Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 1 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Fókuszban az élelmiszerpazarlás: zöld börzét rendezett a Debreceni Egyetem

  • 2022. november 18.
  • névtelen (nem ellenőrzött)

Az élelmiszerpazarlás volt a központi témája az idei Zöld Börzének. A Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzat Környezetvédelmi Bizottsága által immár tizenkettedik alkalommal megrendezett, környezettudatosságra és szemléletformálásra fókuszáló esemény a Főépület Díszudvarán várta az érdeklődőket.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal adatai szerint Magyarországon évente mintegy 1,8 millió tonna élelmiszerhulladék keletkezik, egy személy csaknem 65 kilogramm élelmiszert dob a kukába. Ennek a mennyiségnek jelentős részét teszik ki a feleslegesen megvásárolt áruk és a megromlott élelmiszerek.

Az ipari és mezőgazdasági termelés ökológiai lábnyoma hatalmas, a felmérések szerint a vásárlások 30 százaléka a szemétbe kerül. Ez a jelenség számos területen állítja kihívások elé a gazdaságokat. A tudásközpontok, így a Debreceni Egyetem számára pedig többek között a környezetvédelem, az újrahasznosítás, az élelmiszertudomány, valamint a biodiverzitás fenntartása kapcsán ad újabb feladatokat az oktatás és kutatás területén. Ezért is fontos, hogy a tudatos fogyasztói magatartás és a környezetvédelem a hallgatói közösségekben is megjelenjen – mondta Stündl László, a DE Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar dékánja a Zöld Börze megnyitóján.

Karacs Janka, a programot szervező Környezetvédelmi Bizottság elnöke szerint az élelmiszerpazarlás területén a kis lépések is hatalmas eredményeket hozhatnak. Mint mondta: a cél éppen ezért az, hogy minden évben a legfrissebb információkkal, hasznos tanácsokkal gazdagodjanak a hallgatók, és bepillantást nyerjenek zöld közösségek, fenntartható szervezetek, cégek életébe, működésébe.

A XII. Zöld Börzén rövid előadásokon mutatták be egyebek mellett a teljes értékű növényi étrendet, valamint a komposztálást. Megtudhatták az érdeklődők, milyen nyersanyagok fogyasztását érdemes csökkenteni vagy akár teljesen elhagyni ahhoz, hogy a lehető legkevesebbet ártsunk a környezetnek, bolygónknak és a következő generációnak. Emellett a szerves anyagok újrahasznosítási folyamatának gyakorlati praktikáiról is szó volt, arról, hogyan érdemes a háztartási hulladékot akár a lakásban komposztálni.

A rendezvényen csaknem húsz kiállítótól kaphattak hasznos információkat a látogatók. A kiállítók között voltak a régió környezetvédelmi szervezetei, egyebek mellett a Future of Debrecen, a Nagyerdei Kultúrpark, a Természettár, a Hajdú- Bihar Megyei Élelmiszermentő Egyesület, a HungAIRy, a Tiszatáj Közalapítvány, valamint a Zöld Kör is.

Forrás: DE M. Tóth Ildikó Sajtóközpont – ÉE

A cikk forrása: hajdupress.hu