Nulla Hulladék Hierarchia 8.0

  • 2024. október 09.
  • kovacseszter

A hulladékhierarchiáról és a Nulla Hulladék Hierarchiáról korábban is írtunk, ám azóta jópár év eltelt, és megérett rá az idő, hogy ismét elővegyük a témát. Az alábbiakban bemutatjuk a Nulla Hulladék Hierarchia legújabb, 8.0-ás verzióját.

Háttér

A világ minden táján ilyen vagy olyan formában a környezetszennyezés megelőzésének hierarchiája bele van építve az újrahasznosítási szabályozásba, a szilárdhulladék-kezelési tervekbe és az erőforrásmegőrző programokba, amelyekben az szerepel, hogy a lerakóban történő elhelyezést megelőzően ki kell nyerni az újrahasznosítható anyagokat. Sok szervezet erre a negyedik R-re, azaz a recovery-re (magyarul kinyerés) fókuszált a hierarchia felsőbb szintjei helyett. Ennek eredményeképpen költséges rendszerek jöttek létre, amelyeket arra terveztek, hogy megsemmisítsék az anyagokat, nem pedig olyanok, amelyek csökkentik a környezeti terhelést és elősegítik az erőforrások megfelelő használatát. Emiatt, valamint az elmúlt pár évtizedben kialakult egyéb erőforrás-megsemmisítő rendszerek miatt, a Nemzetközi Nulla Hulladék Szövetség (ZWIA) elfogadta az egyetlen nemzetközi szakértők által is elbírált Nulla Hulladék Hierarchiát, amely az első három R-re helyezi a hangsúlyt. Ezek a következők: Reduce (hulladékcsökkentés), Reuse (újrahasználat), Recycle (újrahasznosítás), az utóbbiba beleértve a komposztálást is.

 

A hierarchia célja

A Nulla Hulladék Hierarchia olyan irányelveket és stratégiákat ír le, amelyek elősegítik a Nulla Hulladék rendszert, az anyagok legmagasabb szintű és legmegfelelőbb felhasználásától a legalacsonyabb szintűig. A Nulla Hulladék Hierachia úgy lett megalkotva, hogy minden célcsoportnak megfeleljen, a döntéshozóktól az iparon át az egyénig. A hierarchia létrehozásának célja, hogy az mélyebb értelmet adjon a nemzetközileg elismert 3R-nek (Reduce/hulladékcsökkentés, Reuse/újrahasználat, Recycle/újrahasznosítás); a hierarchia csúcsán ösztönözze a szabályozást, aktivitást és befektetést; és útmutatást biztosítson azoknak, akik olyan rendszereket vagy termékeket szeretnének előállítani, amelyek közelebb visznek minket a Nulla Hulladékhoz. A Nulla Hulladék elgondolást jelentéssel tölti meg azzal, hogy segítséget nyújt a tervezésben és a javasolt megoldások kiértékelésében. A felhasználókat arra ösztönzi, hogy olyan szabályozást és tevékenységeket dolgozzanak ki, amelyek a hierarchia csúcsáról indulnak ki.

 

A Nulla Hulladék meghatározása

„Nulla Hulladék: minden erőforrásunk megőrzése minden termék, csomagolás és anyag felelős termelésével, fogyasztásával, újrahasználatával és kinyerésével, azok elégetése nélkül úgy, hogy azok ne szennyezzék a talajt, vizeket vagy a levegőt, vagy bármilyen veszélyt jelentsenek a környezet vagy az emberi egészség számára.”
8.0 változat – utoljára 2022. május 19-én frissítve

 

ÚJRAGONDOLÁS/ÁTTERVEZÉS

Rendszerszintű változtatás a zárt lánc (closed loop) modell irányába; a rendszerek áttervezése azzal a céllal, hogy elkerüljük a szükségtelenés/vagy pazarló fogyasztást. Tevékenységek, amelyek az anyagok használatának jelenlegi lineáris felhasználásának eredendő okaival foglalkoznak.

