Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Újabb 150 komposztládát oszt a szentendrei önkormányzat

  • 2010. február 14.
  • beus

Elsőként tavaly hirdette meg a lakosság és az önkormányzati intézmények körében a komposztálási programot Szentendre városa. Erről már láthattak videós összeállítást a dunakorzo.info-n. Most ismét százötven helyi lakosnak és intézménynek van esélye a szerves hulladékok újrahasznosítására.

 

Az egyik fő motivációja a városnak maga a környezetvédelem és hogy a lakók sokat panaszkodtak a lombok, faágak égetése közben felszálló füstre. Első lépésben egy helyi rendelettel szabályozták az égetés rendjét: nyáron egyáltalán nem lehet, egyébként csak pénteken 9 és 19 óra között mindenkinek a saját ingatlanán. Ehelyett azonban a mostani akcióval is a komposztálást javasolják, tehát egyfajta újrafelhasználást. De nem csupán a kertben felgyűlő leveleket, füvet vagy gallyakat lehet a komposztálóba rakni, hanem háztartási hulladékaink legalább 30 százalékát is.

A város által meghirdetett komposztálási programban bárki részt vehet, aki szentendrei állandó lakos, kerttulajdonos.. Az önkormányzat legfeljebb 150 család és a jelentkező szentendrei oktatási intézmények részére biztosítja a részvételi lehetőséget. A résztvevőket a jelentkezés sorrendje szerint választják ki. Jelentkezni csak a jelentkezési lap visszaküldésével lehet, mely letölthető a www.szentendre.hu weboldalról.

A programban résztvevőknek az önkormányzat ingyenesen 2 db komposztáló ládát ad át használatra.  A résztvevőknek vállalni kell, hogy az átadott komposztáló eszközöket rendeltetésszerűen használják minimum 3 évig. A 4. évtől a résztvevők tulajdonába kerülnek a használatra átadott komposztálási eszközök. Az önkormányzat és a résztvevők között használati szerződés születik, melynek tartalmát szintén a városi weboldalon olvashatják.

 

Forrás: Dunakorzo info