Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 6 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

9 ok, amiért a nulla hulladék utat kellene választanunk a hulladékégetés helyett

  • 2018. március 19.
  • Csilla
A hulladék elégetését gyakran egy okos megoldásnak mutatják be, hogy megszabaduljunk hulladékunktól, és ráadásul energiát is nyerjünk. Azonban ez nem is lehetne messzebb az igazságtól.

Jelenleg Európában évente 80 millió tonna hulladékot égetünk el. Mivel az Európai Unió célja, hogy a hulladéklerakás mértékét csökkentse, nagyon sok tagállam keres a hulladékégetésben megoldást, melyre jövedelmező befektetésként tekintenek a támogatások és juttatások eredményeként. A hulladék égetését gyakran egy okos megoldásnak mutatják be, amivel egy csapásra tüntethetjük el a hulladékot, és termelhetünk energiát. A kutatások alapján azonban ez nem is lehetne messzebb az igazságtól. Íme 9 ok, mely bizonyítja, hogy a hulladék égetése valójában nagyon-nagyon rossz megoldás.

hulladékégető

 

1. A hulladék elégetése... pazarlás 

A kommunális hulladék legfőképp papír-, műanyag- és üveghulladékból áll. Az égetőkbe kerülő hulladék több mint 90%-a tulajdonképpen újrafeldolgozható vagy komposztálható lenne. Ezen hasznos anyagoknak az elégetése energetikai célokra nem járul hozzá az erőforrások megőrzéséhez, és inkább arra ösztönöz, hogy még több hulladékot termeljünk. Dániában például megfigyelhető ez a trend, azokon a területeken, ahol magas az égetés aránya, ott jelentősen kevesebbet hasznosítanak újra, ahol pedig kisebb az arány, ott sokkal tudatosabban történik meg a hulladékok különválogatása.

2. A hulladék nem hatékony üzemanyag

Az égetőművekben sok újrahasználható anyag semmisül meg azért, hogy egy kis energiát termeljünk. Azonban újrahasznosítással és komposztálással által 5-ször több energiát spórolhatunk meg, mint amennyit égetéssel nyerni lehet. Példának okáért azáltal, hogy az Egyesült Államokban az alumíniumot, a konzerv dobozokat, a papírt, a nyomtatott kiadványokat, a műanyagot és üveget nem dolgozzák fel újra, annyi energiát pazarolnak, amennyit 15 közepes méretű erőmű állít elő egy év alatt!

3. A hulladékégetés nem megújuló energiaforrás

A hulladékégető cégek gyakran azt a marketingüzenetet terjesztik, mely szerint a hulladékból nyert energia egy megújuló energiaforrás. De a szél-, nap-, és vízenergiával ellentétben a hulladék nem kimeríthetetlen természeti jelenségek munkájaként jön létre. A hulladék ásványi anyagok, fosszilis energiahordozók felhasználásával készült termékekből áll, illetve erdők fáiból, melyeket rohamosan irtunk, fenntarthatatlan ütemben. Az égetők építésére és üzemeltetésére szánt összegeket inkább újrahasznosításra és komposztálásra kellene fordítani.

 

4. A hulladék égetése káros anyagok kibocsátásával jár

A hulladékégetés kifejezetten káros a lakosok egészségére, illetve a környezetre. Még a legfejlettebb technológia sem képes kiszűrni az összes olyan káros anyagot, mely a levegőt, talajt és vízet szennyezi, és bejut a táplálékláncba. A kibocsátott káros anyagokat már kapcsolatba hozták tüdőbetegségekkel, szívritmuszavarokkal, szívrohamok nagyobb kockázatával és korai elhalálozással.

5. A klímaváltozásban is szerepet játszik a hulladékégetés

A hulladékégetés, sajnálatos módon nagyon messze áll attól, hogy ne legyen hatással a környezetre. Az égetők több szén-dioxidot bocsátanak ki (megawattórára vetítve), mint a szén-, gáz- vagy olaj-alapú erőművek. Nulla hulladék stratégiák kidolgozásával az üvegházhatású gázok kibocsátását akár 42%-kal lehetne mérsékelni, áll az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynökségének egyik tanulmányában.

