Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 2 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Mesterséges emésztőrendszer: egy New York-i lakóparkban szerves trágyává alakítják az ételmaradékot

  • 2022. május 16.
  • Jakab János

Becslések szerint egy átlagos háztartásban a felhalmozott hulladék 30 százalékát az ételmaradékok és az elpazarolt élelmiszerek teszik ki. Ezt a vízzel teli, nehéz élelmiszer-hulladékot aztán teherautóval elszállítják, ami meglehetősen nagy terhet ró a környezetre.

banner

Mindeközben a mezőgazdaságban elterjedt műtrágya alapanyagainak (bányászott kálium, iparilag előállított ammónia) ára az egekbe szökött, részben az Ukrajnában zajló háború miatt, mivel az országban sok ilyen anyagot állítanak elő. A műtrágya gyártása és szállítása során ráadásul rengeteg fosszilis tüzelőanyagot égetnek el, nem megfelelő alkalmazásával pedig a talaj minősége is romlik.

 

De hol ér össze ez a két probléma? Hát New Yorkban, egészen pontosan Bronx kerületében, ahol egy épülő lakópark részeként egy biológiai gépezetet (úgynevezett aerob emésztőt) is bevetnek, amelynek segítségével a helyszínen élők élelmiszer-hulladékát – szemetet habzsoló és feldolgozó mikrobák bevonásával – szerves trágyává alakítják.

sites

A Fast Company által is bemutatott, Peninsula nevű építkezési projektben az ígéretek szerint 740 megfizethető lakást építenek fel, és az első ütemben a toronyház mellett egy közel 5000 négyzetméteren elterülő ipari terület is felépül, amely több élelmiszeripari vállalatnak ad majd otthont. Utóbbi alatt helyezik majd el az emésztőt, de a lakóépületből és a többi, később felépülő egységből is ide szállítják majd minden nap az ételmaradékot, amit a lakók speciális élelmiszerhulladék-gyűjtőkben helyezhetnek el.

 

A teljes cikk a qubit oldalán IDE KATTINTVA érhető el.

 

Cikk és kép forrása: qubit.hu