Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 7 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Bemutatkozik a galgahévízi ökofalu (videó)

  • 2017. június 25.
  • CsViki

A Budapesttől ötven kilométerre található galgahévízi ökofalu az egyik legismertebb az országban. A társadalmi, gazdasági és ökológiai szempontból fenntarthatóra tervezett közösség célja, hogy az ott lakók ökológiai lábnyommal mérhető fogyasztási szokásai ne haladják meg azt a mértéket, amellyel már a következő generációk esélyeit rontanák.

 

A galgahévízi ökofalu egy szántóföldön létesült, Galgahévíz határában a Gödöllői Dombság erdeinek szélén és a Bika-tó partján. A galgahévízi eltér a többi magyarországi ökofalutól, mert itt nem egy kihalt falut élesztettek újjá, hanem egy teljesen új települést hoztak létre. Egy lépésről lépésre megtervezett, nagyrészt önellátó, a nagy rendszerektől független közösséget terveztek az alapítók. Az itt található házak kizárólag olyan helyi és bontott építőanyagokból készülnek, mint a szalmabála, a vályogtégla, a fa vagy a nádtető. A vályogfal csak kitöltő szerepet játszik, a vázszerkezet, illetve a teherhordó szerkezet a fa. A galgahévízi ökofalu lakói felismerték, hogy gyökeres társadalmi megújulásra van szükség ahhoz, hogy a környezethez való viszonyukat jobbá tegyék. Egy komplex, fenntartható településmodell kidolgozásába kezdtek, és fokozatosan átformálták teljes életterüket.

Az OzoneTv Egyenlítő c. műsorának vendégei, az ökofalu lakói Varga Eszter és Rönky Balázs számára nagyon fontos, hogy olyan életet éljenek, amely a jövő nemzedékeknek élhetőbb bolygót teremt, mind emberi, mind környezeti szempontból. Hisznek abban, hogy a változást ők maguk indíthatják el és teremthetnek harmonikus, békés, boldog életet családjuknak és tágabb környezetüknek is.

 

 

Az ökofalu része az 1992-ben alakult Galgafarm Szövetkezet. Fő feladata európai normák szerint ellenőrzött és minősített élelmiszeripari termékek előállítása. A vegyszerek teljes kizárásával, hagyományos technológiák felhasználásával gazdálkodnak, és a feldolgozás során sem használnak tartósítószereket. Ezzel nemcsak kiváló minőségű élelmiszert biztosítanak a település lakói számára, hanem a vegyszerek kizárásával a környezet terhelése is a lehető legkisebb mértékűre csökken. A Galgafarmon tönkölybúzát, őszibúzát és rozst termesztenek, illetve takarmányként kukoricát, zabot, valamint napraforgót. A földművelés és biogazdálkodás mellett állattenyésztéssel is foglalkoznak. A farmon szarvasmarhát, mangalicát, kecskét, birkát, lovat és baromfit is tartanak. Vágópontjuk is van, a tejtermékeket és a húst helyben dolgozzák fel.

 

Forrás: greenfo.hu