszerben, de olyan kérdésekben is, amelyek a hulladékgazdálkodáson túlmutatnak. A hálózatnak köszönhetően pedig olyan tudásmegosztás indul meg települések között, amelyeknek közös érdekük a Nulla Hulladék, jövőbeli találkozókon, képzéseken vehetnek részt, ezzel is erősítve érdekeik érvényesítését. A Humusz javaslataival a lakossági aktivitás is fokozható, amely elengedhetetlen a technológiai adottságok hatékony kihasználásához, a helyi közösségtudat formálásához.

Ha érdekel a lehetőség, nézz fel a Karta oldalára!

A program megvalósítását a Norvég Civil Támogatási Alap és a Visegrad Fund támogatja.

Visegrad Fund

norvégcivilalap.hu