Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 7 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Egyél, akár tányért is, mielőtt boltba mész!

  • 2017. április 26.
  • CsViki

Ehető tányérok és jól lakott vásárlók is szolgálhatják a hulladékhegyekkel és -szigetekkel terhelt Föld védelmét. A túlfogyasztás egyik ellenszerét egy budapesti bisztróban lehet elfogyasztani.

A globális felmelegedés korát éljük, a légkör melegszik, 2016 átlaghőmérséklete mintegy 15 Celsius fok volt, amely majdnem egy fokkal magasabb a 20. századi átlagnál. A tavalyi a legmelegebb év volt 1880 óta. Sőt, a légkör szén-dioxid-szintje is rekordot döntött: 1958 óta tavaly volt a legmagasabb.

A riasztó adatokért és a meglepő időjárási jelenségekért nem csak a széndioxid kibocsátás, az autóforgalom, vagy a népességrobbanás a felelős. A probléma számos emberi tevékenység együttes eredménye. Épp ezért a leghétköznapibb, apró döntéseink is befolyásolhatják a jövőnket.

 

Ehető tányérral a szeméthegy ellen

 

A tányér is számít

Környezetvédelmi megfontolásokból is, az egyik budapesti bisztróban ehető tányérban szolgálják fel az ételeket. Keve Zsuzsa tulajdonos elmondta, a rendhagyó tárgy búzakorpa és víz keveréke, semmilyen kötőanyagot nem használnak hozzá, és komposztálhatók is.

A gyártása során magasnyomáson préselik, a belső felülete pedig pár másodperces hőkezelést kap. Ezt teszi lehetővé, hogy akár 2-3 órán keresztül felpuhulás nélkül, forró levest, főzeléket, bármit lehessen benne tartani.

 

Csökkenti a lábnyomunkat

Zöld szempontból azért fontos az újítás, mert nem csak az általunk elfogyasztott víz és energia, hanem bizonyos megtermelt anyagok, vagyis a szemét is növeli az úgynevezett ökológiai lábnyomunkat.  Ez a mennyiség azt mutatja, hogy életvitelünknek mekkora a területigénye, mennyire terheljük a természeti környezetet.

Az ökológiai lábnyom ma fejenként 2,7 hektárt tesz ki a világon, ami 1 hektárral meghaladja a rendelkezésre álló hasznos földterületet.

 

Ösztönzőek voltak a fesztiválok szeméthegyei

Keve Zsuzsa elmondta, ökotudatosan működtetett bisztrójuk megvalósításán, és az újfajta tányéron annak kapcsán kezdtek gondolkodni, hogy a fesztiválok után, ahol a vendéglátók általában műanyag poharakat, tányérokat használnak, sokszor iszonyatos mennyiségű szemét marad.

Az alternatívát mutató bisztróban tehát igyekeznek minél kevesebb hulladékot termelni, de ez nehezebb, mint elsőre gondolták. Az üzlet mérete miatt csak konyhakész termékeket használnak, ezért sajnos némi kommunális szemét náluk is termelődik, de ez nem több mint ami egy nejlonszatyorban elfér.

 

Forrás: hirado.hu

Kép forrása: forbes.hu