 

1Át kell gondolni, hogy az adott dolog megvásárlása szükséges-e, és vissza kell utasítani a szükségtelen, kéretlen árucikkeket.
2Olyan termékeket kell előállítani és vásárolni, amelyek újrahasznált, újrahasznosított vagy fenntartható forrásból származó, nem mérgező anyagokból készültek, tartósak, javíthatók, újrahasználhatók, teljesen újrahasznosíthatók vagy komposztálhatók, továbbá könnyen szétszerelhetők.
3A finanszírozást és pénzügyi ösztönzőket át kell irányítani a szűz természeti erőforrások használatáról a Körforgásos Gazdaság támogatására.
4Új ösztönzőket kell törvénybe iktatni az anyagok körkörös felhasználása érdekében, a pazarló gyakorlatokat pedig szintén törvényileg vissza kell szorítani.
5Elő kell segíteni a változást a tekintetben, hogy a végfelhasználó igényeit a javak „birtoklása” helyett a javak „közös használata” és szolgáltatások biztosítása vegye át.
6Támogatni és bővíteni kell az olyan rendszereket, ahol a termékgyártásban a termék teljes életciklusát szem előtt tartják, megfelelve a Nulla Hulladék Hierarchiának, és fenntarthatóbb termékek és folyamatok felé mozdulnak el. A gyártók visszaveszik a termékeiket és a csomagolást egy olyan rendszerben, amely a Nulla Hulladék Hierarchia szerint működik.
7Meg kell határozni, majd ki kell vezetni azokat az anyagokat, amelyek a Zárt Lánc Rendszerek* szempontjából problémát jelentenek.
8Elő kell segíteni, és létre kell hozni olyan szakpolitikákat és rendszereket, amelyek a Helyi Gazdaságokat* ösztönzik és támogatják.
9Át kell gondolni, hogy mik azok a dolgok, amelyeket feltétlen meg kell vásárolnunk, és meg kell találni a termékek birtoklásának alternatíváit.
10Tájékoztatni kell a törvényhozókat, hogy a kapott információra tudják alapozni a döntéseiket.
Meg kell szűntetni vagy ki kell küszöbölni azon rendszereknek a használatát, amelyek szükségtelen fogyasztáshoz vezetnek.
11Meg kell szűntetni vagy ki kell küszöbölni azon rendszereknek a használatát, amelyek szükségtelen fogyasztáshoz vezetnek.

* A meghatározásokat lásd lent.

 

HULLADÉKCSÖKKENTÉS

Olyan intézkedések, amelyek csökkentik az erőforrások, termékek és anyagok mennyiségét és mérgezőanyag-tartalmát, valamint azok környezetre és emberi egészségre gyakorolt káros hatását. (Bár itt hulladékcsökkentésről beszélünk, tisztában vagyunk vele, hogy fontos, hogy az emberek az alapvető szükségleteiket ki tudják elégíteni; tehát nem mindenkinek kell csökkentenie a hulladékát.)

 

12Meg kell tervezni a romlandó élelmiszerek fogyasztását és megvásárlását, hogy ne kelljen kidobnunk őket, mert nem fogyasztottuk el őket, és megromlottak.
13Meg kell valósítani a fenntartható beszerzést*, ami segíti a társadalmi és környezetvédelmi célok megvalósulását és a helyi piacokat.
14Minimalizálni kell mind az általunk használt anyagok, a bennük levő mérgező anyagok mennyiségét.
15Minimalizálni kell a termékek, a termékhasználat és a szolgáltatások biztosításának karbonlábnyomát.
16Olyan termékeket kell választani, amelyek hasznos élettartama a lehető leghosszabb, és megvan bennük az újrahasználat lehetősége.
17Olyan termékeket kell választani, amelyek anyaga könnyen és folyamatosan újrahasznosítható.
18Priorizálni kell az emberek számára fogyasztható ételeket.
19Priorizálni kell az állatok számára fogyasztható ételeket.

