A varsói piacokon csökkentenék az élelmiszerpazarlást

Varsó városa a „Varsói piacok nem pazarolnak” címmel rendezvénysorozatot indított az élelmiszerpazarlás megelőzése, a felelős fogyasztás és a tudatos hulladékgazdálkodás népszerűsítésére.
Augusztus 30-tól kezdődően nyolc egymást követő szombaton oktatási és kulináris rendezvényeket rendeznek Varsó kiválasztott piacain. A mindennapi bevásárlótér az együtt töltött idő, a főzés és a bevált gyakorlatok megosztásának helyszínévé válik.
„A piacok mindig is közel álltak a fenntartható fogyasztás és a felelős vásárlás eszméihez. Természetes teret biztosítanak a hulladékcsökkentésről szóló beszélgetéseknek, ezért szeretnénk ott találkozni a lakosokkal. Ezek a kezdeményezések támogatják a város környezetvédelmi céljait, és lehetővé teszik a szokások valódi megváltozását, ami a hulladék csökkenéséhez és a felelősebb döntésekhez vezet” – mondta Maciej Fijałkowski, Varsó fővárosának titkára.
Játékon és tapasztalaton keresztüli oktatás
A program kétféle találkozót foglal magában: kulináris workshopokat és edukációs eseményeket. Sylwia Majcher blogger, környezeti nevelő és szakácskönyvíró irányításával a résztvevők érdekes recepteket tanulhatnak meg és kóstolhatnak olyan ételeket, amelyek olyan termékekből készülnek, amelyek gyakran ki vannak téve a pazarlás veszélyének. Azt is megtanulják, hogyan tervezzék meg jobban a bevásárlásaikat, hogyan tárolják az élelmiszereket, és hogyan közelítsék meg kreatívan a főzést a biohulladék csökkentése érdekében.
Az edukációs események olyan témákra összpontosítanak, mint a megfelelő hulladékválogatás, az újrafelhasználható csomagolások használatának előnyei, valamint az erőforrások megosztásán és újrafelhasználásán alapuló szokások. Az eseményeket gyermekeknek és felnőtteknek szóló edukációs workshopok, valamint oktató játékok és nyereményekkel teli kvízek kísérik.
Forrás: dontwasteit.hu