Őszi Nagytakarítás 2023

  • 2023. november 06.
  • Viktor
Szerző: 
Viktor

Újbuda Önkormányzata és az Újbuda Prizma Kft. idén is megszervezi őszi nagytakarítási programját a kerület közterületein, mely idén elsősorban a lehullott avar összegyűjtésére fókuszál. Az intenzív takarítási akcióval párhuzamosan a kerületi lakosok az előző évekhez hasonlóan továbbra is ingyenesen igényelhetnek komposztkereteket és zöldhulladékgyűjtő-zsákokat.

A takarítás 6 hete alatt minden városrészbe eljutnak a Prizma munkatársai:

 

Kelenföld

Lágymányos

Gellérthegy

Szentimreváros

Albertfalva

Őrmező, Dobogó

Kelenvölgy, Péterhegy

Kőérberek, Tóváros

Gazdagrét

Sasad, Sashegy

 

KOMPOSZT AKCIÓ!

Az őszi nagytakarítás keretében a zöldhulladék környezetbarát felhasználási módját, a komposztálást ismét szeretnénk tovább népszerűsíteni a lakosság körében, ezért Újbuda térítésmentesen biztosítja a lakosságnak (XI. kerületi lakcímkártya bemutatása szükséges) a 90x90x90 centiméteres, fából készült komposztálókereteket, amelyekből minden társasház és családi ház 1-1 darabot igényelhet (a készlet erejéig).

 

Keretek átvétele:

időpont: NOVEMBER 7.és NOVEMBER 17. között minden csütörtökön 12–16 óráig és pénteki munkanapon 10–14 óráig,

helyszín: Hunyadi János út 14. szám

információ: +36 1 372 7698

 

VESZÉLYES- ÉS ELEKTRONIKAI HULLADÉKGYŰJTÉS

Újbuda Önkormányzata és az Újbuda Prizma Közhasznú Nonprofit Kft. idén is megszervezi őszi nagytakarítási programját a kerület közterületein. Az előző évekhez hasonlóan lehetőség van a veszélyes- és elektronikai hulladékok leadására is – háztartási mennyiségben.

Helyszínek:

Gazdagrét: Rétköz utca – Torbágy utca sarok

Őrmező: Neszmélyi út – Őrmezői kispiac (a pocipályánál)

Albertfalva: Fehérvári út – Vegyész utca sarok

Szentimreváros: Edömér utcai parkoló

Kelenföld: Vahot utca – Keveháza utca sarok

Kelenvölgy: Hunyadi Mátyás út – Kővirágsor sarok (buszforduló)

 

IDŐPONT: 

DECEMBER 2., SZOMBAT, 8–12 ÓRÁIG

 

ZÖLDHULLADÉK-GYŰJTŐ ZSÁKOK

 

A kerületi lakosok az előző évek gyakorlatához hasonlóan továbbra is igényelhetnek zöldhulladék-gyűjtő zsákokat (3 darab/lakcím). A megtelt zsákokat az FKF Zrt. ingyenesen szállítja el, ezért kérjük, egyszerűen csak helyezzék el a szemetes edények mellett. A zsákok OKTÓBER 24. és NOVEMBER 23. között vehetők át – a készlet erejéig – hétfőtől csütörtökig 9–15 óráig. az Újbuda Prizma Közhasznú Nonprofit Kft. Hamzsabégi út 60. szám alatti székhelyén vehetők át a készlet erejéig. Érdeklődni a (+36-1) 372-76-98-as telefonszámon lehet.

 

 

APRÍTÉKOLÁSI AKCIÓ Újbudán – október 15.–november 28.

A házaknál történő aprítékolás rendszere némileg megváltozott, ugyanis Önkormányzatunk szeretné, ha minél több szerves anyag maradna helyben és hasznosulna a kertekben. Az aprítékolási akcióra 2023. év őszi időszakában is sor kerül.

 

A szolgáltatás minden újbudai számára ingyenes, jelentkezési sorrendben történik a rendelkezésre álló forrás kimerüléséig, az alábbi feltételekkel:

előzetes regisztráció szükséges

egy címmel egy regisztráció adható le

regisztrált címenként maximum 5 m3 zöldhulladék aprítása biztosított.

