Fotópályázat a mezőgazdasági sokféleségről - kicsiknek és nagyoknak!

  • 2024. július 09.
  • Jakab János

A Magház Egyesület munkatársától Lipka Boritól érkezett olvasóinkhoz egy fotópályázati felhívás, amelynek részletei lentebb olvashatóak. A pályázat segítségével szeretnék egy kicsit felhívni a figyelmet rá, hogy a mezőgazdasági sokféleség nem csak elengedhetetlen jelentőségű, hanem szép is. A pályázatokat augusztus 8-ig várják, öt kategóriában, a győztesek pedig könyv- és magcsomagokkal, valamint oktatási lehetőségekkel díjazzák.

Amikor a biológiai sokféleségről beszélünk, általában a természetközeli élőhelyek, a vadon élő állatok és növények jutnak eszünkbe – pedig ugyanekkora a változatosság a megművelt területeken, háziállataink és kultúrnövényeink között is. Ez a változatosság pedig életünk fontos részét képezi. A mezőgazdaság sokfélesége évezredek alatt alakult ki gondos kertészek és gazdák munkájának eredményeként, és amellett, hogy a klímaváltozáshoz alkalmazkodó termelés alapját képzi, ahogy a mondás is tartja: változatosságával gyönyörködtet.

 

sites

 

Ennek a változatosságnak az ünneplésére hirdet a Magház Egyesület és az ESSRG Kft. a PLANET4B projekt keretein belül fotópályázatot. A pályázaton öt kategóriában várjuk a mezőgazdasági sokféleség különböző arcait bemutató képeket – legyen szó balkonkertről, színes terményekről, iskolakertekről vagy egy családban fenntartott fajta történetéről. A nyertes fotókból ősszel kiállítás kerül megrendezésre. 

 

Miért fontos erről a mezőgazdasági sokféleség témája? 

A pályázat célja felhívni a figyelmet arra, hogy a mezőgazdaság sokfélesége nem csupán elengedhetetlen feltétele az élhető jövőnek, de szépségében is gyönyörködhetünk. A hosszú távon is fenntartható, életbarát mezőgazdasági termelés elengedhetetlen eleme a klímaváltozáshoz való alkalmazkodásnak, hiszen működőképes termelési rendszerek nélkül az élelmiszer-biztonság alapjai kerülnek veszélybe. Az alkalmazkodás kulcseleme pedig a sokféleség, hiszen a változatos elemeket, élőlényeket tartalmazó rendszerek kevésbé sérülékenyek.

 

Mindezek mellett azonban nem elhanyagolható a mezőgazdasági sokféleség kulturális és esztétikai jelentősége sem. A vetőmagok, növényfajok és fajták a történelem során természetes módon és emberi közvetítéssel is folyamatosan mozgásban voltak. Gondos gazdák kezei válogatták a termesztésre érdemes magokat – és ebben a szelekciós folyamatban a jó termeszthetőség mellett olyan szubjektív szempontok is fontos szerepet kaptak, mint például a termés íze, formája vagy színe. Így alakult, hogy például a paradicsomnak már világszerte több mint 10.000 fajtáját termesztik. Világszerte több mint

 

6000 élelmiszernövényt termesztenek, mégis, a világ mezőgazdasági termelésének felét azonban összesen négy faj teszi ki: a búza, a kukorica, a cukornád és a rizs. A mezőgazdaság változatossága összességében drasztikusan csökken – bizonyos statisztikák szerint világszinten a 20. század eleji sokféleség 75%-át már elvesztettük. A mezőgazdasági sokféleség maradéka részben kis gazdaságokban, hobbikertekben, részben pedig országos és nemzetközi génbankokban lelhető fel, hiszen az ipari termelési rendszerek a magas hozam érdekében kifejezetten a termények egyöntetűségére törekednek. Ezzel a pályázattal arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy a változatosság fennmaradása mindannyiunk közös ügye – hiszen a mezőgazdasági sokféleség nem csak életet és élelmet ad, nem csak fontos kulturális örökségünk, hanem környezetünk szépségének és egészségének a fenntartásában is jelentős szerepet játszik.

 

sites

 

A pályázat részletei

A pályázatra beküldött fotókat augusztus 8-án éjfélig várjuk az alábbi öt kategóriában:

1. Sokféleség akcióban

2. DiverCity – mezőgazdasági sokféleség a városban

3. Iskolakerti közösségek

4. Történetek a kertből

5. Sokszínűség vagy egyhangúság?

Minden kategória első három helyezettjét a kiállításon való megjelenési lehetőség mellett könyvnyereményekkel, magcsomagokkal, valamint oktatási lehetőségekkel díjazzuk. Az Iskolakerti közösségek kategóriában a pályázó pedagógusok külön díjazásban részesülnek!

 

További részletek itt olvashatók: https://www.maghaz.hu/tamogatas-kapcsolodas/fotopalyazat