 

6. Hulladékégető üzem = pénzügyi teher

Az égetők a legdrágább alternatíváját jelentik az energiatermelés és a hulladékkezelés lehetőségei közül, miközben pénzügyi terheket ró a fogadó településekre. Sok önkormányzat eladósodott az égetők építése során, míg mások elkötelezték magukat 20-30 évre egy állandó és minimum mennyiségű hulladékfelvétel mellett, hogy visszafizethessék a befektetési költségeket.  

 

7. A hulladékégetés kevesebb munkahelyet teremt az újrafeldolgozáshoz képest

Milliók megélhetése függ az újrahasznosítási folyamatokban való részvételtől, míg az égetés relatíve kevés új munkalehetőséget nyújt. Tanulmányok azt mutatják, hogy az újrahasznosítás 10-20-szor több munkahelyet teremt, mint az égetés. 

 

8. A hulladékégetés nem illik be a fenntartható körforgásos gazdasági modellbe

A hulladékégetés összeegyeztethetetlen a zárt rendszerű körforgásos gazdaság modellel, ugyanis környezetszennyező módon semmisít meg értékes anyagokat. Az égetés során bár csökken a térfogat, de a hulladék veszélyessége nő, így tulajdonképpen csak egy hulladékáramot helyettesít egy másikkal. Az égetőművek továbbá a lineáris gazdasági modellet támogatják azzal, hogy folyamatosan nyersanyagokat kell kitermelni annak érdekében, hogy a végén pazarló módon megsemmisítésre kerüljenek.

 

9. A világ a nulla hulladék felé halad

Fejlett országokban már felismerték a fenti tényeket, és a nulla hulladék féle vezető utat részesítik előnyben az égetők építésével szemben. Annak ellenére, hogy Európa rendelkezik a legfejlettebb hulladékégetőkkel, az EU körforgásos gazdaságra vonatkozó cselekvési tervével megtette az első lépéseket az égetés visszaszorítása érdekében. Az Egyesült Államokban 1997 óta nem épültek új égetők a civil ellenállás, a közegészségügyi kockázatok és magas költségek miatt. Továbbá az Európai Unióban a szerves hulladékokra, újrahasznosításra, hulladékcsökkentésre és lerakóktól való eltérítésre hozott magas célszámoknak köszönhetően túlkapacitás van, azaz több a hulladékégető mű, mint amennyi hulladék rendelkezésre áll. Ebből kifolyólag, illetve hogy teljesítsék hulladékégetési kötelezettségeiket, bizonyos országok pl. Németország, Hollandia, Egyesült Királyság, Svédország, Dánia és Spanyolország kénytelen máshonnan importálni hulladékot. Ma Európa-szerta önkormányzatok százai köteleződtek el a nulla hulladék mellett bebizonyítva, hogy el lehet érni magas újrahasznosítsi célszámokat.

Az energetikai hasznosítást sokszor állítják be úgy, mint jó megoldást, de valójában a körforgásos gazdaság ellen hat, miközben környezetszennyező és a klímaváltozást erősíti - és még az ígért eredményeket sem tudja felmutatni.

Ezzel szemben - vagy épp ezt szem előtt tartva - azonban sokkal fontosabb lenne a szelektív hulladékgyűjtést, az újrahasznosítást és a hulladékmegelőzést elősegítő intézkedéseket támogatni, hogy elkerüljük, hogy a túlkapacitással rendelkező égetők építésével önkormányzatok beleessenek hosszútávú szerződések csapdáiba, ahogy ez sok Nyugat-európai országgal megtörtént, és hogy végre körforgásos gazdasági modellekkel készüljünk egy élhetőbb jövőre. 

 

Forrás: https://zerowasteeurope.eu/2018/02/9-reasons-why-we-better-move-away-fro...

Fordította: Nyilas Andrea, Urbán Csilla

A Zero Waste Europe egy európai ernyőszervezet, amely a nulla hulladék elérést tűzte ki célul, és amelynek a Humusz Szövetség tagszervezete.