Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 10 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Átadták a Hasznos Hulladék utat a Gellérthegyen

  • 2014. április 29.
  • névtelen (nem ellenőrzött)

A frissen felújított gellérthegyi „kőcsikós” játszótér mellett megnyilt a „Hasznos Hulladék út”, ami a szelektív gyűjtés és a környezettudatos gondolkodás fontosságára hívja fel a figyelmet. A négy állomásból álló tanösvényen minden korosztály interaktív formában juthat fontos és érdekes információkhoz a környezetvédelem témakörében.

Budapest Főváros Önkormányzata a Gellérthegy tetején, a Citadella szomszédságában, a megújult „kőcsikós” játszótér mellett hozta létre a Hasznos Hulladék utat a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtést népszerűsítő kampány részeként.Hasznos hulladék út

A tanösvény játékos formában mutatja be a hulladék keletkezését és utóéletét rendszerező hulladékpiramist. Az ötlépcsős hulladékpiramis a hulladékhierarchia nemzetközileg elfogadott szemléltetőeszköze, azt tanítja, hogy legjobb hulladék az, ami nem is jön létre, a legrosszabb pedig, amelyik életpályája végén a lerakókba kerül. A kettő között számos jó és rosszabb megoldás létezik az újrahasznosítástól az égetésig. Magyarországon évente 3,8 millió tonna hulladék keletkezik. Ennek a két Gellérthegynyi mennyiségnek csak 17 százaléka hasznosul újra. Ezt az arányt, ha szelektíven gyűjtünk, jelentős mértékben növelhetjük, de ehhez a gyerekeknek is meg kell érteniük a hulladékgazdálkodás logikáját.

 hasznos hulladék út kislányA Hasznos Hulladék út stációin végighaladva megtudhatjuk, mi a különbség hulladék és szemét között, hogyan hasznosul újra a szelektíven gyűjtött hulladék, miért fontos a tudatos vásárlás, hogyan működik a komposztálás. A tanösvény utolsó állomása egy úgynevezett komposztáló kas, amit egy „magaságyás” vesz körül. A kas gondozására egy környékbeli iskolát szeretne felkérni a Fővárosi Önkormányzat. A gyerekek szabadon ültethetnek bele zöldségeket, fűszernövényeket, a termést pedig akár egy háztartástanórán is felhasználhatják.

A tanösvényt a budapesti házhoz menő szelektív hulladékgyűjtő rendszer kialakításának apropójából hozta létre a Fővárosi Önkormányzat, hogy felhívja a figyelmet a környezettudatos gondolkodás és a szelektálás fontosságára.
A „házhoz menő” rendszerben Budapesten mindenhol szelektíven lesz gyűjthető a műanyag és a fém-, illetve a papírhulladék. 2014 végéig minden fővárosi háztartás megkapja a kék és sárga fedelű szelektív hulladékgyűjtő edényeket. A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF) összesen négyszázháromezer új tartályt telepít, amelyeknek az elszállításáról hatvan új, alternatív üzemű célgép gondoskodik majd. A kertes övezetekben négyhetente, a társasházas területeken hetente ürítik az edényeket. Az uniós forrásoknak köszönhetően a budapestieknek sem a tartályokért, sem az elszállításért nem kell plusz díjat fizetniük.

 

Forrás/további információ: www.budapest.hu
[email protected]