* A meghatározásokat lásd lent.

 

ÚJRAHASZNÁLAT

Olyan tevékenységek, amelyek által a termékek vagy azok alkotó elemei ugyanarra vagy hasonló célra felhasználhatók, mint amire eredetileg szánták őket. Olyan tevékenységek, amelyek elősegítik a termékek folytatólagos használatát oly módon, hogy azok értéke, hasznossága és funkciója megmarad.

 

20Maximalizálni kell az anyagok és termékek újrahasználatát.
21Karban kell tartani, meg kell javítani, vagy fel kell újítani, hogy megtartsák az Értéküket, használhatóságukat és funkciójukat.
22A szétszedett alkatrészekből kell újragyártani; szét kell szerelni és meg kell tartani a „pót” alkatrészeket, hogy azokat fel lehessen használni a még használatban lévő termékek javításához.
23A termékek számára az eredeti funciójuktól eltérő más használatot kell találni.

* A meghatározásokat lásd lent.

 

ÚJRAHASZNOSÍTÁS/KOMPOSZTÁLÁS

Tevékenységek, amelyek által a kidobott dolgok mechanikusan újrafeldolgozásra kerülnek, és új termékek vagy anyagok készülnek belőlük, vagy biológiai úton feldolgozásra kerülnek, hogy újra talaj legyen belőlük.

 

24Támogatni és bővíteni kell a rendszereket, hogy az anyagok az eredeti zárt termékláncban maradjanak, és meg kell óvni az anyagok teljes hasznosságát.
25Olyan terelőrendszereket kell fenntartani, amelyek lehetővé teszik az anyagok legmagasabb szintű és legjobb hasznosítását, beleértve a szerves anyagokat is.
26Az anyagokat a lehető legmagasabb szinten kell újrahasznosítani és használni.
27Mindenhol, ahol lehetséges, a változásokhoz alkalmazkodó helyi piacokat és felhasználást kell kialakítani az összegyűjtött anyagok számára.
28Ösztönzőket kell biztosítani a komposztálás gördülékenysége érdekében, és vissza kell forgatni az alapanyagokat.
29Támogatni és bővíteni kell a komposztálást, méghozzá a lehető legközelebb a szerves hulladék keletkezésének helyszínéhez (előnyben részesítve az otthoni, helyben történő vagy helyi komposztálást).
30Ahol nem lehetséges az otthoni/decentralizált komposztálás, ott el kell gondolkodni az ipari komposztáláson, továbbá – amennyiben a helyi körülmények azt szükségessé vagy lehetővé teszik – az anaerob lebontáson mint lehetséges megoldáson.

 

ANYAGOK VISSZANYERÉSE/ANYAGÁBAN TÖRTÉNŐ ÚJRAHASZNOSÍTÁS

Bármilyen művelet, amivel további anyagokat menthetünk meg az után, hogy a fent felsorolt tevékenységeket végrehajtottuk. Ez nem tartalmazhatja az energetikai hasznosítást vagy az olyan anyagokká történő átalakítást, amelyeket azután tüzelőanyagként vagy más módon energia előállításához használnak, ezek a gyakorlatok nem elfogadhatók.

 

31Maximalizálni kell az anyagok visszanyerését és újrahasznosítását a vegyes hulladékból alapos szétválogatást követően.
32A repolimeriázicó (amkor műanyagból műanyagot állítunk elő, P2P) típusú vegyi feldolgozás, mint lehetséges megoldás, csak olyan anyagoknál jöhet szóba, amelyek nem alkalmasak a mechanikai úton történő újrahasznosításra.
33Feltöltés*

 * A meghatározásokat lásd lent.

 

MARADÉKHULLADÉKOK KEZELÉSE

Olyan hulladékok kezelése, amelyek nem jelentenek veszélyt sem a környezetre sem az emberi egészségre. Ki kell elemezni, hogy mi lett kidobva és miért.

