Kukába gyűrt őszi lombok, bezsákolt élővilág

  • 2023. november 04.
  • Jakab János

A tavaszi vadvirágos gyepek tarra vágása mellett az ősszel hulló levelek „gondos” eltakarítása az egyik legnagyobb csapás az élővilágra, melyet minden évben elkövetünk kertjeinkben. Ráadásul csupán egy berögzült szokás, hibás szemlélet alapján cselekszünk, amikor magunkhoz ragadjuk a gereblyét és a kukászsákot. Ideje lenne változtatnunk ezen a gyakorlaton és felismernünk, milyen káros hatású mindez kertünk ökoszisztémájára nézve.

A Greendex honlapján Kántás Zoltán jóvoltából megtudhatjuk mit kezdjünk az ősz folyamán lehullott falevelekkel, a cikk teljes tartalmát és podcastjét ide kattintva tudjátok megtekinteni.

 

Tisztaságmánia a kertben

Alapvető emberi igényünk, hogy az otthonunk rendezett és tiszta legyen, hiszen ez nagyban befolyásolja az életminőségünket. Azonban az ajtón kilépve gyakran ugyanezt a „rendet” szeretnénk látni a házunk körül is, de a tisztán tartott, rövidre nyírt , a bokrok és a fák alatt precízen kitakarított talajszint és a kukászsákba gyömöszölt őszi avar nem épp egy sokszínű, természetbarát élettér, hanem egy fajokban szegény, ember alkotta ökológiai sivatag ismérvei.

 

sites

A talajra hulló falevél a természetes körforgás része. A biológiai sokféleséget, az élet fennmaradását szolgálja az erdőben, és tenné ezt a kertünkben is, ha hagynánk.

Fotó: Pixabay

 

Az avar pótolhatatlan kincs, nem a kukában lenne a helye

A rövidülő nappalok és a hideg éjszakák hatására beindulnak azok a folyamatok, melyek során a téli nyugalomba vonuló fák, bokrok és évelő lágyszárúak elengedik elhasználódott lombjukat. Miután hónapokon át éltették a növényt, azt gondolhatnánk, hogy a földre hulló levelek megtették a magukét, idejük lejárt, és teljesen haszontalanok. Nos, nagyobbat nem is tévedhetnénk!

 

A lehullott levél már halott ugyan, de az élővilág fennmaradása szempontjából nagyon fontos feladatok várnak rá. Állatfajok ezrei lelnek téli menedéket, táplálékot általa, emellett az avarréteg védi, regenerálja a talajt, serkenti a talajéletet.

 

Az ízeltlábúak és más parányi élőlények mellett számos kétéltű, hüllő, sőt kisemlős – például a sün – számára is nélkülözhetetlen az avar, amely – vastagon összegyűlve, vagy a földön heverő gallyakra, odvas fatuskókra, cserjék talajközeli ágaira sátorként borulva – ideális téli búvóhelyet biztosít.

 

sites

A kertjeinkben népszerű vendégnek számító sün életben maradása is nagyban függ attól, hogy talál-e avart.

Fotó: Pixabay

 

A lehullott őszi levél egy fontos körforgás eleme

Rengeteg rovarfaj, köztük az imádkozó sáska vagy a pirregő tücsök élete véget ér ősszel, de elmúlásuk nem veszteség: a petéik már biztos helyen pihennek, várva a majdani kikeletet. De mások életideje átível a fagyos időszakon, ezért számukra létszükség, hogy időben megtalálják a védett menedéket.

 

A poszméhkolónia sorsa megpecsételődik ugyan, amint jönnek a mínuszok, de a jövő nemzedékeit biztosító, megtermékenyített „királynők” túlélnek, ha sikerül megfelelő búvóhelyet találniuk kora tavaszig.

 

De a beporzásban kiemelkedő fontosságú – színezetükben méheket és darazsakat utánzó – zengőlegyek számos faja is kifejlett rovarként vészeli át a téli hónapokat. Ugyanígy a hétpettyes katica is nagy igyekezettel kutat biztos telelőhely után, versenyt futva az idővel.

 

sites

A zengőlegyek rendkívül fontos beporzók. Ez a példány még az októberben virágzó borostyánon táplálkozik, de hamarosan menedéket kell találnia a tél hidege elől. Egy „kitakarított” kertben erre jóval kevesebb lehetőség adódik.

Fotó: Kántás Zoltán

 

Ezek a kis élőlények ösztöneiknek engedelmeskednek, egy olyan földtörténeti idők során kialakult eseményhez alkalmazkodva, amely a mérsékelt övi klímánkon is minden ősszel megismétlődik. Ez az esemény a lombhullás, a jótékony avarréteg kialakulása, mely biztosítja a szükséges menedéket.

 

Vagyis csak biztosítaná, mert általában megszakítjuk ezt az életet szolgáló ősi körforgást.

 

Élővilág a kukába gyűrve: valóban ez a helyes megoldás?

Sajnos ezen a ponton lépünk közbe mi, „gondos” kertészek, kezünkben gereblyével vagy – a gépek szerelmesei – hangosan zúgó lombszívóval felfegyverkezve.

 

A téli nyugalomra készülő életről feltépjük a védelmet nyújtó takarót, zsákba, kukába gyűrjük a szemétnek nyilvánított őszi lombokat, védtelenül hagyva a talajt, megfosztva a regenerálódás lehetőségétől, szeméttelepre küldve kertünk élővilágának jelentős részét, szentjánosbogarakat, katicákat, lepkehernyókat. Így évről évre szegényesebbé tesszük a helyi biológiai sokféleséget, azaz a fajok változatosságát és az egyedszámot.

 

Sok településen alternatív megoldásként, komposztgyártási céllal lombgyűjtő zsákokat is osztogat az illetékes önkormányzat vagy a hulladékok kezelését végző cég. De a levelek ilyen célú elszállítása is rossz megoldás, hiszen az élővilág ezzel a módszerrel is súlyosan károsul. A faleveleket a kertünkben élő lebontó szervezeteknek helyben kellene komposzttá alakítaniuk az elkövetkező hónapokban.

 

sites

Vajon hány katica, pók vagy lepkehernyó lehet ezekben a befülledt zsákokban? – A komposztálás céljából megvalósuló hulladékgyűjtés már nagy előrelépés ugyan, de az elővilág számára éppoly káros gyakorlat, mintha kukába kerültek volna a falevelek.

Fotó: Kántás Zoltán

 

A negatív hatás a madarakat is eléri

Az őszi levelek eltávolításával az alapvető élelemforrásként szolgáló rovarok és egyéb gerinctelen fajok állományát is csökkentjük. Ennek következménye végiggyűrűzik a teljes táplálékláncon.

 

A cikk teljes tartalmát ide kattintva tudjátok elolvasni.

Cikk és képek forrása: greendex.hu