Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 15 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Tippek kukadiétázóknak

Év: 
2009
Szám: 
Ősz
Szerző: 
Mező Bálint, Balogh Emese

Augusztus 31-én lezárult a HuMuSz KukaDiéta versenye, amelyre 101 érvényes kérdőív érkezett. Célunk az volt, hogy a meglevő készletünkhöz (ld. www.nullahulladek.hu) további otthoni praktikákat, ötleteket gyűjtsünk, illetve hogy kapcsolatba kerüljünk olyan emberekkel, akik ezeket a mindennapjaik során alkalmazzák is. A pályázat sikerrel zárult, számos ötlet, fotó és egy rövid videófilm is érkezett. Köszönjük mindenkinek, aki beküldte saját kukadiéta programját! Ez az a fogyasztás, amire igazán szükségünk van! :)

A 3 tagú zsűri (Ilyés Tímea – E-misszió Egyesület, Eleőd-Faludy Gabriella – SZIKE, Földesi Dóra – HuMuSz) már meg is hozta döntését. A 10 legösszetettebb, legkreatívabb csomag beküldőjét választották ki. A nyertesek többféle nyeremény (pl. kerékpár, ajándékcsomagok, ágaprító, színházbérlet) közül választhatnak és – ha hozzájárulnak – a közeljövőben interjút, illetve kisfilmet készítünk velük.

Az alábiakban a beérkezett ötletekből adunk közre néhányat:

„A komposztáló hulladékfából készült, a lecserélt ablakokból melegház lett, a régi szekrényke fiókjából falitárolót csináltunk. A WC-papír gurigája, a macisajt doboza, a gyufásdoboz később gyerekjátékként születik újjá.” (Nagy-Kovács Tünde)

„A mosógépünk már több mint 20 éves, anyukám mindig megjavíttatja (helyben, a településen). Elektronikai terméket csak akkor dobunk ki, ha már a 3. szerelő is feladja javítását, ekkor az erre kijelölt eletronikai áruházakba visszük vissza. A ruháimat vagy átalakítom saját kezűleg, vagy szeretetszolgálatoknak felajánlom. Ugyan így teszek a cipőkkel is. Sok ruhát bezsákozva elteszek a padlásra, hátha egyszer meggondolom magam. Többször volt már, hogy úgy gondoltam, hogy egy-egy darab már nem tetszik, ezért bezsákoztam, majd rá pár évre elővettem és azóta is hordom.” (Jóri Anita)

„Könyvtári tag vagyok, igen régóta. A családban körbe járnak a könyvek. Az anyósom által előfizetett Nők Lapját elolvassa ő, a nagymama, majd a sógornőm, ekkor kerül hozzám, és én utána összegyűjtöm a nővéremnek és anyunak, akik vidéken laknak. Ők elolvassák, továbbadják egy barátnőjüknek, és bekerül a Mesteri Könyvtárba, vagy mivel náluk nincsen gázfűtés, eltüzelik, vagy felhasználják valamilyen dobozba.”(Góczán Bettina)

„A régi pólókat, zoknikat portörlőnek használom, ill. a felnőtt pólókból gyerekeimnek pamutnadrágot, kissapkát varrok. Gyakran vásárolok turkálókban, ill. bababörzéken. Cipőimet, ha lehet, cipészhez hordom. Gyerekeim régi játékait karácsonykor a Mikulásgyárba viszszük, ill. rendszeresen részt veszünk a Cipősdoboz akcióban is.” (Adonyi Nóra)

„Tetőcsere alkalmával kiválogattuk az ép cserepeket, és elajándékoztuk. Az összes, állagában még jó faanyagot újrahasználtuk. Az egyéb faanyagot fűtés kiegészítésként hasznosítjuk. A meszes zsákokat kimostuk, és komposztföld tárolására használjuk. Különválogattuka tiszta sittet és a szemetet, mert így olyan helyre szállították el a sittet, ahol újra felhasználják. Kevesebb szemét keletkezett, és természetesen anyagilag is megtérült a fáradozás.”(Geráné Czifra Orsolya)

„Nem kell megvenni egy takarítógépet, ha töredéké ért kölcsönözni is lehet. Úgysem használnám nap mint nap.”(Csóréné Takács Ildikó)

„Ajándéknak sokszor adunk szolgáltatást, ez bevált.” (Mayer Károly)

„Mivel jelenleg építkezünk, sok építőanyagra van szükségünk. Az egyes építőanyagok szükséges mennyiségét nem lehet mindig pontosan kiszámítani, így előfordul, hogy néhány darabot, kisebb mennyiségeket utólag kell beszerezni. Kiválóerre a célra a www.nemsitt.hu és a www.megmaradt.hu internetes oldalak, ahol építkezésből megmaradt, kimaradt, feleslegessé vált vagy használt építőanyagokat lehet beszerezni. (A jelenleg épülő házunk jelentős része bontott anyagból készül.)” (Leidinger Árpád)

