Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 10 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nulla Hulladék Túrkeve Város Napján

  • 2013. október 22.
  • névtelen (nem ellenőrzött)

Túrkeve város napja2013-ban a Humusz Szövetség egyik kiemelt programja a „Teljes élet - Nulla hulladék” nevet viseli. A projektben számos civil szervezettel együtt idén a Nimfea Természetvédelmi Egyesület is partner.

A legfontosabb céljaink közzé sorolhatjuk, hogy az ifjúságot, illetve a fesztivált meglátogató közönséget tájékoztassuk a hulladék újrahasznosítás jelenségéről, és arról, hogyan is tudják ezt átlagemberként megvalósítani. Az idei harmadik fesztivál megjelenésünk 2013. szeptember 6 és 8. között, a Túrkeve Város Napja rendezvényén történt.

A Nimfea Természetvédelmi Egyesület magától érthetődően, hagyományos jelleggel minden évben képviselteti magát a székhelyén, a túrkevei rendezvényeken, így a szervezők tárt karokkal fogadtak minket, és biztosítottak helyet az installációnak.

A fesztivál több helyszínen párhuzamosan zajlott, a váltakoztak a különböző kulturális és sportrendezvények. A különböző napokon, más helyszíneken a kilátogatók figyelmét ebben a környezetben különböző játékokkal és foglalkozásokkal igyekeztünk felhívni magunkra, az érdeklődést pedig hasznos információk átadásával és kis ajándékokkal honoráltuk, amelyek közül minden korosztály talált kedvére valót.

A központi helyet elfoglaló „10 lépés – Nulla Hulladék kiállítás” mindenki számára hozott valami újat, ugyanakkor jó volt hallani, hogy ezek a lépések egyáltalán nem hatnak az újdonság erejével, a legtöbbet már alkalmazzák otthon. A beszélgetések alapján elsősorban a kistelepülési sajátosságok miatt a „Csökkentsd a postai levélszemetet” és a „Keresd az újrahasznosított terméket” lépéseinek alkalmazása egyáltalán nem elterjedt, de nem is olyan egyszerű.

Túrkeve város napjaA mágneses játékok mindenki számára számos új információt megismertetve szórakoztattak. Rengeteg kisiskolás látogatott meg minket, akik nagy kedvvel játszottak velük. Számunkra a leglelkesítőbb információ az volt, hogy a vásárlási szokásoknál itt szinte mindenki, egy-két kakukktojástól eltekintve a csomagolás nélküli terméket próbálja választani. A komposztálást alkalmazók száma sokkal kisebb volt, hiszen a szerves hulladékok felhasználásnak itt még természetesebb módjai is élnek, ezért a komposztálós játékok mondott egy pár újdonságot a játszóknak.

A RE-SET! Gondold Újra társasjáték itt sem kopott el a használattól, de az azt kipróbáló család számra igen izgalmas pillanatokat okozott, bevallásuk szerint volt a kártyák között jó pár kevéssé ismert fogalom, amelyek nagy kihívást hordoztak magukban.

A Kézműves foglalkozások népszerűsége ezúttal elmaradt a korábban tapasztalttól, a gyöngyfűzést kipróbálók jól szórakoztak, mielőtt/miután megismerkedtek a Nulla hulladék kiállításával, játszottak és beszélgettek animátorainkkal, mely lehetőségeket tudnák még a jövőben kihasználni. Sőt miután elkészítették műveiket a kicsik, közben kedvet kaptak, és végig nézték a kiállítás többi részét, és  játszottak is egy kicsit még.

Többen érdeklődve kaptak az alkalmon, hogy az ökológiai lábnyomuk kiszámítására is lehetőség van. A napok végére ki is fogytunk az ökolábnyom számítónkból. Szerencsére a kapott értékek általában a világátlag környékiek voltak, vagyis megvan a potenciál, és már remélhetőleg az indíttatás is az ökolábnyomok csökkentésére.

Túrkeve város napjaJavítóműhelyes előadást a helyi Foltra-Folt Patchwerk szakkör tagjai tartották. Számos gyönyörű játékot és egyéb tárgyakat hoztak bemutatni, amelyek mások számára talán már kukába valónak gondolt anyagokból készültek. A Napok folyamán valamelyikőjüknek mindig a kezében volt a tű, így az installációt megtekintők remek javítóműhelyes praktikákat leshettek el.

Összességében elmondható, hogy a sátrunkba bejövők mindegyike jól érezte magát, és új élményekkel és információkkal tért haza. Szerencsés módon a látogatóink közül minden korosztály képviselve volt a legkisebbtől a legnagyobbakig, habár létszámuk talán elmaradt az általam az előzetesen várttól, akik nálunk voltak, ők mindannyian nyitottak voltak, és úgy tűnt, el vannak szánva arra, hogy az általuk keletkező hulladék mennyiségét csökkentsék. Külön öröm volt számunkra, hogy több pedagógus fejtette ki pozitív véleményét, hogy szükség van ilyen bemutatókra, és szívesen látnák a későbbiekben egy iskolai foglalkozáson bizonyos elemeit

A Túrkevei Város rendezvényére a szervezők állítása alapján az összes helyszínt tekintve olyan 1000 látogató jelent meg, némileg elmaradva a várt létszámtól, és sajnos a szétszórtság miatt az installációt megtekintők száma olyan 300 körülire tehető.

A Szervezők a különböző helyszínek között nem biztosítottak utazási lehetőséget, de a kisvárosi jelleg miatt ezek gyalog is mindössze 15-20 percre voltak találhatóak egymástól, sőt kerékpárral egészen könnyedén összeköthetőek voltak a helyszínek.

Írta: Molnár Géza

Nimfea Természetvédelmi Egyesület

Új Széchenyi TervInfoblokk