Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 4 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Közösségi komposztálás már a 18. kerületben is!

  • 2020. április 16.
  • Csilla

Hazánkban az egy főre eső átlagos napi hulladéktermelés 1-1,5 kilogramm, amelynek 20-25 százaléka komposztálható szerves anyag. A komposztálással amellett, hogy a szemetesünk súlya és ürítésének gyakorisága csökken, az értékes zöld javakat visszaforgatjuk a természet körforgásába. Kertes házban élőknek könnyebb a dolga, azonban napjainkban a társasházban élők és a panellakók számára a gilisztakomposztáló használata mellett közösségi komposztálásra is van lehetőség. Erre mutatunk be most egy budapesti példát.

Az esettanulmány része lesz a készülő online kiadványnak, amely a közösségi komposztáláshoz nyújt gyakorlati útmutatót. 

 

A közösségi komposztálás hazánkban még nagyon gyerekcipőben jár, de hála a környezettudatos Facebook-csoportoknak és ökoblogoknak, egyre többen megismerkednek a ShareWaste weboldallal és applikációval, ami a köznyelvben már „komposzt tinder” [1] néven is kezd ismertté válni. A zöldhulladék-megosztó alkalmazás segítségével összekapcsolódik a komposztadó (komposztdonor) a komposzt befogadójával.

A Lőrinci Kertelő Budapest 18. kerület, Pestszentlőrinc–Pestszentimre első közösségi kertje, 2014 nyarán jött létre egy nyertes pályázatnak köszönhetően. 35 darab 10 m2-es parcellával és 50 m2 közösen gondozott területtel (gyógy-, fűszer- és gyümölcstermő növényekkel) rendelkezik. A kertben a Szivárvány Óvoda számára állandó parcellát biztosítanak. Molnár Vivien Lejla kertvezetőnek köszönhetően 2019 novembere óta nem csak a kertbérlőknek, hanem külsősöknek is lehetőségük van komposztot vinni a kertbe. Jelen cikkünkben az ő közösségi komposztálással kapcsolatos tapasztalatait, jó tanácsait foglaltuk össze. 

 

Lőrinci Kertelő

Homokozó a gyerekeknek, amíg a szülők a kertben tevékenykednek (2019).

 

Lejla eleinte csak a saját parcellája mellett kezdett el komposztálni, kidobott fapolcokból épített egy ládát, és kis idő múlva regisztrált a ShareWaste-re. Egy évvel később megválasztották kertvezetőnek, és fontosnak érezte, hogy a közösségi komposztálás megszervezését az egész kertre kiterjessze. Először engedélyt kért a kertet üzemeltető Agora Lokálpatrióta Egyesülettől. Erőforrásként a vezetőségből két fő vállalta magára a komposztdonorokkal történő kapcsolattartást. Nem volt zökkenőmentes a kezdés: be kellett bizonyítani a kert bérlőinek, hogy ez már egy működő rendszer, amit érdemes kihasználni. A többség könnyen szabad utat adott a szervezésnek, és a kezdeti aggodalmakat is sikerült többszöri beszélgetések után eloszlatni. Fontosnak tartották, hogy hozzáértő kezelje a külsősök által hozott komposztot, ezért is bizonyult hasznosnak Lejla többéves tapasztalata, kertészeti végzettsége és a Humusz Szövetség komposztképzésén elsajátított ismerete. Szakmai segítséget is kapott, ami hozzájárult a rendszer kidolgozásához. Komposztkereteket egy korábbi sikeres pályázatból biztosítanak.

Az előkészületek után tájékoztató plakátot készítettek, és közösségi oldalakon adták hírül a lehetőséget az érdeklődők számára.

2019. november 9. óta 9 család (21 fő) töltött ki együttműködési szerződést, és közel 30 alkalommal hoztak konyhai zöldhulladékot. Nagyon pozitív tapasztalat az, hogy tényleg csak a megállapodásban szereplő zöld javakat hozzák, és gondosan fel is aprítják. Néhányan a szomszéd kerületekből buszoznak hozzájuk. Egyetlen negatív tapasztalatuk az, hogy néha már kezd levet engedni a hozott komposzt, azonban a kertvezető megerősítette, hogy ezt is tudják szárazanyagokkal kompenzálni.

 

Közösségi kert komposztálás

Parcella melletti komposztáló (2019).

 

Jelenleg a komposzthozók erőforráshiány miatt nem tudnak hazavinni a keletkező humuszból, mert nincs, aki átrostálja a komposztkereteket, de dolgoznak az ügyön és az egységes elosztáson. 

A fentiek alapján kijelenthetjük, hogy a közösségi komposztálásnak van értelme és haszna, jó lenne, ha egyre több helyen volna erre lehetőség. A lakótelepek környékén kifejezetten érdemes volna közösségi kerteket és komposztálóhelyeket kialakítani, mert nem minden lakó él erkélyes lakásban, nem minden lakó rendelkezik telekkel, ahová esetleg elszórhatná zöldhulladékát. A közösségi komposztálás elterjedésével egyre több konyhai hulladék visszakerülne a természet körforgásába, ezáltal jelentősen javulna a hazai termőföldek minősége és tápanyagtartalma, valamint nőne a biodiverzitás is.

A Lőrinci Kertelő pozitív tapasztalatai alapján arra bíztatunk mindenkit, hogy bátran vágjon bele a közösségi komposztálásba! Használjátok a ShareWaste alkalmazást, érdeklődjetek a helyi önkormányzatnál, és javasoljátok a közösségi kert, illetve komposztálás iránti igényeteket a településeteken. Fogjatok össze néhány szomszéddal, és győzzétek meg a szövetkezeti elnököt vagy a közös képviselőt a komposztálás előnyeiről.

 

Komposztálásra fel! A komposzt érték, mentsük ki a kommunális hulladékból!

 

Írta és képeket készítette: Barsváriné Szabó Anita

 

[1] A „komposzt tinder” kifejezés Kump Edinától, a hulladékmentes.hu oldal alapítójától származik.