„Nagyon keveset videózunk vagy tévézünk. Inkább olvasunk, tollasozunk, gyerekekkel fogócskázunk, bújócskázunk, rajzolunk...” (Kocmar Márta)

„Alapvetően nem a vásárlás az alapvető örömforrásunk. Vásárláskor figyelünk az ár/érték arányra, nem a legolcsóbb és leghamarabb elromló dolgokat vásároljuk meg, hanem lehetőleg tartósabb dolgokat.” (Deáky Péter)

„Amióta szelektíven gyűjtjük a hulladékot, a kukába kerülő szemét mennyiség kb. 1/5-ére csökkent, így kb. 1-1,5 havonta egy zsák szemetünk lesz összesen egy 3 fős család háztartásában.” (Szarka Piroska)

„Nem írom ki a hallgatni kívánt zenéket CD-re, hanem pendrive-ot használok, a hordozható lejátszóm, sőt az autórádió is képes ezt felismerni. Hallgatom a zenéket, amíg meg nem unom, aztán másmilyet másolok fel rá, így nem kerül a szemétbe az addig hallgatott CD. Sokkal kevesebb CD-t használok így, sőt, most már egyáltalán nem is használok. Előnyben részesítem az újrai írható CD és DVD lemezeket!” (Pántya Erika)

„A gyűjtő vagy nagyobb kiszerelésű termékeket részesítem előnyben (pl: JONA 5 literes almalé). Ez hazai termék, tehát biztos nem utazik kamionnal, repülővel több száz kilométert.” (Magyari Krisztina)

„Konzerveket nem veszek, a családban csinálunk saját készítésű savanyúságot, lekvárt, szörpöt, paradicsomszószt, befőttet. A zöldséget, tojást, kecskesajtot vidékről szerzem be. Biozöldséget néha a Nyitott Kert futártól rendelek. Figyelem honnan származnak a termékek, igyekszem a magyar termékeket előnyben részesíteni. Előfordul, hogy megkérdezem magamtól, erre valóban szükségem van? Tegnap például lemondtam egy újabb táska megvásárlásáról.” (Manhertz Alexandra)

„Próbálok gyerekmentesen bevásárolni.” (Bonyhádi Péter)

„Elvégeztem egy kosárfonó tanfolyamot (a Hagyományok Házában), így a bevásárláshoz saját fonású kosarat használok (és sok ismerősnek is fontam már erre a célra.)” (Vida Ildikó)

„A családban már évek óta szokás, hogy új dolgok vásárlása helyett inkább “fogyóeszközöket”, saját készítésű befőttet, az ünnepelt kedvenc ételét, kézzel gyártott társasjátékokat, radiátoron aszalt almát stb. adunk ajándékba.” (Harrach Orsolya)

 

„A fürdőszobában van egy konyhai óránk, amit beállítunk 3 percre (kukorékol :-)) és mindenki próbál ennyi idő alatt lezuhanyozni.” (Fodor Réka)

„Cserélhető pengés biztonsági borotvával borotválkozom, így csak a szappan és a penge a fogyóeszköz. A 65 g-os szappan legalább 200 alkalomra elég.”(Doroszlai Attila)

„Nálunk ősztől a nem használt helyiségekben (pl.konyha) mindig 1-1 mécses, gyertya ég. Nem szoktunk lámpát gyújtani ha inni, kezet mosni megyünk.” (Tóthné Kéri Klára)

„Este elemlámpával közlekedek. Az elemlámpa kézikurblival tölthető fel, így nem szükséges hozzá külső erőforrás (rajtam kívül).” (Leidinger Árpád)

„A munkahelyi üzemi konyhán egyszer használatos műanyag poharakat adnak a vízhez, így mindenki irigységére én bevittem a saját ocean koktél csini poharamat és azt használom.” (Leidinger Árpád)

Tekintettel arra, hogy külterületen élünk, ahol csak villany van, az új építésű házunk egyetlen luxus-beruházása a geotermikus hőszivattyú. Ez biztosítja számunkra a meleg vizet és a fűtést. Ez a rendszer a ház jó hőszigetelésével együtt tényleg energiatakarékos: a rezsiköltség 1/3-a a régi házunkénak. (Szarka Piroska)

Összeállította: Mező Bálint, Balogh Emese

A HuMuSz hulladékcsökkentő ötleteiről megjelent cikkeket itt gyűjtöttük egybe: http://www.humusz.hu/hirek/tippek-hulladekcsokkentesre/4115

A NYERTESEK

Adonyi Nóra, Ács Gabriella, Dér Leonóra, Fodor Ádámné, Kovács Dániel, Kurucz Regina, Leidinger Árpád, Dr. Nádai Béláné, Nagy-Kovács Tünde, Takács Edina

Ezúton is gratulálunk!