 

34Meg kell vizsgálni a megmaradt anyagokat, és a kapott információ segítségével finomhangolni kell a rendszereket, újra kell gondolni, csökkenteni, újrahasználni, és újrahasznosítani kell a hulladékot annak érdekében, hogy megelőzzük a további hulladékok keletkezését.
35Biztosítani kell a káros hatások minimalizálását az erjeszthető anyagok biológiai immobilizációja által. Energiavisszanyerés kizárólag olyan rendszerek alkalmazásával történhet, amelyek Biológiai Hőmérsékleten és Nyomáson működnek.*
36Ösztönözni kell az erőforrások megóvását, és vissza kell szorítani a megsemmisítéssel történő hulladékkezelését*
37Úgy kell megtervezni a rendszereket és infrastruktúrát, hogy azok alkalmazkodni tudjanak a csökkenő mennyiségű és megváltozott összetételű hulladékokhoz. 
38Minimalizálni kell a Gáztermelést és kibocsátást*, és maximalizálni kell a gáz felfogását.
39A jelenlegi hulladéklerakó-kapacitást kell kihasználni, és maximalizálni kell a lerakók élettartamát.* 
40A felelős hulladékkezelés jegyében meg kell akadályozni a környezetre és az emberi egészségre veszélyt jelentő hulladékok kijutását a környezetbe. 

* A meghatározásokat lásd lent.

 

ELFOGADHATATLAN

Olyan rendszerek és politikák, amelyek ösztönzik a pazarlást, vagy veszélyt jelentenek a környezetre és az emberi egészségre.

 

41Nem szabad engedni az olyan politikákat és rendszereket, amelyek ösztönzik a megsemmisítés formájában történő ártalmatlanítást és/vagy a hulladékok megsemmisítését.
42Nem szabad engedni az olyan megsemmisítés formájában történő ártalmatlanító rendszereket, amelyek léte a hulladék folyamatos termelésétől függ.
43Nem szabad engedni a hulladékok Égetőben történő megsemmisítését*
44Nem szabad engedni a hulladékok felhasználását olyan termékek vagy anyagok gyártásához, amelyek kockázatot jelentenek, vagy kárt okoznak a környezetben és az emberi egészségben.
45Nem szabad engedni a hulladékok vegyi úton történő tüzelőanyaggá alakítását* (azaz a műanyagok vegyi eljárással történő átalakítását tüzelőanyaggá)
46Nem szabad engedni a hulladékok cementégető kemencékben való felhasználását.

* A meghatározásokat lásd lent.

 

Irányadó kérdések

A hét RIrányadó kérdés
Rethink / Redesign (újragondolás/áttervezés) Mi vezetett a jelenlegi lineáris anyaghasználathoz, és min kell változtatni, hogy elmozdulhassunk a zárt lánc modell irányába? Hogyan tudjuk áttervezni a rendszereket, hogy ne legyen szükségtelen vagy pazarló fogyasztás? 
Reduce (hulladékcsökkentés)Mi segíti elő a kevesebb anyag, és kevesebb mérgező anyag használatát?
Reuse (újrahasználat)Mi segíti elő a kevesebb anyag, és kevesebb mérgező anyag használatát? Mi segíti elő azt, hogy jobban hasznosítsuk a már meglevő termékeinket olyan módokon, hogy azok értéke, hasznossága és funkciója megmaradjon?
Recycle/Compost (újrahasznosítás/komposztálás)Hogyan biztosíthatjuk, hogy az anyagok visszakerülnek az anyagkörforgásba?
Material Recovery (anyagok visszanyerése/anyagában történő újrahasznosítás)Mi lett megmentve a vegyes hulladékból?
Residuals Management (maradványhulladékok kezelése)Mi lett megmentve a vegyes hulladékból? Mi az, ami még megmaradt, és miért? Mi az, amit ki kell szednünk a rendszerből, aminek eleve nem is szabadott volna belekerülnie? Hogyan kezeljük a maradékot rugalmasan, hogy továbbra is ösztönözzük a Nulla Hulladék felé történő elmozdulást?
Unacceptable/Regulation (Elfogadhatatlan/Szabályozás)Mik azok a rendszerek, amelyek ösztönzik a pazarlást, és nem kellene létezniük?