 

Fontos tudnivalók

Mit és hogyan aprítékolnak?

Maximum 15 cm átmérőjű, szennyeződésektől mentes gallyak aprítékolhatók, amelyeket nem kell összekötni, sem feldarabolni, csupán a vastagabb végükkel egy irányba rendezni.

 

Hová kell kihelyezni a gallyakat?

Az aprítandó gallyakat az ingatlan elé kell kikészíteni, a kerületrészeknél feltüntetett napon úgy, hogy azok a gyalogos és gépjármű-közlekedést ne akadályozzák. Az idő előtti hulladék kirakás szabálysértésnek minősül! A teherautónak és az aprítógépnek 12 méter hosszú, vagyis három személyautónyi hely biztosítása szükséges.

 

Mikor végzik el a munkát?

A visszaigazolt regisztráció alapján a szolgáltatást végző vállalkozó a kiválasztott napon

8.00 és 15.30 között fogja felkeresni a jelentkezőt, amennyiben az aprítást az időjárási viszonyok is lehetővé teszik aznap.

 

Hasznosítható-e házilag a faapríték?

A jelentkezés során előnyt élveznek azok a jelentkezők, akik vállalják, hogy a keletkezett aprítékot helyben tartják, és a kertjükben használják komposztáláshoz vagy talajtakaró mulcsozásra. Az aprítás során a zöldhulladék átlagosan hatodára esik össze, tehát ha az aprításra váró ághalom paraméterei 3m x 2m x 1m, azaz 6 laza köbméter, akkor a keletkező apríték kb. egy köbméter lesz lombhullató fák esetében, örökzöldek esetén az apríték mennyisége nagyjából a kiindulási ághalom mennyiségével azonos. Ha a regisztráció során a helyben hasznosítást jelölték be, akkor ezen az aprítás elvégzése után nem lehet változtatni. Az aprítékot a darálást követően 3 napon belül be kell hordani a közterületről a magánterületre, és gondoskodni kell a közterület megtisztításáról.

 

Az apríték felhasználásának lehetőségei és előnyei

Az apríték komposztálható, így kb. egy év alatt humusz keletkezik belőle, vagy talajtakarásra is használható: nem engedi kiszáradni a talajt, gátolja a gyomnövények elszaporodását, bomlás során tápanyaggal látja el a növényeket.

 

Hogyan lehet jelentkezni?

Jelentkezni az Újbuda honlapon az arítékolási akciónál található linken keresztül vagy a www.komposztmester.hu/jelentkezes oldalon, egy űrlap kitöltésével lehet, az aprítandó ághalom paramétereinek egyidejű megadásával. A regisztráció beküldéséről automatikus válaszlevelet küld az oldal. Ha ez egy órán belül nem érkezik meg a megadott e-mail címre, akkor az igénybejelentés sikertelen. Ez esetben próbálja újra, vagy jelezze a hibát a

0630/544-8778-as telefonszámon.

 

Aprítékolási akció október 15.–november 28.

HelyszínekKihelyezés időpontja

1.Kelenföld (Hamzsabégi út – Etele út – Fehérvári út közti terület)október 15.

2.Kelenföld (Hengermalom út – Fehérvári út – Hamzsabégi út – Duna közti terület)október 17.

3.Albertfalva (Etele út – Fehérvári út – Andor u. – vasút közti terület)október 18.

4.Albertfalva (Andor u. – Fehérvári út – vasút közti terület)október 23.

5.Albertfalva (Hengermalom út – Fehérvári út – Duna közti terület)október 25.

6.Őrmező, Dobogó Megváltozott lehatárolás: (Március u., Május u., Péterhegyi út, Rimaszombati út által határolt terület ide került)október 29.

7.KelenvölgyNovember 1.

8.PéterhegyNovember 6.

9.Gazdagrét, Madárhegy, PösingermajorNovember 8.

10.Sasad (Rétköz u. – Sasadi út közti terület)November 13.

11.Sasad (Sasadi út – Dayka Gábor u. közti terület)November 19.

12.SashegyNovember 22.

13.Szentimreváros, LágymányosNovember 26.

14GellérthegyNovember 28.

 

Forrás: ujbudaonline.hu