Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 10 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nulla Hulladék a XVII. Nemzetközi Tiszai Halfesztiválon

  • 2013. október 17.
  • névtelen (nem ellenőrzött)

HalfesztiválA CSEMETE Természet- és Környezetvédelmi Egyesület a Nulla Hulladék Turné keretében 2013 szeptember 07-08-án a XVII. Nemzetközi Tiszai Halfesztiválon jelent meg és tartott információs napokat a hulladék csökkentése és ártalmatlanítása témákban.

A Halfesztivál programjainak helyszíne a szegedi rakpart teljes hosszában, az újszegedi oldalon a Lapos és a Partfürdő területe, valamint a belváros felől a Roosevelt-tér volt. Mi itt, a tér frekventált helyén, a Szegedi Móra Ferenc Múzeum előterében kaptunk helyet a kiállítási anyagnak, a munkáltató asztaloknak és a gyerekjátékoknak; ahol a város főtere, a Széchenyi tér felől a rendezvény látogatóinak többsége megközelítette annak színterét. A programterület e mellett közvetlenül a város fő észak-dél irányú kerékpárút vonala mellett feküdt, mindamellett hogy az Újszegedről a hídon át bejövő kelet-nyugati irányú is a rendezvényterület felett haladt el, és csatlakozott be az előbb említettbe. Ugyanennél a csomópontnál található a trolihálózat és a buszjáratok közti metszéspont is, de a környezetbarát közlekedési eszközök közül a fesztiválhoz tartozó víziforgalom, ami még említést érdemel.

A programnapok alatt a látogatói összlétszámot a különböző források 130 és 200 ezer fő közé becsülik, ami naponta minimálisan 50 ezer fős látogatói létszámot feltételez. A CSEMETE standon állandó négy fős létszámmal, váltásokkal összesen 13 fő segédkezett ezen a két napon.

HalfesztiválA standolásokat reggel 08.00 és délután 18.00 közt bonyolítottuk le mindkét napon. A gyerekek agyaggal, színes gyurmával és aszfaltrajzzal próbálhatták ki kézügyességüket kézműveskedés keretében. Javítóműhelyünk igazi unikum volt a program keretében, egy könyvkötő mestert hívtunk meg, aki antikváriumi munkahelye mellett a szegedi Csillag börtön fogvatartottjainak oktatását is végzi a témában. A feladatra a helyi Tudáskapu Interaktív Természetismereti Tudástár védett könyvtári állományából együttműködésünk keretében kikért, és restaurálásra szoruló könyveket kértünk ki, de később tagsági és lakossági könyvek helyszíni bemutató javítását is végeztük már, amit az érdeklődők helybe hoztak. A használt könyvek reparálása igen nagy népszerűségnek örvendett, sok járókelőt épp ez vonzott oda. Mondanivalónk természetesen a könyv, mint mindennapi használati tárgy esetében annak megmutatása volt, hogy a szakadt, szétszóródó lapú kötetek sem feltétlenül érdemesek a kidobásra, ez a kevésbé értékes kiadványok esetében is elkerülhető minimális költséggel és egy kis kézügyességgel, meghosszabbítva ezzel használhatóságukat.

HalfesztiválA gyermekeknek szóló játékok és feladatok kiegészítéseképpen a Turné játékkészletét a Szegedi Környezetgazdálkodási NKft feladataival is kiegészítettük, így a programban szereplő feladatok mellett – amiből a legnagyobb népszerűségnek egyébként a mágnestáblás feladatrészek örvendtek – a fiatalok szelktív gyűjtős játékot játszhattak, tematikus puzzle-kat rakhattak ki, illetve szintén tematikus memóriajátékokkal is próbálkozhattak. A tapasztalat azt mutatta, hogy a gyerekek is szívesebben vettek részt ezekben, ha családilag oldhattak meg egy-egy feladatot, illetve a felnőttek maguktól is szívesen belementek pl a komposztálós vagy a bevásárlós játékok megoldásába. A RE-SET! társasjáték volt az, ami a látogatók körében kevésbé volt népszerű, bár akik játszottak vele, azok szemmel láthatólag élvezték és hasznosnak találták. Ebben az esetben is inkább több tagú családok voltak a jellemző játékosok, és nem egy korosztályú diákok.

A kiállítás anyagát sokan végignézték, főként a gyerekekkel érkező felnőtt kísérők, de az idősebb diákok közül is voltak érdeklődők. Lévén Szeged egyetemváros, több felsőoktatásban tanuló hallgató eleve azzal érkezet oda, hogy ez saját szakjához mennyire jó háttéranyag, és hasznos módszertani szempontból is… A kapott kiállítási anyagot ebben az esetben is megfejeltük a Környezetgazdálkodás szemléletformáló anyagaival, így erősítve a téma helyi viszonyokhoz kötődését is.

Írta: Dr. Ilosvay György, Bojtos Ferenc

CSEMETE Természet- és Környezetvédelmi Egyesület

Új Széchenyi TervInfoblokk