Szemét helyett növénytáp

Ahol rendszeresen nyírják a füvet, metszik a cserjéket, fákat, rengeteg szemét keletkezik. Persze a nyesedék nem szemét, inkább újrahasznosítható tápanyag. Néhány éve ősszel még elég volt egy bűzölgő füstöt árasztó máglyát rakni és arra halmozni minden, év közben összegyűlt éghetőt.
A legtöbb településen ma már csak a legmegátalkodottabbak égetnek, 
hiszen szigorúan szabályozzák az úgynevezett zöld, avagy kerti hulladék 
kezelését. Vannak olyan, főleg kisebb települések, ahol az 
önkormányzatnál be kell jelenteni, ha nagyobb mennyiségű nyesedéket kell
 elszállítani. Másutt – így a nagyobb városokban – olyan nejlonzsákokat 
árusítanak, amelyek megvásárlásakor rendezik az elszállítás díját is. Az
 ilyet elég a ház elé kitenni, előbb-utóbb eljut a komposztkészítőbe.
Egy átlagos berendezésű kertben, ahol gyep, lombhullató 
cserjék, fák és egynyári növények találhatók, évente nagyjából száz 
négyzetméterenként egy köbméternyi friss hulladékkal számolhatnak. Ennek
 eltüntetése némi leleményt kíván, hiszen azt bizonyára tapasztalták, 
hogy ha a levágott fű a nyíró végére szerelt gyűjtőbe kerül, sokkal 
nagyobb tömegű, mint ha gyűjtő nélkül vágják, és a gyepen hagyják 
szikkadni. A gyepalkotó növényektől is függ a száradás közbeni 
zsugorodás mértéke, de 24 száraz óra alatt nagyjából tizedére apad a 
szellősen száradó nyesedék.
Ha ősszel darálóval ellátott lombporszívót használnak, 
általában hetedére-tizedére töri a készülék a felszippantott száraz 
lombot. Mindebből kiderül, hogy némi többletköltséggel és ügyeskedéssel 
csökkenthető a képződő lágy növényi részek tömege. A fás részek 
eltüntetésének egyik módszere az apríték készítése. (Erre is van 
kisgép.)
A konyhai hulladék harmadát és a kertben keletkező csaknem 
összes szerves anyagot sikerülhet komposztálással hasznosítani. A 
szemétként jelentkező szerves anyagot előbb-utóbb pótolni kell. A 
természetben a földre hullott levelek, az elszáradó fűszálak, növények a
 talajban hosszabb-rövidebb idő alatt lebomlanak, és helyben maradva a 
növények számára újrahasznosulnak. Ha viszont az élőhelyről, ez esetben a
 kertből elkerülnek, akkor pótlásukról mesterségesen kell gondoskodni. 
Így a komposztálással pénz is megtakarítható. Egy komposzthalom 
segítségével a kertben és a konyhában keletkező szerves maradékokat 
tápanyagban gazdag humusszá lehet alakítani. Komposztkészítőket és 
-tárolókat készen is lehet vásárolni. Az egyszerűbb, lécekből állókat 
néhány ezer forintért árusítják, de akinek ez nem elég, tízezreket is 
áldozhat egy dizájnos tartóért. Elkészítésük sem ördöngösség, s egy 
átlagos ügyességű kertbarát számára nem lehetetlen feladat összetákolni 
lécekből, drótfonatból, vastagabb fóliából a komposztgyűjtőt.
A komposztálásra a kert félreeső, árnyas helyét érdemes 
kijelölni, mert az „adalékok” legtöbbje nem szép látvány. A komposzt 
ráadásul nem száradhat ki teljesen, valamennyi nedvességre mindig 
szükség van a bomláshoz, nagy melegben esetleg időnként meg is 
locsolható. A komposzthalom külön élőközösséget alkot. 
Nélkülözhetetlenek a szerves anyagok lebontásában a mikroorganizmusok. 
Az igen aktív, amúgy talajlakó szervezetek négy nagy csoportja – a 
baktériumok, a gombák, a sugárgombák és az algák – vesz részt a 
munkában. Rajtuk kívül szorgoskodnak még a gyűrűsférgek, a százlábúak, 
az ezerlábúak, az ászkák, a pókok. Nem kell attól tartani, hogy 
szétmásznak. Már csak azért sem hagyják el a komposzthalmot, mert 
számukra ez jelenti az életteret. Amikor a komposztot a földbe 
forgatják, az élő közösség a talajban tevékenykedik tovább, illetőleg 
gazdagítja a szervesanyag-készletét.
Komposztálás során a házban és a kertben keletkező hulladék 
alkotóelemeire bomlik, és humusszá alakul. Humusz csak a talajban élő 
baktériumok segítségével jöhet létre, ezért a komposzthalomnak 
kapcsolatban kell állnia a talajjal. Sokminden komposztálható, így a 
beteg növényi részek kivételével az összes kerti és sokféle nyers 
konyhai hulladék. A fűnyesedéket szárítva vékony rétegben kell a halomra
 rakni, és mindig kevés földdel kell rétegezni. A bükk, a tölgy, a dió, 
és a gesztenye levelei lassabban bomlanak. A tölgy, a kőris, és a nyárfa
 levelei sok csersavat tartalmaznak, ezért célszerű meszet adni a 
komposzthoz. A konyhai hulladékok közül a nyers állati termékeket jobb 
nem komposztálni.
Ételmaradék, romlott étel csak akkor kerülhet a halomba, ha 
szabadon kószáló állatok nem juthatnak hozzá. Húst a döglegyek miatt ne 
vessenek a komposztra. Nem való oda nejlonzacskó, elhasznált sütőolaj, 
porszívó papír gyűjtőzacskója a szeméttel együtt, vagy a macskaalom. A 
komposztkészítést szinte a végtelenségig lehet tökéletesíteni. Aki 
akarja, hozzáolvashat a szakirodalomból, de egy hobbikertésznek nem 
szükséges vele sokat bíbelődnie. Érdemes időnként átforgatni, majd ha 
már földszerű állagúvá érett, akkor felhasználható.
Veszélytelenítés
A komposztálás ellenlábasai fel-fel röppentenek időnként 
egy-egy olyan hírt, ami elveheti az újrahasznosításra vállalkozók 
kedvét. A komposzt által, a hasmenéssel és tüdőgyulladással, súlyos 
esetben halállal végződő legionárius betegség terjesztéséről szólt a 
fáma. A kertészkedés egészséges hobbi, de vannak kockázatai, ezért a 
komposzttal, trágyával foglalatoskodás után, különösen étkezés vagy 
dohányzás előtt kezet kell mosni – ajánlják az orvosok.
Forrás: nol.hu
 
        




