Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 5 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Könyvajánló: Dobd ki a szemetest!

  • 2018. november 30.
  • Csilla

A Háztartásom Hulladék Nélkül blog írójaként, és az ugyanerre a névre keresztelt ~16.000 fős Facebook csoport elindítójaként megismert Tóth Andi könyve olyan nagy népszerűségnek örvend, hogy már a második kiadása is elfogyott. Miről szól a könyv, és miben több mint a blog?

Talán a második kérdésre érdemes először válaszolni, és röviden le is fogom zárni. Örök vitatott téma, hogy van-e létjogosultsága egy könyvnek a mai (túl)digitalizált világban, amikor online is megtalálható minden, de nyilván nem lehet összehasonlítani egy blogot egy kézben tartható könyvvel. Tóth Andi könyve szerkezetét tekintve amúgy is inkább tekinthető egy gyakorlati kézikönyvnek, ahol igényesen, áttekinthetően találhatóak meg a hétköznapokba könnyen beilleszthető praktikák. Egyébként a könyv maga újrahasznosított papírból készült, és az e-könyv rajongóknak sem kell elvileg már sokáig várniuk, hogy elektronikusan hozzáférhessenek.

Kérdésnek az is felmerülhet, hogy miben más Bea Johnson Zero Waste Otthon című könyvétől, volt-e értelme ebben a témában egy újabb könyvet írni. A kérdést direkt provokatívan tettem fel, ugyanis egyáltalán nem a koppintás volt a cél, inkább az, hogy a hulladékmentes életmódod hazai kontextusba helyezve ismerhessük meg, sok szó esik magyarországi lehetőségekről, kezdeményezésekről, szervezetekről és vállalkozásokról. Amit Humuszként pedig külön ki szeretnénk emelni: erről a témáról nem lehet eleget beszélni, és bár egyre jobban benne van a köztudatban a hulladékcsökkentés fontossága, még messze vagyunk attól, hogy azt mondhassuk, ez mára már mindenki számára evidencia. Ebből kifolyólag azt gondoljuk, nem egy, de még sok hasonló témájú könyvet is elbír a piac.

És akkor térjünk rá a konkrétumokra, azaz a könyv felépítésére, mondanivalójára. Ahogy az elején is írtuk, ez egy kifejezetten gyakorlatorientált könyv, így például a hulladékproblémáról és a hulladékgazdálkodásról általánosságban kevesebb szó esik, inkább azt mutatja be, hol és hogyan lehet bizonyos eszközöket kiváltani vagy akár elhagyni, a minimalizmusra törekedni. Ennek ellenére kifejezetten olvasmányos, ami főként a szerkezetnek köszönhető. Három "szintre" bontották a könyvet: kezdő, haladó és szuper-haladó. Ez természetesen egy teljesen szubjektív beosztás, ugyanis mindenkinek máshol található a komfortzónájának és lehetőségeinek határa, de abban mindenképp szerencsés, hogy más szemszögből mutatja be a hulladékcsökkentés lépéseit, illetve nem válik unalmassá, felsorolásszerűvé a könyv.

A fő fejezeteken belül az egyes alfejezetek más-más területet fednek le pl. szemléletmód, bevásárlás, konyha, kert. Ez a része abszolút kézikönyv jellegű, továbbá a könyv legvégén találhatóak receptek, listák, táblázatok. Azonban mindenképpen szeretném kiemelni, hogy nagyon ügyesen vannak beépítve érdekességek (pl. történelmi) és személyes történetek a gyakorlati tanácsok mellé, amelyek nem csak hasznossá, de élvezetessé és érdekessé is teszik a könyvet nem laikusok számára is. Amiben pedig kifejezetten hazai a könyv, azok a részletes költségelemzések az egyes bekezdések végén. Nekem néhol már kicsit soknak és erőltetettnek is tűnt, de azt el kell ismerni, hogy sok embert (sőt, a legtöbbet) a pénztárcáján keresztül lehet csak megszólítani, és ahhoz viszont szükséges, hogy centről centre lássuk, milyen költségcsökkentéseket (is) lehet a hulladékszegény életmóddal elérni. Amúgy nagyon őszinte az író, ahol éppen nem spórol az ember, hanem rákölt, azt is kiemeli, de tény, hogy alapvetően tényleg kevesebb költséggel jár a hulladékmentes háztartásvezetés.

Itt is fontos megjegyezni, hogy nem szabad szentírásnak venni a könyvet, Andi a saját tapasztalatait és ajánlásait osztja meg, nagyon sok lehetőség van még a felsoroltakon is (bár azért látszik, hogy komoly kutatómunkát végzett az egyes alternatívákra vonatkozóan), és nem biztos, hogy mindenkinek ugyanaz fog beválni. Ettől függetlenül mindenképpen érdemes belelapozni (akár papír, akár e-könyv formában), és tovább adni. Van egy olyan érzésem, hogy sok ember karácsonyi ajéndéka lesz a Dobd ki a szemetest!

 

A könyvről bővebben itt találtok információt.

Kép forrása