Greta Thunberg Klímakönyvét mindenkinek el kellene olvasnia

  • 2024. március 01. 01:00
  • Gyuri

Immár a Humusz Ház könyvtárában is elérhető Greta Thunberg frissen megjelent Klímakönyve. Kollégánk elsőként olvasta el a példányt, és nagyon jó szívvel ajánlja mindenkinek.

 

Nem könnyű olvasmány. A szó szoros és átvitt értelmében is súlyos könyv.

A rengeteg tudós és szakember rövid írásait tartalmazó mű számomra igencsak nagy falat volt (majdnem három hónapig forgattam), mégsem éreztem azt közben, hogy nem szeretném végigolvasni. Ezzel együtt kérdéses számomra, vajon hányan fogják „átrágni” magukat rajta, mert tényleg elkötelezettséget igényel. Persze nem is feltétlenül ez a célja a könyvnek, azt gondolom. Ha valaki csak néhány  írást olvas el belőle, például azokra a témákra összpontosítva, amelyek számára érdekesebbek, izgalmasabbak (legyen az a technológiai vagy éppen a természetes megoldások szerepe a klímaváltozás mérsékelésében [szénkivonó technológiák vs. faültetések és visszavadítás], az étkezési szokásaink megváltoztatásának szükségessége, a műanyagok veszélyei, a hulladékválság, a fogyasztói társadalom problematikája, az egyéni és közösségi cselekvés értelme és fontossága stb.), akkor már sok olyan gondolattal, tanáccsal gazdagodhat, ami utána akár transzformatív erővel is hathat az életére.

Tipikusan az a könyv, amit minél több embernek kellene elolvasnia. Minden tiszteletem Gretáé, hogy összehozta. Az ő fejezeteinek a stílusa ugyan néha kicsit kevésbé ragadott magával, sokszor viszont lenyűgözött, hogy ő is milyen pontosan tud a lényegre tapintani, és összefoglalóan megnyilatkozni egy-egy problémakörről.

Elképesztően impozáns a szerzők listája, és okos döntés volt, hogy minden bizonnyal nagyon szigorú maximális karakterszámot határoztak meg számukra. Egy negatívumot tudnék kiemelni: a szerzők nevei mellett a titulusaik csak a tartalomban szerepelnek, így gyakorlatilag egyfolytában, szinte minden 3-4 oldalas fejezet után vissza kellett lapoznom a tartalomjegyzékhez, hogy akkor most ezt ki is írta. Viszont tényleg lenyűgöző, hogy többségében elismert szakemberek, professzorok, kutatóintézetek vezetői a szerzők – néha „csak” egy újságíró, író, ami számomra kicsit mindig meglepő volt, de ennyi azért beleférhet, és minőségben ezek sem lógtak ki.

Egyrészt számomra kifejezetten érdekfeszítő olvasmány volt, hiszen ezek iránt a témák iránt egyébként is érdeklődöm, sok hasonló cikket, könyvet olvasok. Másrészt már-már kétségbeejtően hatott rám olykor, hiszen ugyan minden szerző próbál reményt felvillantani, és Greta is mindent megtesz, hogy amellett, hogy hangsúlyozza, elképesztő válságba navigáltuk magunkat, azért még tudunk tenni ellene, csak nagyon gyorsan és radikálisan kellene cselekednünk. De ez mégiscsak egy olyan globális válság (pontosabban összefüggő válságok sokasága), ami komolyan fenyegeti a jövőnket és a gyermekeink jövőjét – és a „globális dél”, a periférián élők múltját és jelenét (sőt, lássuk be, a miénket is...).

Összességében tehát egy nagy kiáltás ez a könyv: Ember, ébredj fel! És cselekedj!

Elmondja, miért is van szükség sürgősen tettekre, és azt is, hogy milyen tettekkel tudnánk – szerencsés esetben – kimászni a csávából.

Mindenkinek ajánlanám tehát: zölden gondolkozóknak és a problémáról tudomást sem vevőknek, technooptimistáknak és preppereknek, fiataloknak és idősöknek... Olvassuk és terjesszük az „igét”, mert különben félő, hogy tényleg kifutunk az időből!

Az én személyes kedvencem „Az újrahasznosítás mítosza” fejezet volt, de sok más, a talajjal, hulladékkal, műanyaggal, túlfogasztással kapcsolatos fejezetet is tartalmaz, amelyek szorosan összefüggenek a Humusz Szövetség munkájával, küldetésével.

Ha érdekel a könyv, érdeklődj nálunk a kölcsönzési lehetőségekről!