 

Vezérelvek

VezérelvMeghatározás
Zárt láncú rendszerekOlyan rendszereket kell tervezni, amelyek erőforrásfelhasználás szempontjából zárt láncúak, nem lineárisak.
Közel a forráshozA folyamatoknak ésszerű közelségben kell lennie a forráshoz. 
EnergiamegtakarításTöbb energiát tudunk megtakarítani, és a globális felmelegedés hatását is tudjuk csökkenteni azzal, ha csökkentjük a hulladékunkat, újrahasználunk termékeket, újrahasznosítunk és komposztálunk, mint amennyit nyerünk azzal, ha elégetjük a hulladékot, vagy kinyerjük a lerakókból a depóniagázt.
Ne szállítsunk külföldre káros anyagokatNe exportáljuk a mérgező vagy esetlegesen mérgező anyagokat, valamint az olyan anyagokat, amelyeknek korlátozott vagy nem meghatározott az újrahasznosznosítási piaca, és más régiókban lerakóba vagy égetőbe kerülnek.
A közösség bevonásaElő kell mozdítani a változást, és népszerűsíteni kell a működő rendszereket a közösségekben, ezzel elősegítve az érdemi és fenntartható részvételt, elmélyíteni az emberek tudását, elősegíteni, hogy változtassanak a szokásaikon és a felfogásukon. 
Legmagasabb szintű és legjobb felhasználásOlyan anyagokat és termékeket kell előállítani, amelyek a hierarchia lehető legmagasabb szintjén helyezkednek el, ott kell őket tartani, és ameddig lehet, meg kell őket őrizni a hasznosítási láncban. Olyan különböző termékeket és anyagokat kell beszerezni, amelyekből olyan tiszta és piacképes termékek állíthatók elő, amelyek aztán az újrahasználható, újrahasznosítható vagy komposztálható áramba helyezhetők.
Információ és fejlesztésInformációkat kell gyűjteni a rendszerekről, és visszacsatolást biztosítani a folyamatos fejlesztés érdekében.
Helyi gazdaságokA helyi gazdaságok (termelés, megjavítás és feldolgozás) növekedésének és terjeszkedésének elősegítése, a szállítás által generált üvegházhatású gázok csökkentése, az elszámoltathatóság és rugalmasság javítása és a javítási és alkatrész lehetőségek növelése érdekében.
Az anyagok erőforrásokAz anyagokat folyamatos használatban tartása, elsődlegesen a már meglévő anyagok használata, nem pedig a szűz természeti erőforrásoké.
A környezetbe történő kibocsátás minimalizálásaA környezetre és az emberi egészségre veszélyes összes földbe, vízbe és levegőbe történő kibocsátás minimalizálása, beleértve a klímaváltozásért felelős gázok kibocsátásának minimalizálását.
Alternatív költségekA beruházásoknál figyelembe kell venni az alternatív költségeket és biztosítani kell, hogy a beruházások a hierarchia lehető legmagasabb szintjén legyenek.
ElővigyázatosságAnnak megakadályozása, hogy a környezetre veszélyes anyagok vagy tevékenységek, káros hatást gyakoroljanak a környezetre, még akkor is, ha nincs egyértelmű tudományos bizonyíték rá, hogy egy bizonyos anyag vagy tevékenység környezetkárosító.
A szennyező fizetBárkinek, aki környezeti kárt okoz, vagy az erőforrások kimerüléséhez hozzájárul, meg kell fizetnie annak “teljes költségét”, ösztönözve az ipari vállalatokat, hogy a környezetvédelmi költségeket is építsék be, és az jelenjen meg a termékek árában.
Fenntartható rendszerekOlyan rendszereket kell kialakítani, amelyek igény szerint átalakíthatók, rugalmasak, méretezhetők, ellenállók és a helyi és globális ökoszisztéma korlátait figyelembe veszik.

