Amikor a plasztikban benne van a pusztító baktérium

  • 2024. május 19.
  • Jakab János

A fenntarthatóságra való áttérés során a mérhetetlen mennyiségű műanyaghulladék kezelése az egyik legfontosabb kihívás, minden évben sokmillió tonnával növekszik a vizekben, hulladéklerakókban és egyéb helyeken halmozódó plasztik.

Ezért számít jó hírnek, hogy kaliforniai tudósok egy olyan műanyagot fejlesztettek ki, amelyet olyan baktériumok spórájával impregnálnak, amelyek használat után lebontják az anyagot.

 

A tesztek alapján a baktériumok öt hónap alatt a műanyag 93 százalékát lebontják, s még jobb hír, hogy a mikróbák jelenléte még erősíti is a plasztikot.

 

Az eljárást egyelőre a poliuretán habokon próbálták ki, most azon dolgoznak, hogy más plasztikokra is kiterjesszék az baktériumos kezelést. Valamiféle megoldásra mindenképpen szükség van, hiszen a statisztikák szerint jelenleg a műanyagoknak legfeljebb kilenc százalékát hasznosítják újra. A baktériumok egyébként akkor lépnek működésbe, ha a visszagyűjtött műanyagot komposztálják: a komposztban víz mellett különféle olyan adalékanyagok vannak, amelyek életre keltik a mikróbákat. A bomlási folyamat során olyan anyagok keletkeznek, amelyeket újra fel lehet használni különféle ipari folyamatokban.

 

Tekintettel a műanyagszennyezési probléma mai nagyságrendjére, a károk mérséklésére irányuló minden kísérletet üdvözlendő. Bár még korai időkben járunk, az önmagában biológiailag lebomló műanyagok előállítása nagyban hozzájárulhat a probléma megoldásához.

 

A tudósok közleménye a kísérletről.

 

Cikk és képek forrása: greenfo.hu