Compobot - Magyar találmány a szagmentes beltéri komposztálásért

  • 2024. február 24.
  • Jakab János

Az évszázadok során sok minden változott, de egy probléma továbbra is változatlan maradt: a szemét kezelésének kérdése. Legtöbbször csak összegyűjtjük, és a különböző funkcionalitású kukába helyezve várjuk, hogy valaki más majd eltakarítja. De most egy magyar cég, a Compocity, egy újító találmánnyal, a CompoBot néven futó beltéri komposztálóval igyekszik megoldani a szerveshulladék-kezeléssel járó kihívásokat, ráadásul szagmentesen és egyszerűen.

Az újrahasznosítás és komposztálás fontos téma lett az idén életbe lépett új szabályozás miatt, azonban a hagyományos komposztálásnak megvannak a hátrányai is. Ilyenek például a kellemetlen szagok és a komposzt olykor folyós állaga. Ezek miatt inkább kültéri megoldásokat preferálunk. A Compocity azonban most ezen változtatna a CompoBot segítségével, amelyet nemrég mutattak be a Las Vegas-i CES-techexpón.

 

A magyar startup CompoBotja nemcsak praktikusnak látszik, hanem játékos megközelítést is alkalmaz működésében. A külsőre egy háromlábú fémgömbnek mutatkozó Compobot elején egy fiók és egy kis kijelző található. A fiókot kinyitva, a kijelzőn megjelennek azok a hulladéktípusok, amelyeket a gép fel tud dolgozni. A CompoBot belseje megfelelő „bélflórával” rendelkezik, amelynek köszönhetően mikroorganizmusok segítségével tudja komposztálni a benne elhelyezett biohulladékot. Amikor valamit a fiókjába helyezünk, szenzorokkal letapogatja, majd a megfelelő mennyiségű mikroorganizmussal továbbítja a komposztálótérbe.

 

sites

 

A CompoBotba csak szerves hulladékot, élelmiszer-maradékokat lehet dobni, emiatt minden kihelyezett komposztáló mellé egy tábla is kerül, amely felsorolja, hogy pontosan milyen anyagokat képes megemészteni a bot. A cég hetente összegyűjti a kész komposztot, és ingyen átadja a partnereinek, akik az ültetési szezonokban talajjavító masszaként hasznosítják.

 

A Compocity alapítója, Pancsa Emese egy interjúban hangsúlyozta a folyamat transzparenciáját, és azt, hogy a partnereik a jövőben azt is vállalják, hogy bevonják a közösséget az ültetés folyamatába is. Addig pedig a vállalat rendszeresen kap képeket és videókat az komposztjukkal elültetett növényekről, amelyek azt bizonyítják, hogy az a megfelelő helyre került.

 

sites

 

Egyelőre csak cégek igényelhetik a CompoBotot évi 5500 eurós díj ellenében, amely magában foglalja a gép testreszabását, egy bevezető workshopot és a heti ürítést. Emellett a felhasználók komposztálásra való motivációját kívánják növelni saját alkalmazással, melyet letöltve a felhasználók QR-kódokat szkennelhetnek be a készülékről minden kidobott hulladék alkalmával. Az alkalmazás vezeti számukra az elért mérföldköveket, és bizonyos teljesítmény elérésekor meg is dicséri a felhasználót. Ilyen mérföldkő lehet például az, ha már annyi dolgot dobott a komposztálóba az adott felhasználó, hogy a megtakarított szén-dioxid-kibocsátással ellensúlyozta a következő pamutpólója gyártásával járó környezetszennyezést.

 

Bár jelenleg csak céges felhasználók számára elérhető, a CompoBotnak a jövőben tervei között szerepel, hogy eljusson a lakossági piacra is. Ehhez azonban még a vállalatnak szüksége van egy-két évnyi adatgyűjtésre a további fejlesztéshez. A CompoBot így nemcsak egy ötletes megoldás lehet, hanem sikere esetén aktívan segítheti a lakosságot a fenntarthatóság iránti elkötelezettségben.

 

Cikk forrása: korkorosgazdasag.hu (telex.hu)