 

* Meghatározások

KifejezésMeghatározás
Biológia hőmérséklet és nyomásA természetes, hozzáadott energia felhasználása nélkül létrejött környezeti hőmérséklet és nyomás, amely semmi esetben sem haladja meg a 100 Celsius fokot vagy 212 Fahrenheit fokot.(1)
FeltöltésBármilyen művelet, amely során nem veszélyes és nem szennyezett inert anyagokkal, például kővel, földdel, agyaggal, homokkal, téglával, porcelánnal, kerámiával vagy üveggel töltik fel a kitermeléssel érintett területeket rekultiváció vagy tereprendezés céljából. A feltöltéshez használt hulladékoknak a fent említett célnak meg kell felelniük, és mennyiségük nem haladhatja meg a cél eléréséhez szükséges mennyiséget.
Körkörös gazdaságEgy olyan ipargazdaság, amelynek rendeltetése és célja, hogy visszaállítsa az eredeti állapotot, következésképpen az anyagáramlás két fajtája létezik benne: a szerves tápanyagok úgy vannak megalkotva, hogy biztonságosan vissza tudjanak kerülni a bioszférába, a nem szerves anyagok pedig úgy, hogy magas minőségben forogjanak vissza a gazdaságba anélkül, hogy a bioszférába kikerülnének. Az anyagokat ebben a rendszerben következetesen újrahasználják, nem válnak szemétté. Minden olyan módszer, amelynek következtében az anyagok kikerülnek a körforgásból (mint amilyen az égetés, együttégetés, tüzelőőanyaggá alakítás, fűtőagyagként történő hasznosítás) a Körkörös Gazdaság rendszerén kívül esik. A körkörös gazdaságot egyértelműen kell meghatározni, hogy megfeleljen a Nulla Hulladék Hierarchiának, és az energetikai hasznosítás ne úgy jelenjen meg benne, mint ami jobb megoldás, mint a lerakóban történő elhelyezés.
Újrahasznosítás céljából történő vegyi feldolgozás A szénalapú anyagok, pl. a műanyagok átpolimerizálása (műanyagból műanyagot vagy P2P), azaz új polimerekként történő újrahasznosítása nem tüzelőanyagként történő hasznosítás céljából. A használt módszer lehet szolvolízis, a műanyagok oldószeres-alapú tisztítása, és hasonlók. Az újrahasznosításhoz visszanyert műanyag nem lehet kevesebb, mint az eredetinek a 90%-a.
Tüzelőanyag előállítása céljából történő vegyi feldolgozásBármilyenfajta eljárás (például műanyagból tüzelőanyag, P2F) amely során – jellemzően termikus krakkolásal – a műanyagokban található szén nagy része átalakul szintetikus gázzá és/vagy más tüzelőanyaggá. Ezt helytelenül „vegyi/kémiai újrahasznosításnak” vagy „magasszintű újrahasznosításnak” is nevezik.
Zárt lánc rendszerEgy olyan rendszer, amely nem a rendszeren kívülről jövő anyagokra hagyatkozik, ellentétben a nyílt lánccal, ahol az anyagok kívülről jöhetnek a rendszerbe, illetve távozhatnak belőle.
Hulladékkezelés megsemmisítésselA hulladékká vált anyagok lerakóba vagy hulladékégetőbe* kerülnek.
HulladékokOlyan anyagok, amelyektől azért szabadulnak meg, mert a tulajdonosuk számára már nem hasznosak vagy nem kívánatosak. Ilyenek többek között az újrahasználatra, komposztálásra, újrahasznosításra, lerakóba vagy hulladékégetőbe kerülő anyagok.
HulladékégetésA hulladékégetés a hulladékanyagok égetéssel történő megsemmisítését vagy hővé alakítását/kezelését jelenti, amely során az hamuvá/salakká, szintetikus gázokká, füstgázzá, tüzelőanyaggá vagy hővé alakul. A hulladékégetéshez használt égetőmű lehet helyhez kötött vagy mozgó, hasznosíthatja a keletkezett hőt vagy energiát, és lehet egy- vagy többlépcsős. A hulladékégetés bizonyos formái a következőképpen írhatók le: erőforrás-visszanyerés, energiavisszanyerés, szemétből gőz, hulladékból energia, energia hulladékból, fluidágyas eljárás, katalitikus krakkolás, biomassza, gőzüzemű áramfejlesztés (hulladékégetés), pirolízis, termolízis, gázosítás, plazmasugaras égetés, magas hőmérsékleten történő depolimerizáció, hulladékból származó tüzelőanyag vagy a műanyagok vegyi úton történő átalakítása tüzelőanyaggá.
A gáztermelés és -kibocsátás minimalizálásaA keletkezési helyüknél külön gyűjtött szerves anyagok kizárása és a hulladéklerakóba kerülő anyagok biológiai stabilizálása. Az olyan már meglévő hulladéklerakó cellák esetében, ahol elhelyeztek nem stabilizált szerves anyagokat is, a gáztermelést minimalizálni kell az esővíz elvezetésével és azzal, hogy nem vezetik vissza a csurgalékot. A metánkibocsátás minimalizálása érdekében a zárt cellákat véglegesen le kell takarni, és a gázgyűjtő rendszert a lezárást követően pár hónapon (nem pedig éven) belül ki kell építeni. Magas szívási teljesítményt kell alkalmazni a gázgyűjtő kutaknál, és tilos lefojtani a kutakat vagy időszakosan lekapcsolni azokat annak érdekében, hogy nőjön a metántermelés. A gázban lévő mérgező anyagokat ki kell szűrni valami szilárd közeggel, amelyet ezt követően tárolókban kell elhelyezni, és a helyszínen tárolni. Figyelem: ez nem tekinthető megújuló energiának.
Problémás a zárt láncú rendszer szempontjábólOlyan anyagok, amelyeket nehéz újrahasznosítani vagy komposztálni, vagy megnehezítik más anyagok újrahasznosítását vagy komposztálását. Ezek lehetnek egy bizonyos anyagon lévő szennyeződések (például a biológiailag lebomló műanyagok bizonyos fajtái vagy a zöldségeken és gyümölcsökön található matricák) vagy olyan anyagok, amelyek eldugítják a feldolgozó rendszereket (pl. műanyag zacskók). 
Felelősen Kezelt HulladéklerakókA  hulladéklerakók kezelése oly módon, hogy az a lehető legkevésbé szennyezze a talajt, a vizet vagy a levegőt, károsítva a környezetet és az emberi egészséget. Ennek része kell legyen a hulladéklerakó bezárásának terve és a pénzügyi felelősség.
Fenntartható vásárlásAz áruk és szolgáltatások vásárlása, ami figyelembe veszi mind a gazdasági értéket (ár, minőség, elérhetőség és funkcionalitás) mind az áruk és szolgáltatások környezeti és társadalmi hatásait helyi, regionális és globális szinten is.
Érték  Valaminek a fontossága, értéke, hasznossága, ez lehet gazdasági, társadalmi, környezetvédelmi, kulturális vagy érzelmi. 

(1) Hacsak előkezelésként nincs szükség magasabb hőmérsékletre (pl. betegségek megelőzése vagy kórokozók ártalmatlanítása érdekében), amely azonban nem haladhatja meg a 150 Celsius fokot, hogy aztán az komposztálásra vagy anaerob lebontásra kerüljön, az előkezelést soha nem szabad az anyag megsemmisítésére alkalmazni.

 

8.0 változat — Utolsó frissítés: 2022. május 19.

 

 

Fordította: Markó Gergő

Forrás: ZWIA